3 Lafaz Doa Untuk Kedua Ibu Bapa Beserta Maknanya

Admin Radarpena

Bagi ibu bapa untuk mempunyai anak-anak yang sholeh dan sholehah adalah keinginan dan harapan.

Kerana dengan mempunyai anak yang sholeh dan sholehah mereka akan didoakan oleh anaknya.

Kerana mempunyai anak sholeh dan sholehah akan menjadi rezeki bagi ibu bapa untuk mendapatkan amalan yang tidak pernah pecah walaupun dia telah meninggal dunia.

Ini selaras dengan kata-kata Nabi yang berikut.

Nabi berkata:

إِذَا مَاتَ ابْنُ آدَمَ انْقَطَعَ عَمَلُهُ إِلا مِنْ ثَلاثٍ : صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ

Bermakna:

“Jika seseorang telah meninggal dunia, maka amalannya terputus kecuali 3 perkara, iaitu sedekah, ilmu yang berguna dan seorang anak yang sholeh.” (HR. Umat Islam).

Dan bagi anaknya, berbakti kepada ibu bapanya memang merupakan moral yang mesti diutamakan daripada setiap manusia. Kerana ibu bapa ridho sangat penting untuk kejayaan anak-anak mereka.

Berdoa untuk ibu bapa adalah tanda pengabdian anak. Berdoa untuk ibu bapa boleh dilakukan apabila ibu bapa masih hidup atau apabila ibu bapa telah meninggal dunia.

Doa seorang kanak-kanak adalah amal yang akan mengalir sehingga masa ibu bapa hilang. Bagi berdoa kepada ibu bapa terdapat pelbagai jenis. Lihat penjelasan penuh doa untuk ibu bapa.


Ajaran Islam mengenai Doa untuk Ibu Bapa

Islam mengajar setiap kanak-kanak untuk sentiasa berbakti kepada kedua ibu bapa.

Berbakti kepada kedua ibu bapa bermakna tidak menyakiti hati ibu bapa dan sentiasa mematuhi perintahnya.

Untuk membuat ibu bapa gembira, kanak-kanak mesti dikhaskan untuk kedua-duanya.

Allah berfirman Allah dalam Surah Al Israa Ayat 23 :

وَ قَضٰی رَبُّکَ اَلَّا تَعۡبُدُوۡۤا اِلَّاۤ اِیَّاہُ وَ بِالۡوَالِدَیۡنِ اِحۡسَانًا ؕ اِمَّا یَبۡلُغَنَّ عِنۡدَکَ الۡکِبَرَ اَحَدُہُمَاۤ اَوۡ کِلٰہُمَا فَلَا تَقُلۡ لَّہُمَاۤ اُفٍّ وَّ لَا تَنۡہَرۡہُمَا وَ قُلۡ لَّہُمَا قَوۡلًا کَرِیۡمًا

Bermakna:

“Dan Allah telah memerintahkan kamu untuk tidak menyembah melainkan Allah dan berbuat baik kepada ibumu. Jika salah seorang daripada mereka atau kedua-duanya sudah tua dalam jagaan anda, maka jangan katakan kepada ibu bapa anda perkataan “ah” dan jangan menjerit kepadanya, dan katakan kepada ibu bapa anda perkataan yang sopan.”

Dalam surat itu, Allah memerintahkan setiap manusia untuk melayani orang tua – Nya.

Ini termasuk menjaga perasaan ibu bapa, dan tidak menjerit kepada kedua ibu bapa. Menjaga perasaan ibu bapa termasuk tidak dapat mengatakan “ah” apabila diperintahkan.

Dan janganlah kamu memarahi atau mengucapkan kata-kata kasar kepada dua orang tua kamu. Bercakap perkataan yang sopan dan baik kepadanya.

Kanak-kanak yang setia kepada kedua-dua ibu bapa akan mendapat jaminan syurga. Begitu juga dengan kanak-kanak yang tidak mematuhi kedua ibu bapa, neraka bersedia untuk menunggu dia.


BACAJUGA:


Selagi kita diberi peluang untuk hidup di dunia, marilah kita sentiasa setia kepada kedua ibu bapa.

Berbakti dapat dilakukan dengan berdoa bagi mereka dan mengurus mereka sewaktu mereka sudah tua dengan kasih dan kasih.

Doa untuk Ibu Bapa

Terdapat pelbagai jenis doa untuk ibu bapa. Berdoa untuk ibu bapa boleh dilakukan semasa ibu bapa masih hidup, sehingga ibu bapa hilang.

Dengan terus berdoa kepada orang tua, hal itu dapat menjadi bukti pengabdian kita sebagai seorang anak.

1. Doa untuk Kedua Ibu Bapa yang Masih Hidup

Ibu bapa adalah orang yang paling berjasa dalam hidup. Mereka sanggup siang dan malam untuk menjaga anak-anak mereka dengan kasih sayang dan kasih sayang.

Jadi, adalah wajib bagi anak-anaknya untuk sentiasa berdoa untuk ibu bapanya yang masih hidup.

Doa untuk ibu bapa ini anda boleh berdoa selepas solat fardhu. Kerana doa ini kepada ibu bapa sering didoakan sebagai doa selepas solat fardhu.

Bacaan Doa untuk Ibu Bapa Lafadz Jawi yang Masih Hidup

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِى وَلِوَ الِدَىَّ وَارْ حَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَا نِى صَغِيْرًا

Bacaan Doa untuk Ibu Bapa Lafadz Rumi yang Masih Hidup

“Allahumma Fighfirlii Wa Liwaa Lidhayya Warham Humaa Kamaa Rabbayaa Nii Shaghiraa”

Makna bacaan doa untuk Ibu Bapa yang Masih Hidup

“Ya Allah, ampunilah aku semua dosa-dosaku dan dosa-dosa ibu bapaku, dan berbelas kasihan kepada mereka berdua sebagaimana mereka berbelas kasihan kepadaku ketika aku masih kecil”.

2. Doa untuk Ibu Bapa Yang Mati

Ketika orang tua kita telah meninggal, kita masih bisa melayani mereka.

Cara untuk melayani orang tua yang telah meninggal adalah dengan selalu berdoa dan meminta pengampunan atas dosa -dosa mereka.

Baca Juga : Doa Pembuka Rezeki Paling Mustajab

Anda boleh melakukannya dengan membaca surat Yasin atau solat tahlil setiap malam Jumaat. Anda juga boleh berdoa untuk ibu bapa yang telah meninggal dunia.

Berikut adalah doa untuk ibu bapa yang meninggal dunia yang boleh anda baca.

Bacaan Doa Untuk Orang Tua yang Sudah Meninggal Lafadz Jawi

اللّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ وَاَكْرِمْ نُزُلَهُ وَوَسِّعْ مَدْخَلَهُ وَاغْسِلْهُ بِلْمَاءِ وَالشَّلْجِ وَالْبَرْدِ وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبُ الْاَبْيَضُ مِنَ الدَّ نَسِ وَاَبْدِلْهُ دَارً اخَيْرًا مِنْ دَارِهِ وَاَهْلًا خَيْرًا مِنْ اَهْلِهِ وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ وَادْخِلْهُ الجَنَّةَ وَاعِذْهُ مِنْ عَدَابِ الْقَبرِ وَفِتْنَتِهِ وَمِنْ عَذَابِ النَّارِ

Bacaan Doa Untuk Orang Tua yang Sudah Meninggal Lafadz Rumi

“Allahummaghfir Lahu Warhamhu Wa ‘Aafihi Aa’fu ‘anhu Wa Akrim Nuzulahu Wa Wassi’ Madkhalahu, Waghsilhu Bil Maa i Wats-tsalji Walbarodi Wa Naqqihii Minal khathaa Ya Kamaa Yunaqqats-Tsawbul Abyadhu Minad Danas.

Wa Abdilhu Daaran khairan Min Daarihii Wa Ahlan Khairan Min Ahlihii Wa Zawjan Khairan Min Zawjihi, Wa Adkhilhul Jannata Wa A ‘Idzhu Min ‘Adzaabil Qobri Wa Fitnatihi Wa Min ‘Adzaabin Naar.”

Makna Bacaan Doa untuk Ibu Bapa Yang Meninggal Dunia

“Ya Allah, ampuni dan berkati, selamatkan, selamatkan ibu bapa saya. Dan memuliakan tempat kediamannya, memperluas pintu masuk, membersihkan orang tua saya dengan air yang jernih dan dingin, dan membersihkan orang tua saya dari semua kesalahan seperti pakaian putih bersih dari kotoran.”

Dan gantikan tempat kediamannya dengan tempat kediaman yang lebih baik daripada yang ditinggalkannya, dan keluarga yang lebih baik, daripada yang ditinggalkannya juga.

Letakkan ibu bapa saya di syurga, dan lindungilah mereka dari azab kubur dan fitnahnya, dan siksaan neraka.”

3. Doa kepada Ibu Bapa dan Adik-beradiknya

Ini bukan hanya tentang menghormati orang tua kita. Tetapi lebih baik jika kita juga menghormati adik-beradik ibu bapa.

Saudara-saudara orang tua kita seperti Paman, Bibi, Pakdhe, Budhe, juga kita berdoa. Berikut adalah doa untuk ibu bapa dan adik-beradiknya yang boleh anda doakan.

Bacaan Doa kepada Ibu Bapa dan Saudaranya Lafadz Jawi

اللَّهُمَّ اغْفِرْلِى ذُنُوْبِى وَلِوَالِدَىَّ وَارْ حَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِى صَغِيْرَا . وَلِجَمِيْعِ الْمُسْلِمِيْنَ وَلْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ . اَلْاَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالْاَمْوَاتِ . وَتَابِعْ بَيْنَنَا وَبَيْنَهُمْ بِالْخَيْرَاتِ . رَبِّ اغْفِرْ وَارْ حَمْ وَاَنْتَ خَيْرُالرَّ احِمِيْنَ . وَلاَحَوْلَ وَلاَقوَّةَ اِلاَّبِاللَّهِ الْعَلِيِ الْعَظِيْمِ

Bacaan Doa kepada Ibu Bapa dan Saudaranya Lafadz Rumi

“Allahummaghfirlii, Waliwaalidayya, War Hamhumma, Kamaa Rabbayaanii Shagiiraa.

Walijami’il Muslimina, Walmuslimaati, Walmu’miniina, Wal Mu’minaati, Al Ahyaa’i Minhum Wal Amwati, Wataabi’ Wabainanaa, Wa Bainahum Bil Khairaati, Rabbighfir Warham Wa Anta Khairur Raahimiina.

Walaa Quwwata, Illa Biilaahi ‘Aliyyil Adzim.”

Makna bacaan doa kepada Ibu Bapa dan Adik-beradik

“Ya Allah, ampunilah aku atas dosa-dosaku dan dosa-dosa ibu bapaku dan berilah rahmat kepada ibu bapaku seperti yang dilakukan oleh ibu bapa saya ketika saya masih kecil.”

Begitu juga kepada semua orang Islam dan Muslim, semua orang yang beriman, lelaki dan perempuan yang hidup dan mati, dan ikuti antara kita dan mereka dengan kebaikan.

Ya Allah ampunan dan rahmat, kerana kamu adalah Tuhan yang lebih berbelas kasihan dan tidak mempunyai kuasa dan usaha melainkan dengan pertolonganmu”.

4. Doa Kedua Ibu Bapa yang Sakit

Apabila ibu bapa sakit parah, sebagai seorang kanak-kanak pasti akan berasa sedih.

Selain memberikan bantuan perubatan, kita juga boleh berdoa untuk orang tua yang sakit. Inilah doa ibu bapa yang sakit.

Bacaan Doa Ibu Bapa Sakit Lafadz Jawi

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ اَذْهِبِ الْبَاْسَ وَاشْفِهُ وانْتَ الشَّافِى لاَ شِفَاءَ اِلاَّ شِفَاؤُكَ شِفَاءً لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا

Bacaan Doa Ibu Bapa Sakit Lafadz Rumi

“Allahumma Rabbannaasi Adzhibil Ba’sa Wasy Fihu, Wa Antas Syaafi, Laa Syifaa-a Illa Syfaauka, Syifaan Laa Yughaadiru Saqaama.”

Makna doa Kedua Ibu Bapa yang Sakit

“Ya Allah, Tuhan manusia, hapuskan penyakit dan berilah dia penyembuhan, Engkaulah Yang Maha Penyembuhan. Tidak ada penyembuhan kecuali penyembuhan dari Engkau, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit lain.

5. Doa Kedua Ibu Bapa Yang Sakit Serius

Semakin tua usia ibu bapa kita, semakin banyak kelemahan, kekurangan dan penyakit yang mereka alami. Ada kalanya ibu bapa mengalami kesakitan yang teruk yang membuat anda berasa sedih.

Anda dianjurkan untuk berdoa untuk kesihatan ibu bapa anda kepada Tuhan. Ini supaya orang tua yang sakit dapat pulih dengan segera.

Mintalah Tuhan untuk menyembuhkan dia. Berikut adalah bacaan doa untuk ibu bapa yang sakit tenat.

Bacaan Doa Ibu Bapa Yang Serius Ill Lafadz Jawi

اللَّهُمَّ اَحْيِنِي مَاكَا نَتِ الْحَيَاةُ خَيْرً الِّى وَتَوَ فَّنِى مَاكَا نَتْ الوَ فَاةُ خَيْرًا لِى

Bacaan Doa Ibu Bapa Yang Serius Ill Lafadz Rumi

“Allahumma Ahyini Maa Kaa Natil Khayatu Khairalli, Watawaf Fanni Adza Kaanat Wafaatu khiralli.”

Makna doa kedua ibu bapa yang sakit parah

“Ya Allah, sembuhkanlah penyakitnya, dan lebih baik baginya. Dan ambillah nyawanya jika mati lebih baik baginya”.


Manfaat Mengamalkan Doa Untuk Orang Tua

Mengamalkan doa untuk orang tua tidak hanya bermanfaat untuk orang tua saja. Mengamalkan dan mendoakan kedua orang tua juga memberikan manfaat buat yang memanjatkannya.

Apa saja makna dari mendoakan orang tua?

Berikut beberapa manfaat mengamalkan doa untuk orang tua.

1. Menjadi Amalan Mulia

Berdoa untuk ibu bapa adalah cara untuk dikhaskan untuk kedua ibu bapa.

Ini akan menjadi perbuatan dan amalan yang mulia.

Jika seseorang ingin menjadi baik, maka seseorang mesti meletakkan amal terlebih dahulu. Dan perbuatan yang paling disukai adalah amalan yang dikhaskan kepada ibu bapa atau Birrul Walidain.

2. Mendapatkan Keredaan Allah Ta’ala

Kehendak Allah bergantung pada kesenangan kedua orang tua.

Iaitu, seorang kanak-kanak yang ingin menyingkirkan tuhan mesti dikhaskan kepada ibu bapanya.

Kemurkaan Allah juga bergantung pada murka orang tua. Allah mengasihi hamba – hamba – Nya yang berbakti kepada orang tuanya.

3. Menghapuskan Kesukaran

Berbakti kepada ibu bapa dengan berdoa untuknya akan membuat semua orang mengelakkan kesukaran.

Setiap hamba pasti akan mendapat penderitaan dalam bentuk kesukaran dalam tahap yang berbeza.

Kesukaran yang dialami boleh dilalui dengan melakukan alumul berbakti kepada ibu bapa. Berdoalah untuk kedua ibu bapa semasa mereka masih mampu.


BACAJUGA:


Ini adalah perjuangan yang sulit bagi kedua orang tua untuk membesarkan anak-anak mereka. Ibu bapa sanggup menahan rasa mengantuk mereka terhadap susu dan menyusu pada waktu malam.

Begitu juga, berapa banyak peluh dan peluh yang mesti dibelanjakan untuk membiayai kehidupan anak-anaknya.

Begitu besar perkhidmatan kedua ibu bapa kepada kami, adalah menjadi kewajipan untuk menjadi anak untuk berkhidmat dan berdoa untuknya.


Cara Berbakti kepada Ibu Bapa

Berbakti kepada kedua ibu bapa adalah kewajipan bagi setiap kanak-kanak. Terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan sebagai satu bentuk pengabdian kita kepada ibu bapa.

Kita boleh mematuhi perintah ibu bapa semasa masih hidup, dan berdoa untuk orang tua apabila kita tiada.

Inilah cara untuk dikhaskan kepada orang tua ketika mereka masih hidup dan ketika mereka pergi.

1. Cara Berbakti untuk Dikhususkan kepada Ibu Bapa yang Masih Hidup

Berbakti kepada kedua orang tua yang masih hidup dapat dilakukan dengan merespek dan memuliakan mereka.

Ibu bapa adalah pengenalan untuk semua orang pergi ke dunia. Allah (SWT) juga memerintahkan supaya sentiasa berbakti kepada kedua ibu bapa atau Birrul Walidain.

Filial boleh dilakukan dengan bercakap perkataan sopan apabila bercakap dengannya.

Semakin tua usia, semakin tua lebih nyanyuk dan tua. Apabila dalam keadaan ini kadang-kadang ibu bapa akan bertindak seperti kanak-kanak dan memerlukan lebih banyak perhatian daripada anak-anak mereka.

Baca Juga : Doa-doa Untuk Melangsaikan Hutang

Seorang kanak-kanak tidak boleh menghina ibu bapanya kerana tingkah laku ibu bapa yang kurang senang kerana usia yang semakin meningkat.

Sebaliknya, itulah peluang untuk anak-anak mengembalikan kebaikan ibu bapa dengan menjaga mereka kerana ibu bapa telah menjaga kita sejak kecil.

2. Cara Berbakti kepada Ibu Bapa yang Meninggal Dunia

Setiap makhluk yang memiliki kehidupan pasti akan merasakan kematian. Pemergian ibu bapa adalah salah satu kesedihan yang mendalam bagi setiap kanak-kanak.

Walaupun ibu bapa sudah tiada, seorang kanak-kanak masih boleh melakukan pengabdiannya kepada mereka.

Cara untuk melayani orang tua yang sudah mati adalah dengan berdoa dan meminta pengampunan allah.

Baca Juga : Ampuh Meredam Murka, Inilah Bacaan Doa Ketika Marah

Doa anak sholeh dan sholehah akan menjadi ganjaran yang tidak digunakan untuk kedua ibu bapa, walaupun ibu bapa telah meninggal dunia.

Oleh itu, semakan doa keada ibu bapa adalah lengkap, sama ada mereka masih hidup atau mati.

Cobalah membuat orang tua Anda bahagia dengan melakukan hal – hal positif. Jangan lupa, terus berdoa untuk ibu bapa supaya kehidupan menjadi lebih damai.

Originally posted 2022-04-07 10:31:00.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment