Manfaat dan Keberkesanan Doa Nurbuat untuk Akhirat

Admin Radarpena

Doa adalah doa yang sangat ditekankan dan digalakkan dalam Islam.

Dalam bahasa, perkataan “doa” mempunyai makna “menangis”. Jadi berdoa mempunyai makna memanggil, berkata, memanggil, membaca atau berdoa.

Doa itu sendiri mempunyai makna meminta Tuhan untuk sesuatu yang baik supaya ia dapat diberikan oleh Tuhan dan mengelakkan bencana dan bahaya.

Sebagai contoh, meminta rezeki halal, meminta keselamatan, meminta kemudahan dalam pelbagai urusan, pengampunan dosa dan dijauhkan dari api neraka.

Allah berfirman dalam al-Quran surah Al Mu’min ayat 60:

وَ قَالَ رَبُّکُمُ ادۡعُوۡنِیۡۤ اَسۡتَجِبۡ لَکُمۡ ؕ اِنَّ الَّذِیۡنَ یَسۡتَکۡبِرُوۡنَ عَنۡ عِبَادَتِیۡ سَیَدۡخُلُوۡنَ جَہَنَّمَ دٰخِرِیۡنَ

Bermakna:

“Berdoalah kepada-Ku, aku akan memenuhi permintaanmu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur yang tidak menyembah-Ku akan pergi ke neraka Jahanam dalam keadaan hina”. (QS. Al Mu’min ayat 60).

Dari ayat di atas jelas bahawa Tuhan memerintahkan untuk berdoa dan hanya meminta kepada-Nya. Jika manusia berdoa, Tuhan akan membenarkan doanya.

Pada masa ini, para wisatat akan dapat membaca tentang bacaan doa nurbuar dan faedah apabila mengamalkannya.


Apa itu Doa Nurbuat?

Doa Nurbuat atau dikenali sebagai Doa Nurbuawah berasal dari bahasa Arab. Doa ini dibuat dan dipercayai mempunyai keberkesanan yang luar biasa.

Doa ini biasanya terdapat dalam solat berjemaah iaitu solat santri. Doa Nurbuat sering dikenali sebagai solat jibril.

Sebahagian daripada solat ini berasal daripada hadith Ibn Asakir tetapi yang lain tidak berdasarkan hadis. Ramai orang masih mempersoalkan tentang kandungan doa ini.


BACAJUGA:


Solat hajat nur sebenarnya masih pro dan con di kalangan umat Islam. Sesetengah orang melarangnya, tetapi yang lain membenarkannya.

Meskipun demikian, doa adalah salah satu hal yang mendekat kepada Allah. Solat dilakukan secara sah semasa solat ia tidak keluar dari hukum Islam.

Namun begitu, sehingga kini solat hajat masih diketahui oleh umat Islam sebagai doa yang mempunyai banyak keistimewaan.

Sekiranya doa ini ditawarkan dengan ikhlas kerana Tuhan sahaja, maka berkat akan diperolehi.


Bacaan Doa Nurbuat

Bacaan Doa Arab Nur buat Lafadz Arab

اَللّٰهُمَّ ذِى السُّلْطَانِ الْعَظِيْمِ ، وَذِى الْمَنِّ الْقَدِيْمِ ، وَذِي الْوَجْهِ الْكَرِيْمِ ، وَوَلِيِّ الْكَلِمَاتِ التَّآمَّاتِ ، وَالدَّعَوَاتِ الْمُسْتَجَابَةِ ، عَاقِلِ الْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ مِنْ اَنْفُسِ الْحَقِّ ، عَيْنِ الْقُدْرَةِ والنَّاظِرِيْنَ ، وَعَيْنِ الْاِنْسِ وَالْجِنِّ ، وَاِنْ يَّكَادُ الَّذِيْنَ كَفَرُوْا لَيُزْ لِقُوْنَكَ بِاَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُوْلُوْنَ اِنَّهُ لَمَجْنُوْنَ ، وَمَا هُوَ اِلاَّ ذِكْرٌ لِلْعَالَمِيْنَ ، وَمُسْتَجَابُ لُقْمَانَ الْحَكِيْمِ ، وَوَرِثَ سُلَيْمَانُ دَوُدَ عَلَيْهِمَا السَّلَامُ الْوَدُوْدُ ذُو الْعَرْشِ الْمَجِيْدِ ، طَوِّلْ عُمْرِيْ ، وَصَحِّحْ اَجْسَادِيْ ، وَاقْضِ حَاجَتِيْ ، وَاَكْثِرْ اَمْوَالِيْ وَاَوْلَادِيْ ، وَحَبِّبْ لِلنَّاسِ اَجْمَعِيْنَ ، وَتَبَاعَدِ الْعَدَاوَةَ كُلَّهَا مِنْ بَنِيْ آدَمَ عَلَيْهِ السَّلَامُ ، مَنْ كَانَ حَيًّا وَّيَحِقَّ الْقَوْلُ عَلَي الْكَافِرِيْنَ ، وَقُلْ جَآءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ ، اِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوْقًا ، وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْاٰنِ مَاهُوَ شِفَآءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِيْنَ ، وَلَايَزِيْدُ الظَّالِمِيْنَ اِلَّا خَسَارًا ، سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُوْنَ ، وَسَلَامٌ عَلَي الْمُرْسَلِيْنَ ، وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ

Bacaan Doa Arab Nur buat Lafadz Latin

Allaahumma dzissulthanil’adziim. Wa dzilmannil qadiim. Wa dzilwajhil kariimi wa waliyyil kalimaatittaammaati wadda’awaatil mustajaabati‘aaqilil hasani wal husaini min anfusil haqqi‘ainil qudrati wannaaziriina wa‘ainil insi wal jinni.

Wa in yakaadulladziina kafaruu layuzliqunaka bi absaarihim lammaa sami’udzdzikra wa yaquuluuna innahuu lamajnun.

Wa maa huwa illaa dzikrullil‘aalamiin. Wa mustajaabu luqmaanal hakiimi wa waratsa sulaimaan daawuuda‘alaihimassalaamul waduudu dzul’arsyil majiid. Thawwil‘umrii wa shahhih ajsaadii waqdi haajatii waktsir amwaalii wa au laadii wa habbib linnaasi ajma’iin.

Wa tabaa’adil‘adaawata kullahaa min bani aadama‘alaihissalaamu man kaana hayyan wa yahiqqoal qaulu‘alal kaafiriin. Wa qul jaa al haqqu wa zahaqal baathilu innal baathila kaana zahuuqan.

Wanunazzilu minal qur’aani maa huwa syifaa un wa rohmatun lilmu’miniin. Wa laa yaziiduzzaalimiina illaa khasaaraa. Subhaana rabbika rabbil‘azzati‘ammaa yashifuun. Wa salaamun‘alalmursaliina wal hamdulillaahirabbil‘aalamiin.”

Arti Bacaan Doa Nurbuat

“Wahai Tuhanku, pemilik kekuasaan yang agung, yang memiliki anugerah yang terdahulu, memiliki wajah yang mulia, menguasai kalimat-kalimat yang sempurna, dan doa-doa yang mustajab, penanggung Hasan dan Husain dari jiwa-jiwa yang haq, dari pandangan mata manusia dan jin.

Dan sesungguhnya orang-orang kafir benar-benar akan menggelincirkan kamu (Muhammad) dengan pandangan mereka,ketika mendengar Al Quran (dibaca) lalu mereka berkata:

“Sesungguhnya (Muhammad) itu benar-benar orang gila.’ Dan Al Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi semua umat. Dan mengijabahi Lukmanul Hakim dan Sulaiman yang telah mewarisi Daud as.

Allah adalah dzat yang maha pengasih lagi memilik singgasana yang mulia, panjangkanlah umurku, sehatkanlah jasadku, kabulkanlah hajatku, perbanyaklah harta bendaku dan anakku, cintakan semua orang, jauhkanlah permusuhan anak cucu Adam a.s. dari orang-orang kafir.”

Dan katakanlah : “Yang haq telah datang dan yang batil telah musnah. Sesungguhnya yang batil itu pasti musnah.”

Dan kami turunkan Al Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang beriman, dan Al Quran tidak akan menambah kepada orang-orang yang berbuat aniaya melainkan hanya kerugian.

Maha suci Allah, Tuhan yang Maha Mulia dari segala sifat yang diberikan orang-orang kafir. Dan semoga keselamatan tetap bagi para rasul. Dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam.”

Mengamalkan doa nurbuat sangat luar biasa bagi kehidupan manusia. Banyak orang yang telah merasakan secara langsung khasiat dari doa ini. Simak manfaat mengamalkan doa nurbuwaah berikut ini.


Faedah Doa Nur buat

Untuk mendapatkan faedah sebenar, seseorang mesti mengamalkan doa ini dengan ikhlas. Terdapat banyak faedah yang boleh anda dapatkan dengan mengamalkannya.

Berikut adalah beberapa faedah doa.

1. Mengingatkan Diri Kita kepada Tuhan

Berdoa akan membuat kita sentiasa mengingati Tuhan.

Doa ini dimulai dengan kata – kata yang memuji Allah. Kata-kata ini mempunyai makna yang sangat indah.

2. Membantu Kita Bertemu Rasulullah Muhammad

Setiap umat muslim selalu bermimpi dan mendambakan untuk bisa berjumpa dengan Rasulullah kelak.

Nabi Muhammad bersabda bahwa siapa saja yang ingin berjumpa dengan para nabi, maka amalkanlah doa ini selama 100 kali sebelum tidur. Insha Allah, siap saja yang mengamalkannya akan bermimpi bertemu dengan para nabi.

3. Memohon Pengampunan oleh Malaikat

Setiap manusia telah membuat kesalahan dan dosa. Dosa dan dosa dapat diampuni jika seorang hamba dengan tulus meminta pengampunan kepada Allah.

Manfaat mempraktekkan doa akan membuat malaikat meminta pengampunan atas dosa – dosa yang telah dilakukan, dan bahkan meminta pengampunan atas hal – hal yang dapat menyingkirkan ibadat.

Baca Juga : Bacaan Doa Qunut, Arab, Latin, dan Terjemahan

4. Hajat Akan Diberikan

Setiap orang yang ingin diberikan kehendaknya harus mencoba dan berdoa dengan segala kekuatan – Nya.

Apabila anda mengamalkan solat ini, maka insha Allah hajat yang dimiliki akan segera diberikan.

Walau bagaimanapun, sudah tentu ia mesti disertai dengan niat ikhlas dan hati yang ikhlas. Lakukan dengan sungguh-sungguh ‘untuk mendapatkan ridho dari Tuhan.

5. Mendamaikan Perbalahan

Kata – kata dalam doa – doa ini memiliki makna yang jelas untuk meminta perdamaian bagi semua anak Adam.

Anak – anak Adam diharapkan dapat hidup di dunia yang pengasih dan saling mengasihi.

6. Disukai oleh Ramai Orang

Dalam ayat yang disenaraikan dalam doa ini salah seorang daripada mereka adalah untuk meminta cinta semua manusia di dunia.

Jadi, doa ini benar-benar berkesan untuk membuat orang mencintai kita. Jadilah baik kepada semua orang.

Baca Juga : Bacaan Doa Keselamatan Saat Bepergian atau Perjalanan

7. Jadikan Wajah Kelihatan Lebih Cerah

Adakah anda mahu wajah yang lebih cerah?

Anda boleh berdoa. Mempraktikkan doa ini dengan istiqomah disertai dengan niat ikhlas kerana Allah akan menjadikan wajah kelihatan lebih cerah.

Wajah yang cerah untuk mengamalkan doa dengan memberi pujian kepada Allah dan Rasul Allah.

Doa Nurbuwwah itu sendiri mempunyai makna mulia iaitu “cahaya kenabian”.

8. Dilindungi Daripada Sihir

Sihir adalah ilmu syirik yang merupakan pengampunan Tuhan dan dilarang oleh Tuhan. Sejak zaman purba, sihir telah menyesatkan banyak manusia.

Untuk mengelakkan sihir, maka seseorang boleh mengamalkan doa nurbuat . Baca doa ini sebelum matahari terbenam, anda akan terhindar dari sihir.

9. Kekayaan Tambahan

Mempraktikkan doa akan membuat seseorang meningkatkan kekayaannya oleh Tuhan. Terdapat banyak doa yang ditawarkan dengan jelas dan jelas untuk ditambah oleh Tuhan.

Doa ini juga dikenali sebagai doa pembukaan rezeki bagi umat Islam yang mengamalkannya.

10. Menunjukkan Kebenaran

Salah satu makna yang terkandung dalam doa ini adalah untuk menunjukkan kebenaran dan mencegah kehalusan.

Doa ini akan membawa semua orang yang mengamalkannya untuk menjauhkan diri dari perkara yang salah.

Baca Juga : Bacaan Doa Apabila Mencerminkan, Lengkap dengan Bahasa Arab

Doa Nurbuat ini mempunyai karomah yang sangat tinggi dan boleh digunakan sebagai penakluk hati. Sesiapa yang ingin dekat dengan pasangan jiwanya, boleh mengamalkan doa ini sebaik mungkin.

Pasangan jiwa adalah rahsia Tuhan. Sesungguhnya Allah telah menyediakan pasangan jiwa bagi tiap-tiap hamba-hamba-Nya. Semakin anda cuba mendekati Tuhan, semakin dekat anda dengan pasangan jiwa anda.

Oleh itu, semakan doa nurbuat yang mempunyai manfaat yang besar. Berdoalah dengan penuh keikhlasan.

Insha Allah, apa sahaja yang anda mahu akan diberikan oleh Tuhan. Sudah tentu, ini mesti disertai dengan usaha dan kesabaran yang ikhlas.

Originally posted 2022-04-10 10:56:00.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment