12 Jenama Absorber Motor Terbaik Malaysia

Admin Radarpena

Absorber adalah komponen yang berfungsi untuk menyerap kejutan dan pantulan sepanjang perjalanan.

Anda boleh menemui bahagian ini pada motosikal automatik. Memandangkan terdapat begitu banyak jenama absorber motosikal di pasaran, anda pasti perlu memilih yang terbaik.

Apabila memilih absorber, anda perlu menyesuaikannya dengan jenis motosikal automatik, sama ada satu tindakan atau tindakan berganda.

Jangan lupa untuk memberi perhatian kepada earrings dan badan yang kekal berkilat dan licin apabila membeli absorber baru.

Untuk memudahkan anda memilih, terdapat beberapa senarai jenama Absorber motosikal terbaik yang boleh dipertimbangkan. Lihat ulasan di bawah!

Senarai Jenama Absorber Motor Terbaik Malaysia

1. YSS

Jenama pertama absorber motor terbaik ialah YSS. Jenama Thailand ini menghasilkan banyak varian shockbreaker dan salah satunya ialah YSS Hybrid DTG Shockbreaker.

Dengan harga bermula daripada RM118.00, shockbreaker ini terdiri daripada beberapa pilihan warna iaitu hitam, merah, krom dan putih. Di samping itu, komponen ini dilengkapi dengan teknologi hibrid dan dua tiub di luar dan dalam.

Dengan cara itu, anda tidak perlu risau tentang kerosakan kerana tetapan tahap kekerasan yang menjadikan pengalaman memandu lebih selesa. Walaupun kelihatan mudah, reka bentuknya tidak anggun dan boleh melembapkan jalan gelombang dengan baik.

Baca Pula : 10 Cadangan Motor 150cc Terbaik Malaysia, Paling BEST!


2. DBS

DBS adalah jenama shockbreaker yang menawarkan pelbagai pilihan, mulai dari kelas standard hingga premium. Ini dapat dilihat dari harga antara RM50.00 – RM65.00 seunit.

Secara amnya, varian termurah tidak tersedia tiub. Itulah sebabnya, anda mungkin perlu memilih absorber dengan tiub dan salah satu yang disyorkan ialah DBS Premium untuk motosikal automatik 150cc.

Didatangkan dengan ciri-ciri tiub nitrogen dan pemulihan boleh laras dan musim bunga, DBS premium boleh digunakan untuk motosikal pelancongan dengan kapasiti yang agak besar.


3. Showa

Satu lagi senarai jenama shockbreaker motosikal terbaik ialah Showa. Shockbreaker ini juga telah menjadi komponen rasmi untuk Honda ADV 150. Jenama Jepun ini menawarkan model terbalik dan teleskopik yang boleh merendam bunyi semasa bergerak.

Pada kelajuan tinggi, motor akan kekal stabil. Ditambah pula dengan penampilannya yang menarik perhatian dan besar. Sementara itu, absorber teleskopik cenderung mudah diselenggara dan menelan belanja sekitar RM229.00.

Baca Pula : 10 Punca Motor Tak Boleh Start, Jom Ambil Tahu!


4. Ohlins

Berbanding dengan jenama shockbreaker lain yang baik, Ohlins cenderung mahal, bermula dari RM69.99 – RM145.00. Sebabnya, absorber dari Sweden ini mengandungi bahan kimia khas yang menjadikan penggantungan boleh laras mengikut keperluan penunggang.

Tidak hairanlah bahawa absorber Ohlins digunakan dalam acara perlumbaan MotoGP. Ini mungkin disebabkan oleh tempoh jaminan sehingga tiga tahun dan penetapan percuma seumur hidup.

Ohlins juga dapat mewujudkan keselesaan ketika memandu di pelbagai rupa bumi jalan raya. Beberapa jenama motosikal besar juga menggunakannya termasuk Aprilia, Kawasaki, dan Ducati.

Di samping itu, produk Ohlins dilengkapi dengan ciri PNP yang dipasang secara automatik. Ohlins menyediakan pelbagai tiub dan versi bukan tiub absorber depan.


5. KYB ABSORBERĀ 

Kayaba atau KYB dikenali sebagai jenama terbaik absorber motosikal. Jenama ini telah digunakan oleh pengeluar motosikal Yamaha, Honda dan Suzuki. Harganya adalah sekitar RM69.00 – RM74.00 seunit.

Selain menghasilkan jenis standard atau tulen, jenama ini menawarkan premium, zeto kepada model tugas berat. Jenis premium menawarkan kestabilan apabila motor mencecah jalan berlubang atau menggunakan kelajuan tinggi.

Sementara itu, model tugas berat mampu membawa beban sehingga 250 kg dan boleh didapati dalam pelbagai warna. Untuk model zeto, motor jad mampu menyokong gaya dan dibahagikan kepada dua model, iaitu siri S dan Z.

Baca Pula : 10 Minyak Hitam Motor Murah Dan Berkualiti Terbaik!


6. Scarlet

Seterusnya, terdapat jenama Scarlet yang biasa dengan telinga pengubah suai motosikal automatik.

Harga bermula dari RM550.00 – RM1,200.00 dan boleh didapati untuk motor berkapasiti 150 cc. Jenama shockbreaker ini telah dilengkapi dengan tiub dan ciri-ciri untuk proses pramuat dan pemulihan.


7. KTC Absorber motorcycle

Kitaco atau lebih dikenali sebagai KTC ialah jenama khas absorber motosikal dari Taiwan. Nama Kitaco hampir sama dengan Kytaco dari Indonesia, tetapi kedua-dua absorber ini berbeza dari segi kualiti dan harga.

KTC menyediakan produk shockbreaker premium yang berharga pada harga yang mahal. Absorber KTC dihasilkan menggunakan kilang dan teknologi yang sama dengan jenama Jepun.

KTC memberi jaminan bahawa teknologi yang tertanam dalam produk shockbreaker tidak kurang baik daripada Jepun dengan menggunakan proses pembuatan canggih.

Hampir semua absorber dari KTC mempunyai kualiti produk yang unggul dan menjamin kepuasan pelanggan. Kelemahan KTC itu sendiri ialah harganya mahal mencecah RM62.00.

Baca Pula : 15 Jenama Sport Rim Motor Terbaik Murah & Berkualiti


8. Apido AbsorberĀ 

Apido adalah salah satu jenama motosikal absorber automatik terbaik di pasaran. Jenama ini juga sering menjadi produk shockbreaker lalai untuk beberapa siri motosikal automatik dari Suzuki, Yamaha, ke Honda.

Sudah tentu, fakta ini menunjukkan bahawa kualiti Apido tidak lagi perlu diragui. Malah harga yang ditawarkan oleh jenama Kayaba itu sendiri agak murah dan sangat selamat di dalam poket.

Malah, kualiti absorber dari Apido boleh dikatakan hampir sama dengan pengeluar motosikal, tetapi harga yang ditawarkan masih condong.

Harga Absorber Motor Terbaik Apido Absorber ini bermula dari RM65.00 – RM68.00


9. RCBĀ AbsorberĀ 

RCB juga merupakan jenama motosikal absorber automatik terbaik dengan kualiti yang baik dan harga yang berpatutan di dalam poket. Hampir semua pemecah absorber dari Ride IT berharga kurang daripada RM399.98 – RM650.00.

Walaupun harga absorber dari RCBĀ  ini agak murah, anda tidak perlu meragui masalah kualiti.

RCBĀ  menjamin bahawa semua produk shockbreaker terbukti baik untuk digunakan dan menjadikan pengguna selesa semasa menunggang.

Baca Pula : 15 Jenama Tayar Motor Terbaik Di Malaysia, Jom Simak!


10. Suprimo absorber

Pencinta pengubahsuaian motosikal mesti biasa dengan shockbreaker jenama Suprimo. Yang ini shockbreaker sering menjadi pilihan pengubah kerana harganya agak murah dengan kualiti yang agak baik.

Hampir semua produk absorber dari Suprimo telah tertanam tiub dengan ciri-ciri selepas proses pramuat dan pemulihan.

Dengan tarif hanya RM56.88 – RM71.90, anda boleh mendapatkan shockbreaker Suprimo untuk motosikal matic. Bagi kelemahan Scarlet itu sendiri, ia sedikit kurang lembut.


11. BenelliĀ absorber

Benelli Absorber merupakan produk terkini yang mempunyai ciri teknologi mutakhir untuk meningkatkan prestasi motosikal.

Absorber ini dicipta untuk memberikan keselesaan pemanduan yang lebih baik dan kestabilan semasa berada di jalan.

Reka bentuknya yang ergonomik dan bahan berkualiti tinggi menjamin tahan lama dan prestasi yang cemerlang.

Dengan harga terkini RM580.00, Benelli Absorber merupakan pilihan terbaik bagi pemilik motosikal yang menghargai kualiti dan prestasi dalam setiap perjalanan.

Baca Pula : Senarai Saiz Tayar Motor Mengikut Rim Sesuai JPJ


12. MUTAKINĀ absorber

Bagi anda yang mencari absorber murah tetapi dengan kualiti pengeluar, anda boleh menjadikan produk MUTAKIN ini pilihan anda.

Dari segi penampilan, MUTAKIN mempunyai reka bentuk yang tidak jauh berbeza dengan produk lalai pengeluar.

Apa yang membezakannya ialah warna yang digunakan. Shockbreaker ini mempunyai tiga pilihan warna iaitu merah, hitam dan putih.

Harga Absorber Motor Terbaik MUTAKINĀ absorber ini bermula dari RM48.99

Sekarang dari beberapa jenama absorber motosikal terbaik di atas, yang mana satu telah menjadi kegemaran anda setakat ini?

Baca Pula

Tags

Leave a Comment