5 Jenama Kereta Second Hand Resale Value Terbaik Malaysia

Admin Radarpena

Apabila memilih kereta terpakai, resale value atau nilai jualan semula sangat penting bagi pengguna yang berpotensi di Malaysia.

Dengan resale value yang baik, terdapat sejenis ‘jaminan’ bahawa kereta yang mereka beli mempunyai harga jualan yang tinggi apabila dijual pada masa akan datang. Ini agak semula jadi, kerana kereta seperti instrumen pelaburan.

Tetapi ternyata tidak semua jenama kereta mempunyai nilai jualan semula yang baik.

Sesetengah daripada mereka juga terkenal kerana mereka mempunyai harga jualan yang telah menurun dengan ketara.

Ini pastinya akan dielakkan oleh pengguna. Atas sebab ini, radarpena akan memberikan maklumat mengenai jenama kereta terpakai yang mempunyai resale value terbaik di Malaysia.

Oleh itu, anda boleh membuat transaksi yang menguntungkan yang terpulang pada masa akan datang. Jom simak jenama kereta second hand terbaik berikut ni!

1. Toyota

Umum mengetahui bahawa Toyota berjaya menjadi jenama dengan resale value yang terbaik.

Pencapaian ini bahkan telah dicapai oleh pengeluar Jepun ini sejak sekian lama.

Resipi kejayaan Toyota tidak lain adalah rangkaian selepas jualan yang tersebar di hampir semua bahagian di Malaysia.

Jadi tidak perlu risau tentang penyelenggaraan apabila menggunakan kereta jenama Toyota.

Di samping itu, Toyota juga terkenal kerana menawarkan alat ganti yang berpatutan, jadi sangat membantu pengguna dalam menjalankan penyelenggaraan kereta mereka.

Bukan itu sahaja, soal kualiti pastinya tidak perlu dipersoalkan, kerana Toyota terkenal dengan kualiti terbaik dan kereta tahan lama.

Salah satu pilihan jenama kereta toyota terpakai dengan nilai jualan semula tertinggi ialah Toyota Yariz, Fortuner kepada Innova.

jom Baca : 13 Jenama Sport Rim Kereta Terbaik, Murah dan Berkualiti!


2. Honda

Di tempat kedua diduduki oleh Honda, pengeluar Jepun yang terkenal dengan watak sporty dan prestasi yang berkebolehan.

Sama seperti Toyota, Honda sebenarnya mempunyai sejarah yang agak panjang di Malaysia dengan model-model seperti Accord to the Civic.

Kedua-dua model ini telah dikenali oleh pengguna Malaysia sejak tahun 70-an. Tidak hairanlah nama besar Honda agak popular di mata pengguna.

Kini, Honda juga menawarkan pelbagai kereta cekap dan kompak yang mempunyai karakter tangkas.

Ini menjadikannya juga popular di kalangan orang muda kepada wanita.

Beberapa contoh kereta terbaik 2019 yang mempunyai nilai jualan semula terbaik ialah Honda City, BR-V, Civic kepada HR-V.

Mengenai rangkaian selepas jualan, tentu saja, tidak perlu diragui, kerana Honda juga mempunyai rangkaian perkhidmatan di pelbagai bahagian di Malaysia.


3. Perodua – Daihatsu

Jenama ini agak popular kerana ia sering bekerjasama dengan Toyota untuk mempersembahkan kereta berkualiti baik.

Anda namakannya, bermula dari Toyota Avanza dan Perodua Alza, Perodua Sigra dan Toyota Calya kepada Toyota Rush dan Perodua Aruz.

Jadi dari segi kualiti, prestasi untuk menjana kecekapan, Perodua telah terbukti mampu memberikan yang terbaik untuk pengguna Malaysia.

Jadi bagaimana dengan kereta yang digunakan? Perodua – Daihatsu juga popular dengan nilai jualan semula yang agak baik.

Kereta 2nd hand terbaik ini pastinya disokong oleh rangkaian perkhidmatan yang tersebar di luar dengan adanya alat ganti yang lengkap dan berpatutan.

Antara pilihan yang paling popular ialah Perodua MYVI, Perodua Alza, Perodua Aruz & Perodua Ativa.

Jom Baca : 10 Jenama Minyak Hitam Kereta Terbaik di Malaysia!


4. Suzuki

Sebagai tambahan kepada apabila jenama di atas, masih terdapat Suzuki, yang agak popular sebagai pengeluar kereta yang cekap dan sukar.

Nama besar pengeluar Jepun ini pertama kali terkenal dalam segmen kenderaan kompak 4×4, di bawah nama Jimny.

Dengan badan yang kecil dan ringan, ia menjadikannya sangat sukar di kawasan yang melampau.


5. Proton – Mitsubishi

Nama besar Proton pertama kali terkenal dalam segmen kereta komersial melalui Persona.

Jenama kereta terbaik untuk dibeli 2020 ini sememangnya terkenal kerana sukar, terutamanya apabila ia berkaitan dengan enjin diesel.

Dalam segmen kereta penumpang, Proton juga terkenal dengan sedan berprestasi tinggi, seperti saga dan iriz. Jadi itu menjadikannya agak dikenali oleh kanak-kanak mudah atau peminat kereta.

Kini, Proton cukup terkenal melalui barisan X70, sebagai barisan SUV yang sukar dengan enjin diesel yang kompetitif. Bukan itu sahaja, pengeluar tiga berlian itu juga agak popular dalam segmen kereta keluarga melalui X50, yang telah terbukti mendapat permintaan yang tinggi di lantai pertukaran kereta terpakai.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment