8 Cadangan Jenama Sabun Basuh Baju Paling Best

Admin Radarpena

Terdapat pelbagai jenama sabun cuci pakaian yang terdapat di pasaran dengan pelbagai bentuk juga, mulai dari detergen cecair, serbuk, hingga krim.

Pelbagai jenis detergen ini wujud supaya ia dapat disesuaikan dengan keperluan anda.

Di samping itu, memilih jenis detergen yang betul juga boleh membantu mengurangkan risiko alahan detergen, terutamanya pada bayi.

1. Ecomaid Laundry Detergent Pencuci Baju Fresh Lavender

Ecomaid adalah salah satu jenama sabun dobi yang dinilai lembut dan selamat untuk kulit sensitif. Sabun pencuci ini mempunyai formula lembut di tangan dengan kandungan Ph biasa, jadi ia kurang berisiko untuk menyebabkan kerengsaan kulit.

Gentle Gen termasuk sabun cuci pakaian yang formulanya selamat dan tidak menjadikan warna pakaian pudar atau rosak.

Detergen ini juga mempunyai wangian yang menyegarkan dan tidak menyengat. Selain itu, Gentle Gen termasuk detergen mesra alam.

Tidak seperti sabun dobi cecair secara umum, produk Gentle Gen dibungkus dengan formula penutup botol Innovation Stain Remover yang boleh memudahkan cecair keluar serta boleh digunakan untuk menyikat noda pada pakaian.

Jom Baca : 7 Sabun Basuh Baju Baby Selamat Digunakan, Jom Simak!

2. Daia Excellent Washing Power

Satu jenama serbuk detergen yang wangi dan menjimatkan ialah Daia Detergent.

Satu lagi kelebihan Daia ialah ia dapat menghilangkan noda secara optimum dan didakwa sebagai detergen yang tidak merosakkan warna pakaian, walaupun ia telah dibasuh berulang kali.

Detergen Daia dikatakan lembut di tangan dengan buih yang banyak yang boleh menjadikan pakaian lebih harum tahan lama dan anti-musty.

Terdapat lima varian sabun pencuci untuk dipilih, iaitu bunga wangi Daia dan lemon, Daia Softener Violet, Daia Softener Pink, dan Daia Putih.

3. Top Blooming Freshness Detergent 

Salah satu cadangan untuk sabun dobi untuk kulit sensitif ialah Top Blooming Freshness Detergent.

Formula detergen ini mengandungi bahan aktif dari tumbuh-tumbuhan dengan Nature + Technology, gabungan seimbang teknologi dan kelembutan bahan semula jadi yang bebas daripada klorin dan paraben.

Top Blooming Freshness Detergent  juga mengandungi Intipati Minyak Wangi Semula Jadi yang memastikan pakaian berbau segar, lembut, dan tidak berbau busuk.

Jom Baca : 17 Jenama Sabun Mandi Terbaik dan Optimum untuk Kulit Kering

4. Breeze Liquid Detergent

Formula pencerah optik produk ini boleh menjadikan pakaian tiga kali lebih putih dan cemerlang, walaupun ia sering dibasuh.

Produk ini juga mempunyai formula Pengawal Segar, yang mengandungi antibakteria untuk melindungi pakaian daripada bau busuk walaupun ia direndam untuk masa yang lama dan digunakan untuk aktiviti sepanjang hari.

Terdapat juga teknologi Power Clean Action yang mampu membersihkan kotoran dengan teliti dan memastikan warna cemerlang tanpa merosakkan gentian fabrik.

5. KYODAI Biodegradable Laundry Detergent

Ia adalah detergen pertama di Malaysia untuk menggabungkan detergen dan pembasmian kuman dengan teknologi Active O2 Power yang berkesan membunuh virus, bakteria, dan kuman yang melekat pada pakaian.

Jom Baca : [Terkini] 10 Jenama Pencuci Tandas Terbaik di Malaysia

6. ATTACK Detergent Plus Softener Sweet Floral Concentrate Detergent Powder 

Tidak seperti detergen lain, Attack Jaz1 Detergel adalah sabun pencuci formula gel pertama di Malaysia.

Produk ini mempunyai beberapa kelebihan, kerana ia dikatakan lebih menjimatkan, kerana formula gel adalah lima kali lebih tebal dan cepat larut dalam air.

Di samping itu, Attack Jaz1 Detergel mempunyai teknologi pembersihan noda yang optimum, jadi sebarang noda akan bersih tanpa dicetak pada pakaian.

Pakaian menjadi lebih bersih dan bau bunga setiap hari.

7. The Miracle Laundry Detergent Colour Care

The Miracle sabun yang membawa teknologi tinggi untuk membersihkan dan merawat gentian pakaian.

Detergen serangan mempunyai beberapa kelebihan, seperti anti-kuman, anti-bau, dan kebersihan kerana ia didakwa 30% lebih berkesan untuk melindungi pakaian daripada kuman daripada varian lain.

Anda juga tidak perlu risau, kerana detergen ini dirumus dengan teknologi tinggi untuk membuat pakaian antibau apabila direndam terlalu lama atau ketika berpeluh.

8. Bio-D Aleev Baking Soda Laundry Detergent 

Salah satu jenama sabun dobi yang paling terkenal. Nah, jika anda sedang mencari sabun dobi yang disertakan dengan pelembut pakaian dan penyahbau, anda boleh mencuba Bio-D Aleev.

Detergen ini dilengkapi dengan wangian dan pelembut yang boleh memberikan wangian yang tahan lama sehingga 21 hari.

Formula detergen cecair ini dibentuk dengan salutan anti-noda dan bakteria yang bukan sahaja membersihkan tetapi juga melindungi pakaian daripada kuman, malah ke gentian fabrik yang paling dalam.

Originally posted 2023-02-11 05:00:00.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment