Doa-doa Untuk Melangsaikan Hutang

Admin Radarpena

Serial Doa โ€“ Tidak dapat dinafikan bahawa hampir semua orang pasti boleh berhutang dengan orang lain, atau berhutang kepada orang lain. Hutang adalah bahagian kehidupan manusia yang tidak dapat dipisahkan.

Jenis Hutang

Hutang dalam undang-undang Islam terbahagi kepada dua, iaitu hutang yang baik (qardh hasan) dan hutang berfaedah (qardh ribawi).

1. Hutang Baik atau Hutang Halal

Hutang belum terima halal adalah transaksi hutang belum terima daripada pemberi pinjaman kepada orang yang meminjam berdasarkan ingin membantu atau belas kasihan kepada peminjam (muqtaridh).

Ini supaya peminjam dapat memenuhi keperluan mendesaknya dan membayar balik pinjamannya pada nilai yang sama tanpa melebih-lebihkannya.

2. Hutang Ribawi atau Hutang Haram

Hutang belum terima Riba adalah pinjaman yang diberikan kepada seseorang yang meminjam dengan syarat ia mengembalikannya dengan nilai yang lebih besar daripada jumlah yang dipinjam atau berhutang.

Daripada jenis hutang di atas, elakkan jenis hutang yang riba, kerana ini dilarang dan dilarang oleh Allah.


Doa Tanpa Hutang

Bagi mereka yang mempunyai hutang segera melunaskan hutang mereka, kerana bagi mereka yang menangguhkan untuk membayar utag sementara dia mampu, maka itu adalah kezaliman.

Segera Bayar Hutang

Rasulullah bersabda:

ู…ูŽุทู’ู„ู ุงู„ู’ุบูŽู†ูู‰ูู‘ ุธูู„ู’ู…ูŒ ุŒ ููŽุฅูุฐูŽุง ุฃูุชู’ุจูุนูŽ ุฃูŽุญูŽุฏููƒูู…ู’ ุนูŽู„ูŽู‰ ู…ูŽู„ูู‰ูู‘ ููŽู„ู’ูŠูŽุชู’ุจูŽุนู’

“Menggantung hutang orang yang mampu adalah kezaliman. Dan jika kamu semua dibayar oleh orang-orang yang mampu membayarnya, maka terimalah.” (HR. Bukhari dan Muslim).

Jika kita berhutang dengan niat yang betul untuk membayarnya, dan kita juga cuba membayarnya atau membayarnya mengikut perjanjian, maka Tuhan akan memberi kita rezeki untuk membayarnya. Dengarkan doa atau doa tanpa hutang untuk membayar hutang berikut.

Doa Tanpa Hutang

Bacaan Doa Bebas Hutang Jawi

ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุฅูู†ูู‘ูŠ ุฃูŽุนููˆุฐู ุจููƒูŽ ู…ูู†ู’ ุงู„ู’ู‡ูŽู…ูู‘ ูˆูŽุงู„ู’ุญูŽุฒูŽู†ู ูˆูŽุฃูŽุนููˆุฐู ุจููƒูŽ ู…ูู†ู’ ุงู„ู’ุนูŽุฌู’ุฒู ูˆูŽุงู„ู’ูƒูŽุณูŽ ูˆูŽุฃูŽุนููˆุฐู ุจููƒูŽ ู…ูู†ู’ ุงู„ู’ุฌูุจู’ู†ู ูˆูŽุงู„ู’ุจูุฎู’ู„ู ูˆูŽุฃูŽุนููˆุฐู ุจููƒูŽ ู…ูู†ู’ ุบูŽู„ูŽุจูŽุฉู ุงู„ุฏูŽู‘ูŠู’ู†ู ูˆูŽู‚ูŽู‡ู’ุฑู ุงู„ุฑูู‘ุฌูŽุงู„ู

Bacaan Doa Bebas Hutang Rumi

โ€œAllahumma inni audzu bika minal Hammi wal hazan, wa audzu bika minal โ€˜ajzi wal kasal, wa audzu bika minal jubni wal bukhl, wa audzu bika min ghalabatid dain wa qahrir rijal.โ€

Makna doa bebas hutang

“Ya Allah, aku berlindung kepada kamu dari kekeliruan dan kesedihan. Aku berlindung dalam dirimu dari ketidakberdayaan dan kemalasan. Aku berlindung padamu dari pengecut dan kesengsaraan. Aku berlindung kepada kamu dari hutang dan penindasan orang-orang.”

Dan, jika kita mati sebelum hutang itu dibayar balik, maka hutang kita masih berhutang yang akan menjadi kuasa Nabi yang akan dibilkan kemudian dalam akherat.

Rasulullah bersabda:

“Barangsiapa dari kaumku menanggung hutang, dan dia telah membayarnya dengan sungguh-sungguh, dan kemudian dia mati sebelum membayarnya, maka aku adalah penjaganya.”

(HR. Bukhari dan Muslim).

Akta Membayar Hutang

Apa yang perlu dilakukan apabila membayar hutang?

Selain membaca dan mengamalkan doa membayar hutang, kita perlu berbuat baik kepada orang yang telah menyumbang kepada hutang kita.

Rasulullah mengajarkan:

“Yang terbaik dari Anda adalah yang terbaik dalam membayar utangnya.”

(HR. Bukhari dan Muslim).

Melakukan kebaikan apabila membayar hutang boleh bermakna dua perkara.

1. Bayar hutang

Kami memberikan pembayaran yang lebih baik daripada properti yang dulu kami berhutang. Sebagai contoh, jika kita dulu berhutang kepadanya RM1,000,000, maka apabila kita membayarnya, kita boleh memberinya wang berlebihan RM50,000.

Ingat, ini tidak bermakna kita memberi bunga, kerana tidak ada perjanjian terlebih dahulu. Dalam kes ini, kami hanya mahu berbuat baik kepadanya dengan membebaskan lebihan wang.

Jika kita tidak ingin berbuat baik padanya dengan menuangkan uang yang berlebihan, tidak apa-apa, tidak apa-apa juga.

Imam Nawawi berkata:

“Ia adalah untuk orang yang mempunyai hutang atau orang lain, mengembalikan (hutang mereka) dengan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang ada pada mereka. Ini termasuk sebahagian daripada sunnah dan aklaqul karimah. Dan, itu tidak termasuk hutang yang menarik faedah (faedah), kerana ia sebenarnya dilarang. Kerana. Apa yang dilarang ialah ada perjanjian apabila hutang ditandatangani.

2. Berdoalah untuk orang yang memberi hutang.

Berdoa untuk mereka yang telah memberi kita hutang seperti yang diajarkan Nabi Muhammad.

Doa untuk penghutang

Doa untuk Penghutang Jawi

ุจูŽุงุฑูŽูƒูŽ ุงู„ู„ู‡ู ู„ูŽูƒูŽ ูููŠู’ ุฃูŽู‡ู’ู„ููƒูŽ ูˆูŽู…ูŽุงู„ููƒูŽ

Doa untuk Penghutang Rumi

โ€œBaarakallahu laka fii ahlika wamaalikaโ€

Makna Doa untuk Penghutang

“Semoga Allah memberkatimu dalam keluarga dan kekayaanmu.” (HR. Nasa’I, Ibn Majah dan Ibn Sunni).

Dalam doa ini, kita meminta Allah untuk memberinya berkat, yalah kebaikan yang terus berlimpah kepada keluarga dan kekayaan – Nya.

Oleh itu, semakan definisi hutang, doa bebas hutang dan doa untuk penghutang. Semoga Allah sentiasa memberikan angin yang lancar kepada kita semua, supaya kita dapat bebas daripada hutang dan dapat memberikan harta kita, Aamin.

Originally posted 2022-03-14 06:13:00.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment