Doa-doa Ketika Berbuka Puasa Ramadan Jawi & Rumi

Admin Radarpena

Serial Doa – Mengerjakan puasa di bulan Ramadhan adalah salah satu rukun islam yang wajib dikerjakan bagi seluruh umat muslim di dunia.

Termasuk juga melakukan puasa sunnah yang dianjurkan Rasulullah dan memiliki banyak keutamaan dan manfaatnya.

Dalam bahasa, puasa bermaksud menahan dan dalam istilah syariah Islam, puasa menahan diri daripada pelbagai perkara yang boleh membatalkannya.

Elakkan daripada berbuka puasa bermula dari imsyak sehingga waktu matahari terbenam atau waktu ketibaan untuk berbuka puasa.

Amalan yang dilakukan sebelum berbuka puasa adalah solat. Kalimat doa yang mudah adalah biasa bagi kita umat Islam, bahkan majoriti kita telah menghafal doa iftar ini dan sering membacanya.

Sebahagian daripada puasa yang disyorkan oleh Nabi:

  1. Puasa wajib bulan ramadahan
  2. Puasa Shawwal
  3. Puasa Arafat
  4. Puasa ashura
  5. Puasa Shaban
  6. Puasa Isnin Khamis
  7. Puasa Ayyamul Bidh

Dan inilah beberapa solat iftar yang telah dicontohi oleh nabi dan terkenal di kalangan masyarakat.


Bacaan Doa Berbuka Puasa 1

Doa buka puasa atau doa berbuka puasa adalah doa yang dipanjatkan sebelum melakukan buka puasa untuk membatalkan puasa pada hari itu.

Bacaan Doa Berbuka Puas 1  Lafaz Jawi

ุงูŽู„ู„ู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ู„ูŽูƒูŽ ุตูู…ู’ุชู ูˆูŽุจููƒูŽ ุขู…ูŽู†ู’ุชู ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ุฑูุฒู’ู‚ููƒูŽ ุฃูŽูู’ุทูŽุฑู’ุชู ุจูุฑูŽุญู’ู…ูŽุชููƒูŽ ูŠูŽุง ุงูŽุฑู’ุญูŽู…ูŽ ุงู„ุฑูŽู‘ุญูู…ููŠู’ู†ูŽ

Bacaan Doa Berbuka Puasa 1 Lafaz Rumi

โ€œAllahumma lakasumtu wabika aamantu waโ€™alaa rizqika afthortu birohmatika yaa arhamar roohimiinโ€.

Arti Doa Berbuka Puasa

โ€œYa Allah, untuk-Mu atau karena-Mu aku berpuasa, dengan-Mu aku beriman, dan atas rezeki-Mu aku berbuka, dengan rahmat-Mu, Ya Allah Tuhan Maha Pengasihโ€.

Doa ini biasa dibaca sebelum atau ketika kita hendak berbuka puasa. Doa ini bukan diambil dari hadits Nabi Muhammad, tapi dari rangkaian kalimat doa yang dibuat oleh para ulama.

Bacaan Doa Berbuka Puasa 2

Bacaan doa iftar yang terkandung dalam hadis Nabi Muhammad ialah:

Bacaan Doa Berbuka Puasa 2 Lafaz Jawi

ุงูŽู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ู„ูŽูƒูŽ ุตูู…ู’ู†ูŽุง ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ุฑูุฒู’ู‚ููƒูŽ ุฃูŽูู’ุทูŽุฑู’ู†ูŽุงุŒ ุงูŽู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุชูŽู‚ูŽุจูŽู‘ู„ ู…ูู†ูŽู‘ุงุŒ ุงูู†ูŽู‘ูƒูŽ ุฃูŽู†ู’ุชูŽ ุงู„ุณูŽู‘ู…ููŠู’ุนู ุงู„ู’ุนูŽู„ููŠู…ู

Bacaan Doa Berbuka Puasa 2 Lafaz Rumi

โ€œAllahumma Laka Shumna wa ala Rizqika Aftharna, Allahumma Taqabbal Minna Innaka Antas Samiul โ€˜Alimโ€.

Makna Solat Iftar Mengikut Sunnah

“Ya Allah, bagi Engkau atau kerana Engkau kami berpuasa, kerana rezeki anda kami berbuka puasa, maka terimalah kami. Sesungguhnya kamu adalah Orang yang mendengar dan mengetahui”. (HR. Sunni dan lain-lain).

Namun, sebagai doa atau permintaan kepada Allah tentu saja tidak salah jika kita membaca doa iftar di atas. Di samping itu, terdapat riwayat hadis yang memberi petunjuk kepada nasihat bahawa kita membaca solat iftar.


BACAJUGA:


Diriwayatkan dari Abdillah bin Abdil Malkah dari Abdulah bin Umar bin โ€˜Ash berkata:

โ€œRasulullah bersabda, Sesungguhnya, bagi orang yang berpuasa itu punya doa yang tidak tertolak saat ia berbuka.โ€ (HR. Ibnu Majah dan Ibnu Sunni, dikatakan hasan oleh an-Nawawi).

Jadi, berdoa dengan doa apa saja di waktu buka puasa adalah hal yang baik dan dianjurkan. Tidaklah menjadi satu kesalahan membaca doa-doa yang tidak bertentangan dengan syariat yang tidak terdapat di dalam al-Qurโ€™an dan hadits.

Bacaan Doa Berbuka Puasa 3

Mengenai sejarah shahih yang datang daripada Nabi Muhammad mengenai solat berbuka puasa adalah seperti yang diriwayatkan daripada Ibn Umar Ra bahawa Nabi ketika berbuka puasa beliau berkata:

ุฐูŽู‡ูŽุจูŽ ุงู„ุธูŽู‘ู…ูŽู€ุฃูุŒ ูˆุงุจู’ู€ู€ุชูŽู„ูŽู‘ุชู ุงู„ุนูุฑููˆู‚ูุŒ ูˆุซูŽู€ู€ุจูŽุชูŽ ุงู„ุฃูŽุฌู’ุฑู ุฅูู† ุดูŽุงุกูŽ ุงู„ู„ู‡ู

โ€œDzahabaz zhamaโ€™u wabtallatil โ€˜uruqu wa tsabatal ajru, insyaallahโ€.

Bermakna:

“Ia telah kehilangan dahaga, ia telah basah dengan urat, dan ia pasti telah diberi ganjaran, oleh kehendak Allah.” (HR. Abu Dawud, Daruquthni, Hakim, dan Nasa’i).

Dengan doa hadis ini, tentu saja, bacaan dan sebutan yang benar-benar datang daripadanya Nabi menjadi lebih penting untuk diamalkan.

Nabi berkata:

“Bagi orang yang berpuasa ada dua kegembiraan yang dia dapat; Ketika ia berbuka puasa, ia reda dengan keeses itu, dan apabila ia bertemu dengan Tuhannya, ia reda dengan ke puasanya”. Bukhari dan Muslim).

Sesungguhnya, berpuasa ternyata ia sememangnya boleh menyebabkan kegembiraan dan kegembiraan hati.

Buktinya, walaupun berpuasa adalah dengan sah, tetapi puasa dilakukan dengan hati yang bahagia. Terutama apabila waktu berbuka datang.

Oleh itu, semakan semula solat berbuka puasa mengikut sunnah yang diajar oleh Nabi. Dengan berdoa sebelum berbuka puasa, kami bersyukur dengan berkat Allah atas kemudahan dan kelancaran yang diberikan kepada kami, Aamin.

Originally posted 2022-04-05 09:49:00.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment