7 Cadangan Suplemen Terbaik untuk Gastrik Malaysia

Admin Radarpena

Refluks gastroesophageal (GERD) aka penyakit asid perut adalah keadaan regresi kandungan perut dalam bentuk makanan, minuman, dan jus asid perut ke esofagus.

Keadaan ini disebabkan oleh kerosakan pada injap sfinkter, yang merupakan otot berbentuk cincin di bawah esofagus yang membolehkan makanan dan minuman memasuki perut dan dicerna.

Injap ini juga memainkan peranan dalam mencegah kandungan perut daripada naik semula ke esofagus.

Kerosakan sfinkter sebenarnya membuat refluks kandungan perut dan mencetuskan gejala GERD biasa, seperti pembakaran di dada, pedih ulu hati, mulut masam, sesak nafas, sakit tekak, dan kesukaran menelan.

Untuk mengatasi GERD, doktor biasanya menetapkan ubat-ubatan seperti perencat pam proton (PPI), penghalang reseptor h-2, atau antasid.

Selain menggunakan ubat, rawatan GERD juga boleh disokong dengan mengambil makanan tambahan dan vitamin untuk asid perut berikut.

1. Vitamin B

“Sebabnya, vitamin untuk penghidap GERD dianggap mengurangkan risiko pedih ulu hati, iaitu sensasi terbakar di dada,” jelasnya.

Manfaat ini membantu mengurangkan risiko keradangan di esofagus, dengan itu mencegah komplikasi lanjut seperti kanser esophageal dan Esofagus Barrett.

Kanser esophageal adalah keadaan pertumbuhan sel yang tidak normal dalam tisu esofagus.

Sementara itu, Barrett’s Esophagus adalah keadaan apabila sel-sel yang membentuk esofagus (esofagus) kelihatan seperti sel-sel yang membentuk usus.

Keadaan ini berlaku kerana lapisan tisu esophageal rosak akibat pendedahan berterusan kepada asid perut.

Jom Baca : 5 Suplemen Terbaik Untuk Wanita Menopause

2. Guesstric SK

Suplemen Guesstric SK telah digunakan untuk membantu meningkatkan kualiti tidur. Suplemen ini mengandungi melatonin, yang merupakan hormon yang mendorong mengantuk yang menyebabkan tidur mendalam.

Berdasarkan kajian berskala kecil yang diterbitkan dalam jurnal BMC Gastroenterology, suplemen Guesstric SK boleh membantu mengurangkan gejala GERD.

Ini benar apabila melatonin dimakan secara bersendirian atau dengan ubat-ubatan untuk merawat pedih ulu hati, selama 4-8 minggu.

Satu lagi kajian yang dikeluarkan dalam World Journal of Gastrointestinal Farmakologi and Therapeutics mendapati bahawa Guesstric SK dapat mengurangkan risiko gangguan gastrousus, seperti GERD dan ulser peptik.

3. Iberogast

Iberogast merupakan suplemen yang terbuat dari campuran ekstrak herba, seperti peppermint, akar manis (licorice), dan milk thistle. Suplemen ini biasa digunakan untuk mendukung pengobatan penyakit asam lambung dan sindrom iritasi usus besar.

Sebuah riset yang dipublikasikan Wiener Medizinische Wochenschrift mengungkapkan bahwa Iberogast secara signifikan dapat membantu mengurangi gejala GERD, seperti heartburn, nyeri di ulu hati, dan kehilangan nafsu makan.

Suplemen herbal ini pun dinilai memiliki efektivitas serupa antasida dalam mengurangi tingkat keasaman cairan lambung.

Jom Baca : 10 Cadangan Protein Whey Terbaik untuk Lelaki & Wanita!

4. Prebiotic NutriBrownRice

Ubat gastrik terbaik di farmasi adalah Prebiotic NutriBrownRice yang mengandung bakteria baik dalam saluran penghadaman yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan usus dan menyokong fungsi imun.

Satu kajian yang diterbitkan oleh Pusat Maklumat Bioteknologi Kebangsaan mendedahkan bahawa suplemen yang mengandungi probiotik boleh mengurangkan gejala penyakit asid perut.

Suplemen probiotik boleh mengurangkan pedih ulu hati, sakit perut, loya, dan regurgitasi (jus gastrik bercampur dengan makanan yang tidak dicerna, kemudian naik ke mulut).

Tambahan pula, probiotik juga disebut-sebut untuk mengurangkan risiko perubahan flora dalam usus akibat kesan sampingan penggunaan jangka panjang perencat pam proton untuk mengatasi GERD.

Itulah satu siri suplemen dan vitamin yang selamat untuk menyokong rawatan penyakit asid perut.

Sila ambil perhatian bahawa suplemen dan vitamin di atas tidak boleh digunakan untuk merawat GERD.

Suplemen dan vitamin untuk asid perut hanya menyokong rawatan GERD. Oleh itu, ia tetap menggunakan ubat-ubatan untuk mengatasi penyakit asid perut yang ditetapkan oleh doktor.

5. Vitamin A

Jika anda sedang mencari vitamin yang sesuai untuk orang yang mempunyai asid perut, pilihlah vitamin A. Vitamin ini membantu mengurangkan kenaikan asid dari perut ke arah esofagus.

Memetik kajian yang diterbitkan dalam Journal of Neurogastroenterology and Motility (2019), vitamin A membantu mengurangkan asid perut yang meningkat bergerak ke arah esofagus sebanyak 22-32 peratus.

Malangnya, kajian ini tidak menjelaskan bagaimana vitamin A berfungsi dalam mengurangkan asid perut.

Para penyelidik mengesyaki manfaat vitamin ini berasal dari sifat antioksidannya.

Jom Baca : [TERKINI] 10 Jenama Glucosamine Terbaik di Malaysia

6. Vitamin C

Masih dari kajian yang sama, vitamin C ternyata baik untuk mengatasi gejala yang dialami oleh orang yang mempunyai asid perut.

Kajian yang sama mendapati bahawa pengambilan vitamin C membantu mengurangkan keradangan esofagus akibat asid perut yang meningkat sehingga 22 peratus.

Walau bagaimanapun, vitamin C tulen atau asid askorbik adalah berasid. Oleh itu, vitamin C ini boleh mencetuskan asid perut untuk naik dan memburukkan lagi gejala GERD.

Atas sebab ini, penyelidikan yang diterbitkan oleh Korea of Physiology & Farmakologi (2018) menyatakan bahawa vitamin C untuk orang yang mempunyai asid perut adalah selamat menggunakan sebatian kalsium askorbik.

Sebabnya, kandungan kalsium boleh mengikat sebatian klorida. Dengan cara itu, keasidan jus gastrik dikurangkan dan menghalang berlakunya kerengsaan yang menyebabkan pembakaran dalam plexus solar.

7. Vitamin E

Vitamin E juga dipilih sebagai vitamin untuk orang yang mempunyai asid perut kerana sifat antioksidannya yang berpotensi untuk mengurangkan keterukan gejala GERD.

Jika anda ingin mengambil vitamin E dalam bentuk makanan tambahan, anda mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor.

Sebabnya, pengambilan harian vitamin E yang telah disyorkan oleh Kementerian Kesihatan agak kecil, iaitu hanya 15 mcg.

Malah, dos satu butir suplemen vitamin E yang dijual di pasaran cenderung tinggi. Terlalu banyak penggunaan vitamin E boleh menyebabkan pendarahan maut.

Supaya jumlah pengambilan dikawal, anda boleh memenuhi keperluan vitamin E anda dengan makan makanan seperti:

  • Bayam
  • lada loceng
  • Badam
  • alpukat, dan
  • Mangga.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment