10 Senarai Handphone Gaming Terbaik Malaysia

Istinganah Pai

Handphone gaming adalah industri permainan masa depan. Fakta ini tidak dapat dipertikaikan. Ramai pembangun permainan yang pada mulanya memberi tumpuan kepada desktop kini menceburi peranti mudah alih.

Faktor ini juga yang akhirnya menjadikan telefon pintar terus berkembang dengan spesifikasi yang tinggi. Matlamatnya adalah untuk dapat memenuhi keinginan mobile gaming.

Fenomena ini kemudian melahirkan beberapa jenis telefon bimbit yang boleh dimaksimumkan untuk bermain permainan. Sesetengah vendor juga mencipta konsep telefon bimbit yang bertujuan untuk keperluan permainan.

Atas dasar ini, radarpena mengumpulkan beberapa jenis telefon pintar yang sesuai untuk bermain game.

Matlamatnya jelas untuk menampung keperluan anda yang memberi tumpuan kepada bermain gamedi telefon anda. Jadi, apa saja gaming phone terbaik? Inilah penjelasannya.

1. ASUS ROG Phone 6D Ultimate

ASUS ROG Phone 6D Ultimate hadir sebagai handphone gaming terbaik 2020 yang menawarkan prestasi pantas.

Selain itu, telefon pintar ini dilengkapi dengan cip yang dibuat oleh MediaTek, iaitu MediaTek Dimensity 9000+.
MediaTek Dimensity 9000+ yang dimiliki oleh ASUS ROG Phone 6D Ultimate digabungkan dengan storan RAM LPDDR5X 16 GB dan storan dalaman 512 GB UFS 3.1.

Untuk meningkatkan lagi prestasi semasa bermain gim, telefon pintar ini dilengkapi dengan Portal AeroActive yang unik di bahagian belakang yang berfungsi untuk menyambungkan komponen penyejukan dalaman secara langsung dengan engsel.

Ciri ini dapat meningkatkan pemasangan dan akan membuka saluran udara secara automatik apabila disambungkan dengan AeroActive Cooler 6.

Ini sangat membantu dari segi prestasi kerana ia mampu menghilangkan haba dengan lebih cekap supaya tiada lagi halangan ketika bermain gim.

Jom Baca : [Terkini] 10 Cadangan Telefon Android Terbaik

2. Vivo iQOO 10 Pro

Ciri utama yang merupakan perdana vivo iQOO 10 Pro ialah sokongan pengecasan pantasnya yang sangat besar, malah menjadi yang terpantas di dunia, iaitu sehingga 200W.

Dengan kapasiti bateri 4700 mAh, vivo iQOO 10 Pro mendakwa bahawa ia mampu mengecas sehingga 100% dalam masa 10-12 minit sahaja, menakjubkan.

Tidak berhenti di situ, vivo iQOO 10 Pro juga sesuai jika dimainkan untuk permainan berat kerana ia telah dilengkapi dengan chipset terbaik Qualcomm, iaitu Snapdragon 8 + Gen 1 dengan octa-core dan Adreno 730 GPU.

Chipset ini digabungkan dengan storan RAM 8 GB dan 12 GB dan storan dalaman mencapai 256 GB dan 512 GB.

Oleh kerana ia mempunyai ciri pengecasan yang sangat pantas, vivo iQOO 10 Pro dilengkapi dengan sistem penyejukan menggunakan Sistem Penyejukan Cecair Vapor Chamber yang berfungsi untuk memastikan suhu HP stabil dan tidak terlalu panas semasa mengecas atau bermain game berat.

3. ASUS ROG Phone 6 Pro

Bermula dari sisi reka bentuk badan yang memaparkan ROG Vision, pengguna boleh memaparkan imej bergerak seperti animasi atau teks yang boleh disesuaikan.

Oleh kerana landasan telefon ini membawa Snapdragon 8+ Gen 1 terkini, sudah pasti setiap permainan yang anda jalankan dapat mencapai kadar bingkai yang tinggi.

ASUS memanfaatkan faedah ini dengan turut mempersembahkan skrin 165 Hz untuk meningkatkan lagi kualiti visual ketika menavigasi dan mobile gaming.

Butang bahu yang telefon dari ASUS ini juga bukan sahaja menawarkan dua kawalan tambahan, tetapi lebih daripada itu.

Menggunakan ciri AirTrigger 6, butang bahu boleh diseret, dibahagikan kepada beberapa partition, digunakan sebagai gelangsar, dan sebagainya. Malah, butang itu boleh digunakan sebagai jalan pintas untuk mengakses mod matlamat gyro.

ASUS ROG Phone 6 Pro ada di sini untuk pemain profesional atau atlet eSports yang hanya mahukan cara terbaik.

Kehadiran pelbagai kawalan tambahan juga memastikan pemain sentiasa mempunyai lebih banyak kelebihan apabila bermain secara kompetitif.

Jom Baca : 10 Senarai iPhone Terbaik untuk Dimiliki

4. ASUS ROG Phone 6D

Masih dengan tema handphone gaming, ASUS ROG Phone 6D merupakan salah satu handphone gaming terbaik 2021 yang dilengkapi dengan reka bentuk yang sangat menarik kerana ia dilengkapi dengan aksesori ROG biasa, iaitu logo ROG dan LED RGB.

ASUS ROG Phone 6D Series dilengkapi dengan skrin 6.78 AMOLED dengan kadar segar semula yang tinggi iaitu 165 Hz.

Tidak seperti siri ASUS ROG Phone 6 sebelumnya, ASUS ROG Phone 6D dilengkapi dengan chipset premium yang dibuat oleh MediaTek, iaitu MediaTek Dimensity 9000+ dengan octa-core dan clockspeed mencapai 3.2 GHz dan Mali-G710 MC10 GPU.

Chipset ini digabungkan dengan storan RAM LPDDR5X 12 GB dan 16 GB dan storan dalaman UFS 3.1 256 GB.

Sebagai sokongan dari segi prestasi, telefon pintar ini telah dilengkapi dengan kapasiti bateri yang agak besar iaitu 6000 mAh yang bersedia untuk mengiringi aktiviti permainan sepanjang hari.

5. ZTE Redmagic 7s

Setiap handphone gaming mempunyai kepakaran tersendiri. Dalam kes ini, keistimewaan yang dimiliki ZTE nubia Red Magic 7s adalah skrin penuhnya sepenuhnya.

Skrin telefon ini datang tanpa memaparkan rupa kamera hadapan. Ini kerana kamera hadapan diletakkan di bezel atas yang dibuat sedikit lebih tebal daripada biasa.

Kerana itu, handphone gaming ini merupakan salah satu smartphone gaming terbaik 2021.

Selain daripada reka bentuk skrin yang direka untuk rendaman dalam, kualiti paparan juga bukan sekadar thumbs up kerana ia boleh menunjukkan 1 bilion warna pada kadar segar semula 165 Hz.

Untuk permainan pantas seperti COD Mobile, Free Fire, dan PUBG Mobile, kadar segar semula akan menjadikan permainan lebih menarik.

Digabungkan dengan zon sensitif tekanan yang menyokong sensitiviti sentuhan 520 Hz, ia adalah peranti yang sesuai untuk menyokong aktiviti permainan pada tahap yang serius untuk memaksimumkan peluang menang.

Jom Baca : [Terkini] 10 Jenama Power Bank Terbaik di Malaysia

6. ZTE Redmagic 7s Pro

Jika Red Magic 7S mempunyai skrin yang mengasyikkan kerana kamera hadapannya diletakkan pada bezel, versi Pro adalah gaming phone terbaik.

Bezel atas dibuat nipis yang mungkin tetapi kamera hadapan selalunya tidak kelihatan sama sekali. Ini kerana telefon itu membawa reka bentuk UDC (Under Display Camera) yang membenamkan kamera swafoto di belakang tabir.

Selain cemerlang di bahagian skrin, Pro juga membentangkan kapasiti bateri yang lebih besar untuk tempoh penggunaan yang lebih lama.

Bergantung pada varian mana yang anda pilih, Pro juga menyediakan tempoh pengecasan pantas 135 W yang lebih pantas daripada kebanyakan telefon perdana lain di luar sana.

Red Magic 7S Pro juga merupakan pilihan yang tepat jika anda suka bermain Genshin Impact untuk jangka masa yang panjang, kerana ia mempunyai prestasi yang berterusan yang agak unggul daripada pesaingnya.

Bergantung pada sistem penyejukan yang terdiri daripada 10 lapisan yang dipanggil Graphene Komposit Perubahan Fasa Penyimpanan Tenaga.

Ketersediaan kipas penyejuk terbina dalam juga membantu peranti menyejukkan suhu dengan RPM maksimum 20,000.

Pendek kata, ZTE nubia Red Magic 7S Pro adalah pilihan paling yang jelas untuk mengelakkan telefon anda daripada berdenyut semasa bermain walaupun permainan paling sukar selama berjam-jam.

7. Black Shark 5 Pro

Dibentangkan sebagai varian tertinggi dalam siri Black Shark 5, versi Pro ini membawa spesifikasi yang berkelayakan untuk menyokong permainan.

Peranti ini pastinya dilengkapi dengan chipset Snapdragon 8 Gen 1 berkuasa yang dibuat dengan fabrikasi 4 nm.

Anda juga akan mengalami bateri tahan lama dengan kapasiti 4,650 mAh, serta pengecasan sepantas kilat berkat pengecasan pantas 120 W. Ini menjadikannya dapat mengecas dari 0-100% dalam masa 15 minit sahaja.

Panel paparan AMOLED E4nya bersaiz 6.67 inci dengan resolusi Full HD +, disokong oleh pensijilan HDR+ dan gamut warna P3 100% untuk pengalaman tontonan yang lebih menakjubkan.

Untuk menawarkan sensasi permainan seperti konsol, peranti ini pastinya dilengkapi dengan butang pencetus magnetik yang boleh digunakan sebagai butang L dan R.

Jom Baca : 10 Jenama Cable USB iPhone dan Android Terbaik

8. ZTE nubia Red Magic 7 Pro 

Jika anda melihat varian biasa yang sudah membentangkan kadar segar semula 165 Hz, mungkin akan ada beberapa orang yang kecewa dengan Red Magic 7 Pro ini.

Anda lihat, ia hanya menyokong kadar segar semula 120 Hz seperti kebanyakan telefon perdana lain.

Walaupun begitu, varian tertinggi juga memberikan prestasi cemerlang dengan chipset Snapdragon 8 Gen 1. Tidak perlu risau tentang responsif skrin, kerana skrin HP ini poket kadar pensampelan sentuh yang mencapai sehingga 960 Hz.

Anda akan mendapat beberapa ciri tambahan dan bukannya biasa. Sebagai contoh, varian Pro ini menawarkan keupayaan pengecasan pantas 135 W yang hanya mengambil masa 15 minit untuk mengecas bateri dari sifar hingga penuh.

9. Redmi K50 Gaming

Bersedia untuk terpegun dengan salah satu telefon pintar gaming termurah yang sudah mempersembahkan Snapdragon 8 Gen 1, ini adalah Redmi K50 Gaming yang merupakan pengganti Redmi K40 Gaming.

Jom Baca : [Terkini] 10 Kerusi Gaming Terbaik Malaysia Paling Selasa

10. ASUS ROG Phone 6

Adalah wajar bahawa varian yang hadir lebih baru mempunyai peningkatan berbanding generasi sebelumnya. ASUS ROG Phone 6 versi biasa membentangkan pensijilan IPX4 yang sebenarnya adalah Perlindungan Masuk pertama yang dimiliki oleh telefon gaming.

Hp gaming terbaik ini juga dilengkapi dengan spesifikasi yang hampir sama dengan versi Pro, iaitu dengan Snapdragon 8 + Gen 1 yang mempunyai kecekapan dan prestasi yang lebih baik, skrin 165 Hz, dan sensor AirTrigger 6 ultrasonik yang menimbulkan pelbagai kemungkinan baru ketika menghadapi musuh di medan perang.

Perbezaannya ialah, kini paparan badan tidak memaparkan skrin ROG Vision OLED, tetapi hanya logo RGB yang akan menyala apabila menerima pemberitahuan, membuat panggilan telefon, dan syarat-syarat lain tertentu.

Ketiadaan panel OLED di dalam badan di belakang ini menjadikan telefon dibentangkan dengan tanda harga pelepasan yang lebih murah.

Sesuai untuk pemain eSports yang ingin menjimatkan lebih banyak bajet tetapi masih merasakan kehebatan yang ditawarkan oleh ASUS ROG Phone 6 siri.

Baca Pula

Leave a Comment