10 Punca Motor Tak Boleh Start, Jom Ambil Tahu!

Admin Radarpena

Bateri adalah pembekal elektrik dalam kenderaan bermotor. Kewujudannya sangat penting bermula dari memulakan enjin, lampu dan mengaktifkan komponen lain.

Walaupun begitu, terdapat 10 punca motosikal sukar dimulakan walaupun bateri baru digunakan yang dapat dilihat oleh Pin di bawah!

Apabila motor sukar dimulakan, faktor utama yang harus disyaki ialah bateri.

Walau bagaimanapun, apabila bateri baru, tentu saja, keadaan tidak melemahkan, tetapi komponen yang berkaitan dengannya boleh menjadi masalah.

Senarai Punca Motor Tak Boleh Start

1. Dynamo Starter Mempunyai Masalah

Mula-mula periksa bahagian starter dynamo kerana fungsi komponen ini adalah sebagai pemain gear roda tenaga supaya enjin boleh bermula. Kerosakan pada dinamo pemula boleh menjadi salah satu punca motor sukar dimulakan walaupun bateri baru digunakan.

Kerosakan boleh bermula dari berus pemula yang telah terhakis kerana penggunaan yang berpanjangan. Terdapat juga masalah magnet pecah ke litar pintas dalam penggulungan wayar tembaga.

Tanda dinamo pemula yang mempunyai masalah dapat dilihat dari bunyi teknologi teknologi ketika cuba menghidupkannya. Dinamo pemula tidak dapat berputar menunjukkan bahawa komponen telah lemah atau rosak.

2. Palam pencucuh lemah

Keadaan palam pencucuh yang lemah juga menyebabkan motor sukar dimulakan walaupun bateri baru digunakan.

Terlalu lama hayat palam pencucuh menjadikan percikan api berkurangan. Kesannya ialah motor akan sukar dimulakan walaupun ia telah menggantikan bateri baru.

Satu lagi masalah dengan palam pencucuh lain ialah elektrod dipakai dan kotor.

Untuk mengekalkan palam pencucuh motor dengan betul boleh dengan membersihkannya secara teratur menggunakan kertas pasir.

Anda boleh merendam palam pencucuh kotor dalam petrol selama 10 minit. Kaedah ini berkesan untuk menghilangkan kotoran pada palam pencucuh dan kemudian hanya berus menggunakan berus gigi.

Baca Pula : 10 Punca Motor Semput, Jom Ambil Tahu!

3. Masalah Kabel & Soket

Salah satu punca motor sukar dimulakan walaupun bateri baru digunakan adalah masalah kabel dan soket.

Sistem elektrik dan starter elektrik memainkan peranan penting dalam memulakan enjin motor.

Pendawaian mestilah betul supaya arus elektrik dapat diterbangkan dengan sewajarnya.

Wayar dan soket sering mengalami masalah seperti pecah akibat gigitan tikus.

Sekiranya ia tidak diganti dengan serta-merta, ia sangat berbahaya kerana ia berisiko menyebabkan litar pintas dan masalah dengan lampu motor.

4. Mampatan Bocor

Mampatan bocor adalah masalah yang sering timbul dan menyebabkan motor sukar dimulakan. Pin boleh menyemak kebocoran mampatan secara bebas.

Langkahnya sangat mudah, iaitu keluarkan palam pencucuh terlebih dahulu dan kemudian tutup lubang palam pencucuh menggunakan ibu jari.

Selepas itu, cuba mulakan motor dengan starter tendangan, jika tekanan kaki lemah atau los dapat memastikan terdapat kebocoran mampatan.

Jika starter tendangan terasa berat maka masalahnya bukan mampatan. Kebocoran boleh berlaku di bahagian lain seperti injap atau di antara dinding silinder dan cincin omboh.

Baca Pula : 10 Punca Lampu Motor Malap & Cara Penyelesainnya!

5. Bendik Rusak

Motor ini mempunyai bendik yang berfungsi untuk mencetuskan elektrik yang datang dari bateri.

Elektrik dihantar ke dinamo pemula sehingga enjin dapat dimulakan. Sekiranya bendik rosak, arus elektrik tidak dapat mencapai dinamo pemula.

Ini juga menjadi punca motosikal sukar dimulakan walaupun bateri baru digunakan.

Bendik yang patah akan mengeluarkan bunyi pelik seperti cetakan cetek dan tidak akan menyala.

Penyelesaiannya adalah dengan segera menggantikan komponen dengan bendik baru.

6. Rehat Fius

Fius yang patah adalah punca motor sukar dimulakan walaupun bateri baru digunakan.

Fius adalah komponen elektrik yang bertanggungjawab menerima elektrik daripada pengganti.

Fuse juga sering dirujuk sebagai fius utama, apabila voltan arus elektrik besar, fius akan memotongnya supaya litar pintas tidak berlaku.

Fius yang patah tidak akan membuat motor bermula kerana aliran elektrik ke starter elektrik tidak hadir.

Baca Pula : 7 Punca Bateri Motor Cepat Kong, Wajib Tahu!

7. Starter Elektrik Kotor

Sekiranya motor sering terperangkap dalam hujan atau melintasi jalan yang berdebu, starter elektrik akan menjadi kotor dengan mudah. Deposit kotoran di bahagian ini akan dapat menghalang arus elektrik.

Butang pemula kerak supaya ia menjadikan palam pencucuh menyala. Penyelesaiannya adalah membersihkan kawasan pemula elektrik terlebih dahulu sebelum membongkar komponen lain.

Selepas itu, cuba tekan butang pemula untuk memeriksa sama ada motor boleh dimulakan atau tidak.

8. Swich breke bermasalah

Satu lagi punca motosikal sukar dimulakan walaupun bateri baru digunakan adalah swich breke yang bermasalah.

Motor moden mempunyai suis pendirian sisi keselamatan tambahan yang berfungsi apabila Pin menurunkan standard sisi supaya enjin berhenti berfungsi.

Suis brek dapat memotong arus elektrik secara automatik. Apabila motor tidak mula cuba memeriksa sama ada standard sampingan masih diturunkan atau tidak.

Motor standard ini juga mesti dibersihkan dengan kerap supaya fungsi Swich brake terus berfungsi secara optimum.

Baca Pula : [Terkini] 10 Cadangan Minyak Rantai Motor Terbaik

9. Mesin Pengambilan Air

Enjin yang sering memasuki air akan membuat proses pembakaran tidak berjalan lancar. Air dapat menghalang proses supaya motor tidak akan bermula.

Air biasanya masuk melalui karburetor, ekzos ke lubang palam pencucuh. Air mesti dikeluarkan terlebih dahulu supaya enjin motor dapat dimulakan semula.

Selepas memukul kawasan banjir, anda perlu membawa motosikal ke kedai pembaikan untuk diperiksa.

10. Kerusakan Pada Bagian Mesin

Sekiranya motor tidak dapat dimulakan walaupun ia telah menggunakan bateri baru, terdapat kemungkinan kerosakan yang tinggi pada bahagian lain enjin.

Sebagai contoh, pada tarik, magnet, gegelung, platinum untuk kabel gegelung.

Setelah mengetahui pelbagai punca motosikal sukar dimulakan walaupun bateri baru yang digunakan di atas sekarang anda boleh menjadi lebih pelindung dan intensif dalam penyelenggaraan kenderaan.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment