Bacaan Doa Masuk dan Keluar Bilik Mandi Beserta Artinya

Admin Radarpena

Serial Doa โ€“ Mandi adalah aktiviti rutin yang dilakukan oleh semua manusia di dunia. Terutama bagi umat Islam, aktiviti mandi yang hukum sunatnya boleh menjadi wajib.

Kerana dengan mandi bermakna anda membersihkan diri anda daripada hadast kecil atau besar seperti mandi junub sebagai contoh.

Dalam Islam ada adab jika anda mahu memasuki bilik mandi. Salah satunya adalah dengan membaca doa di bilik mandi dan juga doa keluar dari bilik mandi apabila ia selesai.

Mengapa membaca doa sebelum memasuki bilik mandi?

Anda harus selalu membaca doa sebelum memasuki bilik mandi kerana seperti yang anda faham bahawa syaitan akan selalu mengikuti manusia ke mana sahaja manusia pergi.

Lebih-lebih lagi, memasuki tempat yang tidak suci seperti bilik mandi, tandas atau tandas.

Dengan membaca doa, syaitan dan jin kafir akan menjauhkan diri dan tidak mengganggu anda apabila kami melakukan aktiviti di bilik mandi.

Oleh itu, anda harus sentiasa membaca doa di bilik mandi dan doa keluar dari bilik mandi.

Baca Juga : Niat & Cara Mandi Wajib (Panduan Lengkap)

Bacaan Doa Masuk ke Bilik Mandi

Bacaan doa apabila memasuki dan keluar dari bilik mandi atau solat ketika memasuki tandas atau keluar dari tandas sangat pendek dan mudah diamalkan. Berikut adalah bacaan bahasa Jawi, doa Rumi dan maknanya, dan adab ketika berada di bilik mandi.

Bacaan doa memasuki bilik mandi Jawi

ุงู„ู’ุญูŽู…ู’ุฏู ูู„ู„ู‡ู ุงู„ูŽู‘ุฐูู‰ู’ ุงูŽุฐู’ู‡ูŽุจูŽ ุนูŽู†ู‘ู‰ ุงู’ู„ุงูŽุฐูŽู‰ ูˆูŽุนูŽุงููŽุงู†ูู‰ู’

Bacaan doa bilik mandi Rumi

โ€œAlhamdulillaahil-ladzii Adz-haba โ€˜Annil-adzaa Waโ€™aafaaniiโ€

Ini bermakna dalam bahasa Indonesia

“Ya Allah, aku berlindung kepadamu dari segala kejahatan dan kotoran”.


Adab Masuk dan Keluar dari Bilik Mandi

Selepas memahami doa di bilik mandi dan doa keluar dari bilik mandi, anda harus memahami adab semasa di bilik mandi.

Kerana sebagai seorang Muslim yang baik mempunyai aduk dan adab yang baik dalam pelbagai perkara dalam aktiviti hariannya. Salah satunya ialah apabila anda ingin memasuki bilik mandi atau apabila anda berada di bilik mandi.

Inilah yang boleh anda pergi ke bilik mandi dan keluar dari bilik mandi yang boleh anda lakukan:

 1. Apabila masuk ke dalam bilik air, sila baca ุจูุณู’ู…ู ุงู„ู„ู„ู supaya apabila anda berada di dalam bilik air elakkan gangguan syaitan atau kafir jin.
 2. Baca doa sebelum memasuki bilik mandi seperti yang diterangkan sebelum ini.
 3. Apabila melangkah ke bilik mandi, pertama kaki kiri terlebih dahulu. Karena kamar mandi adalah tempat yang najis di mana iblis itu.
 4. Apabila berada di bilik mandi atau tandas, pakai kasut seperti selipar atau sandal plastik.
 5. Apabila di bilik mandi atau tandas, cuba untuk tidak menyanyi atau bercakap dengan kuat.
 6. Apabila berada di bilik mandi atau tandas, dilarang membawa ayat-ayat Al-Quran atau membaca ayat-ayat Al-Quran.
 7. Jika di bilik mandi atau tandas mahukan bab atau PUP, cuba untuk tidak menghadapi atau menghidupkan kembali kiblat. Cubalah dengan arah sisi, seperti yang dikatakan oleh Nabi: “Jika salah seorang daripada kamu membuang penghujatan, maka janganlah kamu menghadapi kiblat atau berpalinglah kamu di atasnya. Tetapi biarkan dia pergi ke sisi dari kiblat. (HR. Al-Bukhari). Tetapi jika ke sisi tidak boleh, maka arahkan sebagai tambahan kepada arah kiblat.
 8. Anda tidak boleh menjawab salam atau bertanya khabar dari bilik mandi.
 9. Cuba tutup pintu bilik mandi supaya aurat tidak dapat dilihat oleh orang lain dari luar.
 10. Jika anda telah selesai mandi atau membuang air besar, berhati-hati dengan najis, apabila selesai bab atau PUP, siram atau aliri sehingga benar-benar bersih.
 11. Apabila hendak keluar dari bilik air, mula-mula kaki kanan ditemani dengan membaca doa ุบููู’ุฑูŽุงู†ูŽูƒูŽ yang bermaksud “Aku memohon keampunanmu”.

Sekarang anda memahami dan memahami bacaan doa, terdapat faedah solat memasuki bilik mandi dan doa keluar dari bilik mandi.

Sila faham, hafal dan amalkan. Cuba bukan sahaja untuk berdoa ketika memasuki tandas atau berdoa keluar dari tandas sahaja, kerana umat Islam digalakkan untuk selalu memulakan semua aktiviti mereka dengan berdoa.

Semua aktiviti yang bermula dengan doa, langkah-langkah yang anda ambil akan mendapat perlindungan-Nya di mana sahaja anda berada.

Originally posted 2022-03-11 01:48:00.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment