Senarai Primer Makeup Terbaik & Selamat

Istinganah Pai

Make up primer adalah salah satu produk kecantikan yang banyak bergantung kepada make up.

Fungsi utama primer boleh menjadikan make up anda kelihatan lebih licin dan lebih tahan lama. Oleh itu, anda tidak boleh ketinggalan menggunakan  face primer dalam rutin solek harian anda.

Walau bagaimanapun, dengan begitu banyak make up primer di pasaran, anda pastinya sering dibebani dengan kekeliruan atau kesukaran ketika memilihnya.

Tidak perlu risau, di sini radarpena menyediakan pilihan make up primer terbaik.

1. Maybelline Baby Skin Pore Smooth

Maybelline Baby Skin Pore Smooth merupakan primer terbaik daripada watson yang mana bukanlah keluaran terbaru, akan tetapi ia masih kekal menjadi kegemaran peminat kosmetik drugstore.

Dengan harga yang rendah, anda dapat menghasilkan make up yang sempurna tanpa kesan liang-liang supaya kulit kelihatan licin dan sempurna.

Jom Baca : [Terkini] 10 Senarai Double Cleanser Terbaik di Malaysia

2. Wet N Wild Photo Focus Dewy Face Primer

Wet N Wild Photo Focus Dewy Face Primer adalah buku asas make up yang baik untuk pemilik kulit kering dengan kemasan embun.

Datang dalam bentuk tiub putih 25 ml, Wet N Wild Photo Focus Dewy Face Primer mempunyai tekstur berkrim yang sedikit lebih cair dengan warna bogel dan kesan shimmer (bersinar).

Tidak hairanlah produk ini didakwa bukan sahaja menjadikan make up muka kelihatan licin, tetapi juga menjadikan kulit kelihatan berseri dari dalam sebab pigmen mutiara yang terkandung di dalamnya.

Di samping itu, primer terbaik di watson ini juga membantu meminimumkan penampilan liang-liang kulit, mengisi garis-garis halus dan kedutan, meratakan nada kulit, dan menghalang penampilan asas jadi kekang.

Wet N Wild Photo Focus Dewy Face Primer mengandungi vitamin E dan tidak mengandungi wangian dan paraben.

Sekiranya anda berminat untuk mencubanya, dapatkan make up primer Wet N Wild ini dengan harga bermula dari RM35.00

3. Mineral Botanica Dura Wear Pore Refining Primer

Mempunyai masalah dengan liang besar memang boleh mengganggu penampilan. Terutama jika ia disertai dengan kedutan.

Berita baiknya ialah, anda boleh menggunakan primer watson terbaik Mineral Botanica Dura Wear Pore Refining Primer yang mempunyai tekstur lembut dan mudah dicampur ke dalam kulit muka.

Dari segi pembungkusan, Mineral Botanica Dura Pakai Pore Refining Primer kelihatan jelas, walaupun pada pandangan pertama serupa dengan penyembunyi atau asas, tetapi dalam bentuk tiub. Walau bagaimanapun, fungsi yang ditawarkan menarik untuk dicuba.

Formula ringannya direka untuk menjadikan liang-liang kelihatan lebih kecil sambil menyembunyikan kedutan supaya muka kelihatan lebih licin, lebih lembut dan sempurna.

Mineral Botanica Dura Wear Pore Refining Primer juga mengandungi vitamin C yang boleh mencerahkan muka dan bahan-bahan lain yang dapat mengawal pengeluaran minyak yang berlebihan dan make up tahan lebih lama.

Jom Baca : [Terkini] 10 Scrub Bibir Terbaik & Selamat Malaysia

4. Wardah Instaperfect Porefection Skin Primer

Bercakap tentang produk make up, jangan lupa produk tempatan dari Wardah. Seperti namanya, produk make up utama siri Instaperfect ini didakwa dapat menyamar rupa liang dengan formula bernafas.

Berdasarkan pembungkusan, Wardah Instaperfect Porefection Skin Primer adalah dalam bentuk tiub merah jambu yang indah.

Apabila anda mengeluarkan produk, primer terbaik untuk kulit berminyak ini mempunyai tekstur berkrim yang serupa dengan krim BB. Walau bagaimanapun, jika anda menggabungkannya ke dalam kulit muka, hasilnya akan kelihatan baldu.

Walaupun hasilnya baik pada kulit berminyak kerana ia dapat mengawal pengeluaran minyak, menyamar liang, dan membuat wajah kelihatan kurang berminyak, sesetengah pengguna mengatakan bahawa produk ini juga boleh digunakan oleh pemilik kulit kering.

Pada kulit kering, Wardah Instaperfect Porefection Skin Primer boleh mempunyai kesan halus pada kawasan kulit kering atau kawasan kulit di mana kedutan hadir.

Malangnya, buku asas make up Wardah ini dikatakan tidak membuat make up bertahan lebih lama.

5. Make Over Velvety Mattifying Primer

Make Over Velvety Mattifying Primer adalah buku asas yang bagus untuk jenama tempatan yang boleh anda pertimbangkan.

Produk ini didakwa mempunyai formula yang ringan dan tidak melekit, menjadikan make up bertahan lebih lama sehingga 8 jam, menyamar penampilan liang-liang dan kedutan, dan memberikan kemasan licin baldu.

Make Over Velvet Mattifying Primer mempunyai pembungkusan tiub plastik doff 20 ml yang elegan berwarna putih dengan penutup hitam.

Tuntutan menyerap dengan cepat tanpa rasa melekit agak jelas kerana tekstur gel disertai dengan tidak mempunyai sebarang warna atau aroma.

Dalam kulit berminyak dan kulit gabungan cenderung berminyak, primer make up dari Make Over ini cukup membantu dalam mengawal pengeluaran minyak di muka.

Malah, tidak ada tanda-tanda penampilan bintik hitam atau jerawat selepas beberapa kegunaan.

Hasil make up juga tahan lama, make up kekal aktif, tidak beralih atau retak.

Jom Baca : [Terkini] 10 Micellar Water Terbaik Wanita Malaysia

6. Studio Tropik Flawless Priming Water

Studio Tropic Flawless Priming Water boleh menjadi pilihan primer yang hebat untuk kulit biasa cenderung kering.

Tidak seperti buku asas make up secara umum, produk primer Studio Tropik mempunyai pembungkusan berbentuk semburan supaya anda boleh menyemburkannya pada muka anda sebelum menggunakan make up.

Studio Tropik Flawless Priming Water mempunyai formulasi yang baik untuk melembapkan kulit, serta kandungan air mawar untuk menenangkan kulit dan aloe vera untuk mengurangkan kemerahan pada kulit.

7. Madame Gie Face Primer Gel Base


Salah satu cadangan asas pilihan radarpena ialah Madame Gie Face Primer Gel Base.

Primer make up jenis ini berfungsi untuk menutup liang-liang dan menyamar garis halus di muka supaya ia menjadikan muka berasa licin dan make up muka bertahan lama.

Dilabel noncomedogenic atau tidak terdedah kepada liang-liang tersumbat dan tekstur gelled, jenis make up utama ini sesuai digunakan oleh pemilik kulit berminyak dan jerawat yang terdedah.

Jom Baca : [Terkini] 10 Eyeliner Terbaik, Murah & Selamat di Malaysia

8. Make Over Powerstay Color Correcting Primer

Bagi anda yang sering mempunyai masalah dengan jerawat kemerahan, produk make up utama dari Make Over ini adalah mesti ada.

Ya, Make Over Powerstay Color Correcting Primer berfungsi untuk menyamar jerawat kemerahan, kulit kusam, serta nada kulit yang tidak rata.

Formula Prime Lock Technology berguna untuk memanjangkan ketahanan make up, menyerap minyak yang berlebihan, dan memberikan kesan matte.

Bukan itu sahaja, sistem perlindungan kulit di dalamnya juga mengandungi allantoin dan antioksidan untuk melindungi kulit daripada pendedahan kepada radikal bebas.

Make Over Powerstay Color Correcting Primer mempunyai beberapa varian warna yang berbeza, seperti hijau, pic, ungu, dan kuning. Anda boleh memilihnya mengikut keperluan masalah kulit yang anda mahu rawat.

9. NYX Born To Glow Illuminating Primer

Bagi anda yang mempunyai kulit normal dan mahukan rupa make up bercahaya terang, NYX Born To Glow Illuminating Primer boleh menjadi pertimbangan.

NYX Born To Glow Illuminating Primer mempunyai pembungkusan tiub putih dengan saiz 30 ml.

Ini membentuk primer dilengkapi dengan gliserin yang mampu mengekalkan kelembapan kulit yang normal.

Jom Baca : [Best] 10 Foundation Terbaik Untuk Kulit Kering Wanita Malaysia

10. Benefit The POREfessional PRO Balm Primer

Bagi peminat make up, anda mungkin sering mendengar tentang Manfaat Primer PRO Balm POREfesional.

Produk make uputama ini sering digunakan oleh artis make up untuk menjadikan wajah pelanggan mereka kelihatan licin kerana mereka dapat meratakan nada kulit dan menyamar liang-liang dan kedutan.

Kandungannya bebas minyak, sesuai untuk pemilik kulit berminyak supaya kesan matte dapat diperoleh dan hasil make up dapat bertahan lebih lama.

Dilengkapi dengan formula lut sinar, anda boleh menggunakan Benefit The POREfessional PRO Balm Primer dalam kuantiti yang kecil terlebih dahulu, kemudian campurkan pada kawasan muka yang sering berminyak.

Walaupun faedahnya agak menjanjikan dan reka bentuk pembungkusan comel, harga yang ditawarkan oleh Benefit The POREfessional PRO Balm Primer agak mendalam, bermula dari RM48.00 – RM118.00 (saiz 22 ml).

Baca Pula

Tags

Leave a Comment