[BEST] 10 Senarai Tempat Hiking Di Penang

Puteri

Selain warisan budaya dan masyarakat yang berbilang kaum, Pulau Pinang juga diberkati dengan hutan yang subur, trek gunung yang mencabar, dan bukit-bukit yang megah, bagi mereka yang suka mendaki!

Orkid eksotik, ladang, hidupan liar, air terjun, dan pemandangan dari puncak gunung adalah sebahagian daripada apa yang ditawarkan oleh Pulau ini.

Untuk menikmati pemandangan terbaik semasa mendaki, disyorkan untuk memulakan pendakian awal pagi, kerana cuaca lebih sejuk dan pengalaman yang kurang lembap. Waktu yang sesuai adalah dari 6:00 pagi hingga 8:00 pagi, dan 4:00 petang untuk mengelakkan kerumuman yang ramai dan mendapatkan gambar terbaik.

Elakkan mendaki di Pulau Pinang semasa hari hujan, kerana laluan mungkin menjadi licin dan berlumpur.

Masa terbaik untuk mendaki adalah antara November dan Januari, kerana itulah ketika alam semulajadi Pulau Pinang berada pada keadaan terbaiknya!

Siapkan kasut pendakian anda dan sedia untuk pengalaman yang luar biasa di tengah-tengah alam semula jadi yang mempesona ini.

Senarai Tempat Hiking Terbaik Di Penang

1. Bukit Penang

Bukit Bendera adalah sebuah kawasan parlimen yang menawarkan tempat peristirahatan dari suhu panas dengan ketinggian 830 m di atas Georgetown, yang terletak di Pulau Pinang Malaysia.

Dengan suhu sekitar 5 darjah Celsius lebih sejuk daripada paras laut, pengunjung boleh menikmati pemandangan yang menakjubkan ke seluruh pulau dan tanah utama seberang laut.

Tempat ini dilengkapi dengan taman indah, pondok bergaya klasik, restoran, penginapan, kuil Hindu, dan Masjid Muslim di puncaknya dan menjadi destinasi pelancong yang popular di Pulau Pinang, Malaysia.

Alamat : Penang Hill, Bukit Bendera, 11300 Bukit Bendera, Penang, Malaysia

Baca Pula : [BEST] 10 Tempat Hiking Di Negeri Sembilan


2. Bukit Laksamana

Bukit Laksamana merupakan destinasi hiking terkenal dengan pemandangan laut yang menakjubkan dan pulau-pulau indah.

Bermula dengan melalui bendungan kecil yang menampilkan haiwan liar seperti monyet dan burung yang jarang ditemui seperti white-eye dan black-naped oriole, lalu lintas melalui hutan yang lebat dengan beberapa bahagian curam yang memerlukan pendakian tangga atau batu.

Dengan panjang 12.2 km ini adalah laluan yang mencabar yang boleh diselesaikan dalam masa lebih kurang 5 jam 6 minit, selain hiking dan pemerhatian burung tempat ini menawarkan ketenangan dan keindahan sepanjang tahun.

Alamat : C6CP+FF Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia.


3. Bukit Elvira

Di Bukit Elvira pada semasa anda berjalan melalui Empangan Air Itam yang tenang, anda akan menikmati pemandangan yang sempurna untuk mengambil gambar.

Di puncak Bukit Elvira panorama Pulau Pinang yang menakjubkan menanti anda, dengan panjang 8.0 km mengambil masa kira-kira 3 jam 10 minit.

Tetapi ingat laluan ini juga digunakan oleh penunggang basikal gunung, jadi sentiasa berhati-hati, terletak di Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia.

Alamat : 96CR+98 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia

Baca Pula : 9 BEST Tempat Hiking Di Melaka


4. Taman Rimba Teluk Bahang

Taman Rimba Teluk Bahang di Penang adalah destinasi yang popular untuk berkelah dan aktiviti riadah keluarga, kawasan yang teduh dengan udara yang selesa sesuai untuk aktiviti luar dan fotografi alam.

Ia terletak di Hutan Simpan Teluk Bahang berdekatan dengan Empangan Teluk Bahang dan boleh diakses dari Jalan Besar Teluk Bahang ke Balik Pulau kira-kira 24 KM dari George Town, boleh dipandu dengan menggunakan GPS, Google Maps, atau mengikuti papan tanda jalan yang jelas.

Alamat : Lorong Rimba, Teluk Bahang, 11050 Tanjung Bungah, Pulau Pinang, Malaysia


5. Hutan Lipur Cherok To’kun

Hutan Lipur Cherok To’Kun ialah hutan yang mempunyai pokok dan tumbuh-tumbuhan hutan asli seperti Meranti Seraya dan Meranti rambai Daun.

Antara tarikan hutan lipur ini termasuk sungai, air terjun, mandian, kawasan rekreasi, taman permainan kanak-kanak, tempat yang indah, flora hutan seperti pakis, pokok bunga hutan, epifit dan rama-rama, burung dan serangga ‘eksotik’.

Hutan Lipur Bukit Mertajam terletak kira-kira 6 kilometer di pinggir Bukit Mertajam (Cherok To’Kun) iaitu melalui jalan ke Kulim.

Alamat : Jalan Kolam, Kampung Teluk Bukit, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang, Malaysia

Baca Pula : [BAHARU] 10 Tempat Hiking Di Johor


6. Moon Gate Station 5

Laluan petualangan dimulai dari lengkungan Moongate di pintu masuk Taman Botani, melalui Bukit Cendana yang curam pengunjung disuguhkan pemandangan hutan hujan dan George Town di kejauhan.

Di puncak Bukit Cendana panorama 360 derajat dengan batu besar sebagai latar belakang foto menunggu, laluan 5.5 km ini di dekat Tanjong Bungah, Pulau Pinang memerlukan waktu rata-rata 2 jam 47 menit.

Tapak ini populer untuk hiking pemerhatian burung dan bersepeda gunung, buka sepanjang tahun terletak di George Town, Pulau Pinang, Malaysia.

Alamat : George Town, Penang, Malaysia


7. Main route to Youth Park

Dari Youth Park pengunjung dapat mengeksplorasi laluan berjalan kaki menuju puncak Bukit Penang, terdapat juga Tangga Pelangi yang ikonik dan Batu Besar yang mengagumkan.

Laluan ini mempunyai pelbagai tempat rehat yang membolehkan pejalan kaki menikmati kecantikan hutan sekitar, laluan ini meliputi jarak sepanjang 11,1 km berhampiran Tanjung Bungah, Pulau Pinang, dengan waktu purata penyelesaian kira-kira 4 jam 59 minit, dan sesuai untuk peminat pemerhatian burung dan hiking.

Laluan ini sentiasa terbuka sepanjang tahun, terletak di 10470 Jelutong, Pulau Pinang, Malaysia.

Alamat : 10470 Jelutong, Penang, Malaysia

Baca Pula : [Kemaskini] 20 Aktiviti & Tempat Menarik Mersing


8. Zi Zai Hill

Bukit Zi Zai ialah bukit yang mempunyai dua pintu masuk yang membawa ke laluan pendakian yang mudah dilalui, sesuai untuk pemula kerana ia lembut sepanjang perjalanan dengan bahagian yang hampir datar.

Kawasan yang luas dan bersih menawarkan tempat untuk berehat dan peluang foto juga dapat melihat burung helang di langit yang cantik, dari puncak anda boleh meneruskan ke Kebun Raya, Batu Feringghi dan puncak Penang Hill.

Dengan jarak 3.5 km laluan ini mengambil masa sekitar 2 jam 23 minit untuk diselesaikan, sentiasa ramai dengan peminat hiking sepanjang tahun.

Alamat : Penang, Malaysia


9. Nan Shan hiking trail

Laluan ini akan membawa anda ke Nan Shan dan Bukit Susu dengan pemandangan indah sekitar, dengan panjang 7.7 km laluan ini mencabar dan mengambil masa kira-kira 3 jam 5 minit.

Popular untuk hiking dan jogging tetapi juga sesuai untuk pengalaman yang lebih tenang, anda juga akan menjumpai pelbagai flora dan fauna termasuk monyet liar.

Berhati-hati beberapa bahagian mempunyai tangga curam yang boleh menjadi licin dan berlumpur terutama semasa hujan dan jangan lupa untuk membawa ubat nyamuk dan cukup bekalan air minuman, sentiasa dibuka sepanjang tahun dan baik untuk dilawati pada bila-bila masa.

Alamat : 97C7+M3 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia

Baca Pula : 15 Tempat Menarik Di Johor Bahru Untuk Bercuti


10. Gertak Sanggul Hill

Bermula dari Jalan Gertak Sanggul laluan ini membawa anda melalui hutan, pantai Pulau Pinang dan kampung-kampung tempatan, dengan jarak 9.8 km menawarkan pemandangan yang menakjubkan kepada pejalan kaki dan pemandu motosikal.

Anda boleh berhenti untuk menikmati pemandangan hutan yang tenang melintasi sungai kecil dan berehat di kawasan beratap, ada dua sudut pandang tambahan termasuk panorama laut Pulau Pinang.

laluan ini membolehkan anda mengeksplorasi keindahan alam semulajadi sambil berhati-hati kerana ia berkongsi antara pejalan kaki dan pemandu motosikal gunung, mengambil masa kira-kira 3 jam 3 minit dan sentiasa dibuka sepanjang tahun untuk dinikmati.

Alamat : Jalan Gertak Sanggul, Gertak Sanggul, 11910 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia

Sebelum memulakan pendakian, adalah penting untuk melakukan research terlebih dahulu mengenai maklumat penting tentang lokasi anda.

Jika anda tidak yakin, adalah bijak untuk menyertai kumpulan pendaki atau mendapatkan khidmat seorang pemandu. Langkah ini sangat penting untuk mengelakkan anda tersesat dalam hutan.

Itulah beberapa tip untuk mendaki di Pulau Pinang. Selain itu, ingatlah untuk sentiasa menjaga jarak sosial dan mematuhi semua prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan di setiap lokasi. Selamat menjelajah!

Baca Pula

Tags

Leave a Comment