10 Cadangan Gitar Akustik Terbaik di Malaysia

Admin Radarpena February 2, 2023

Instrumen gitar nampaknya wujud dalam kehidupan kita. Jenama gitar akustik adalah salah satu pertimbangan untuk menentukan gitar terbaik.

Setiap gitar pasti mempunyai ciri-ciri tersendiri, jadi pastikan anda membelinya dengan kualiti terbaik dan mengikut apa yang diperlukan.

Berikut adalah beberapa jenama gitar yang paling sering digunakan oleh pemuzik Malaysia dan dunia.

1. Yamaha

Jenama Gitar Terbaik ini tidak ragu-ragu tentang keupayaannya. Yamaha telah lama menguasai pasaran industri muzik, terutamanya gitar akustik.

Dia juga memberi perhatian yang besar kepada kemudahan dan keselesaan pemain gitar.

Keselesaan dan kemudahan ini dapat dilihat dari penggantian tali yang boleh diselaraskan oleh pemakainya sendiri.

Di samping itu, jenama gitar ini juga bagus untuk pemain gitar pemula. Gitar ini juga ditukar menjadi gitar mesra pengguna.

Yamaha mempunyai banyak siri yang dapat memenuhi citarasa pasaran, seperti siri APX500II, F310, APXT2, Gitar Senyap SLG200S dan lain-lain.

Jom Baca : 10 Senarai Tali Gitar Akustik Terbaik di Malaysia

2. Gibson

Gibson adalah jenama gitar legenda Amerika yang kualitinya tidak dapat dipersoalkan, mempunyai hampir 100 tahun pengalaman menghasilkan alat muzik.

Oleh itu, jenama gitar legenda ini adalah kegemaran ramai orang. Penciptanya ialah Orville H. Gibson pada tahun 1902 di Michigan, Amerika Syarikat.

Siri pertama yang dilancarkannya ialah Les Paul. Inovasi reka bentuknya diilhamkan oleh Les Paul dan Ted McCarty.

3. Epiphone

Ramai orang berfikir bahawa gitar jenama Epiphone adalah versi murah klon Gibson, kerana bunyi yang dihasilkan serupa dengan Gibson.

Tetapi ternyata jenama gitar ini adalah anak syarikat Gibson. Semua produk Epiphone disokong oleh komponen Gibson.

Sejarahnya sangat unik, kerana pada asalnya jenama Epiphone berdiri sendiri dan telah wujud sejak 100 tahun yang lalu. Pada tahun 1920-an Epiphone dan Gibson secara ringkas bersaing dalam membawa keluar produk gitar terbaik mereka.

Kemudian Epiphone bergabung di bawah Gibson, dan Epi, pemilik jenama Epiphone, meninggal dunia dalam Perang Dunia II.

Atas cadangan Les Paul, Epiphone akhirnya dibeli oleh CMI (Chicago Musical Instruments Company) pada tahun 1957.

Jom Baca : [Best] TOP 10 Jenama Speaker Terbaik di Malaysia

4. Kramer

Satu lagi jenama gitar yang berada dalam bayang-bayang nama besar Gibson. Jenama gitar jenama Kramer ini dibarisi sebagai jenama gitar klasik.

Tidak menghairankan bahawa Kramer sering diburu oleh pengumpul kerana pengeluaran lamanya sangat terhad. Oleh kerana jenama ini sering mengeluarkan edisi terhad, harga yang dikeluarkan juga melonjak.

Gitar dengan jenama ini boleh dianggap paling mahal di kalangan jenama lain.

5. Fender

Jenama instrumen gitar ini terkenal sebagai jenama premium yang harganya terlalu tinggi.

Fender menjamin bahawa harga yang dibayar oleh pembeli sepadan dengan kualiti. Gitar ini telah malang sejak lebih daripada 60 tahun.

Fender sesuai untuk dimainkan dalam semua jenis genre muzik seperti jazz, blues, rock n roll dan lain-lain.

Harga memang tidak murah. Tetapi jangan risau, anda boleh mengambil bahagian di dalamnya.

6. Jackson

Jackson adalah jenama gitar akustik di bawah naungan jenama Fender besar.

Jenama gitar akustik yang baik ini mempunyai ciri-ciri yang menjadikannya mempunyai peminat sehingga dapat membuat mereka berdiri sendiri.

Peminat Jackson adalah pemuzik legenda dunia, John Mayer dan Jeff Beck. Sekiranya ia disukai oleh pemuzik dunia, tentu saja kualitinya tidak mudah, bukan?

Jadi, tidak kira berapa harga anda pasti akan mengejarnya.

7. Ibanez

Masyarakat Jepun juga menegakkan budaya muziknya. Ini dibuktikan oleh gitar jenama Ibanez yang telah dikenali di seluruh dunia.

Tidak kalah dengan Yamaha, jenama gitar ini juga terkenal dengan kualiti bunyinya yang unggul.

Ibanez menggunakan teknologi Jepun yang unggul. Nota yang dihasilkan oleh gitar jenama Ibanez juga sangat lancar dan jelas.

Model ini sememangnya terlalu mudah dipasarkan, tetapi Ibanez sangat mesra untuk memasuki pelbagai genre muzik.

8. Schecter

Satu lagi jenama gitar akustik yang baik ialah jenama Schecker. Jenama ini juga berasal dari Amerika dan telah menjadi tulang belakang pemain gitar profesional untuk masa yang lama.

Bunyi yang dihasilkan oleh jenama ini sangat jelas, tidak ada keraguan bahawa beberapa pemuzik dunia mahu memilikinya.

Salah seorang pemuzik legenda yang juga mempunyai produk tandatangannya ialah Robert Smith yang berasal dari salah satu kumpulan popular The Cure.

9. Taylor

Cadangan jenama gitar seterusnya ialah, Taylor. Jenama gitar akustik ini sememangnya agak baru dalam industri muzik Malaysia, tetapi ia agak terkenal di kalangan pencinta gitar Indonesia.

Taylor juga mempersembahkan gitar kualiti yang tiada tandingan. Anda akan mengalami sakit kepala memilih pelbagai jenama gita, kerana gitar Ttaylor juga mengeluarkan versi murah.

10. Ovation

Masih bergelut dalam jenama gitar dari negara Uncle Sam, iaitu Ovation. Jenama gitar ini merupakan salah satu jenama gitar akustik yang mendominasi industri muzik.

Kelebihannya ialah ia menggunakan bahan gentian karbon yang kuat dan tahan lama.

Leave a Comment

Artikel Terkait