Doa Masuk Pasar, Jawi, Rumi, dan Maknanya

Admin Radarpena May 2, 2023

Semak ulasan tentang โˆšpemahaman pasaran, โˆšdoa masuk pasar, โˆšbacaan doa masuk pasar Jawi, โˆšRumi dan maksud lengkap di bawah.

Definisi Pasaran

Apakah sebenarnya pasaran?

Pada dasarnya pasar adalah tempat pertemuan antara penjual dan pembeli untuk melakukan transaksi jual beli.

Selain itu, kehadiran internet juga telah menjadikan pemahaman tentang pasaran semasa lebih luas. Oleh kerana kemajuan internet, pada masa kini terdapat pasar tradisional atau pasar rakyat dan pasar moden.

Pasaran tradisional ialah pasaran tempat pembeli dan penjual bertemu secara langsung untuk membuat transaksi jual beli sesuatu barang.

Pembayaran di pasar tradisional dibuat secara terus menggunakan wang tunai.

Manakala pasaran Moden adalah satu bentuk pasaran yang berkembang pesat pada masa ini.

Di pasaran moden, pembeli dan penjual tidak bertemu secara bersemuka kerana mereka boleh menggunakan internet atau telefon untuk melakukan transaksi jual beli.

Malah pembayaran boleh dilakukan secara dalam talian iaitu dengan memindahkan wang melalui akaun maya atau antara akaun bank.

Dalam artikel ini, yang dimaksudkan dengan pasar ialah tempat (pasar tradisional) iaitu tempat pertemuan orang ramai. Iaitu orang sebagai penjual dan orang sebagai pembeli untuk melakukan transaksi jual beli di tempat tersebut.

Nabi Muhammad bersabda :

ุฃูŽุญูŽุจูู‘ ุงู„ู’ุจูู„ูŽุงุฏู ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ู„ู‡ู ู…ูŽุณูŽุงุฌูุฏูู‡ูŽุงุŒ ูˆูŽุฃูŽุจู’ุบูŽุถู ุงู„ู’ุจูู„ูŽุงุฏู ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ู„ู‡ู ุฃูŽุณู’ูˆูŽุงู‚ูู‡ูŽุง

“Tempat yang paling dicintai Allah ialah masjid, sedangkan tempat yang paling Allah benci ialah pasar.” (Riwayat Muslim, Ahmad, dan Hakim).

Apakah yang terlintas di fikiran kita apabila membaca hadis di atas?

Terdapat perbezaan yang sangat ketara antara kedua-dua tempat iaitu antara masjid dan pasar.

Masjid adalah tempat yang paling mulia yang dicintai Allah, sedangkan pasar adalah tempat yang paling buruk yang Allah benci.

Dalam hadis lain dijelaskan:

โ€œSesungguhnya, pasar adalah medan pertempuran setan, dan di sanalah setan memasang benderanya.โ€ (HR. Thabrani).

Jika masjid adalah semulia-mulianya tempat, maka itu sudah jelas karena ia adalah tempat ibadah dan dzikir.

Namun, bagaimana pula dengan pasaran, kenapa tempat ini dikatakan paling teruk?

Mungkin sebabnya kerana pasar adalah tempat yang sering digunakan untuk menipu, memfitnah, mungkir janji, marah-marah, mengeluarkan kata-kata keji dan kotor, dan pelbagai lagi kelakuan maksiat.

Dan, walaupun kita mampu melindungi diri kita daripada tingkah laku yang berdosa itu, masih sukar untuk kita mengelak daripada pengabaian.

Di pasaran, banyak hati dan fikiran sibuk dengan pelbagai perkara yang boleh dilihat oleh dua mata. Di sana terdapat barangan jenis ini, warna ini, dan sebagainya.

Sungguh, betapa sukarnya untuk terus mengingati Allah seiring dengan kesibukan suasana pasar. Kerana itu, Nabi Muhammad menganjurkan membaca doa ketika memasuki pasar.


Doa Memasuki Pasar

Dengan membaca doa sebelum masuk pasar, semoga mendapat perlindungan-Nya apabila memasuki pasar. Dengar dan fahami doa kemasukan pasaran berikut.

Membaca Doa Memasuki Pasar Jawi

ู„ุงูŽ ุฅูู„ูŽู€ู‡ูŽ ุฅูู„ุงูŽู‘ ุงู„ู„ู‡ู ูˆูŽุญู’ุฏูŽู‡ู ู„ุงูŽ ุดูŽุฑููŠู’ูƒูŽ ู„ูŽู‡ูุŒ ู„ูŽู‡ู ุงู„ู’ู…ูู„ู’ูƒู ูˆูŽู„ูŽู‡ู ุงู„ู’ุญูŽู…ู’ุฏู ูŠูุญู’ูŠููŠู’ ูˆูŽูŠูู…ููŠู’ุชู ูˆูŽู‡ููˆูŽ ุญูŽูŠูŒู‘ ู„ุงูŽ ูŠูŽู…ููˆู’ุชูุŒ ุจููŠูŽุฏูู‡ู ุงู„ู’ุฎูŽูŠู’ุฑูุŒ ูˆูŽู‡ููˆูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ูƒูู„ูู‘ ุดูŽูŠู’ุกู ู‚ูŽุฏููŠู’ุฑู

Bacaan Doa Masuk Pasar Rumi

โ€œLaa Ilaaha Illallaahu Wahdahu Laa Syariika Lahu, Lahulmulku Walahulhamdu, Yuhyii Wa Yumiitu Wa Huwa Hayyun Laa Yamuutu, Biyadihil Khaiir, Wa Huwa โ€˜Ala Kulli Syaiโ€™in Qodiir.โ€

Arti Bacaan Doa Masuk Pasar

โ€œTidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah, yang Esa, yang tidak ada sekutu bagi-Nya. Hanya milik-Nya segala kekuasaan dan pujian. Dia-lah Yang Menghidupkan dan Mematikan. Dia Yang Maha Hidup, yang tidak akan pernah mati. Di tangan-Nya kebaikan, dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu.โ€

Ini adalah ulasan doa ketika memasuki pasar agar sentiasa dalam lindunganNya. Amalkan doa ini apabila memasuki tempat-tempat yang sesak seperti pasar, pusat membeli-belah, tempat membeli-belah agar sentiasa mendapat keredhaan dan perlindungan Allah.

Originally posted 2022-01-10 15:18:14.

Leave a Comment

Artikel Terkait