[Terkini] 10 Punca Kereta Tak Boleh Start, Wajib Tahu!

Istinganah Pai

Semasa memandu, apa-apa boleh berlaku kepada kereta, termasuk kereta tak boleh start tetapi lampu menyala atau kereta tidak boleh dimulakan dengan bunyi tek-tek.

Anda tidak perlu panik, ini adalah bagaimana menangani kereta yang tidak dapat dimulakan.

Ia akan menjadi kurang selesa untuk memandu dan mendapati bahawa tiba-tiba kereta tidak dapat dimulakan dengan bunyi tek-tek.

Apa yang menyebabkan starter dan enjin berputar tetapi enjin tidak akan bermula?

Mungkin penyebabnya terletak pada sambungan kabel longgar atau kerosakan pada alternator dan bateri kereta.

Ayuh, ketahui cara mengatasi kereta tidak dapat dimulakan dan sebab-sebab supaya prestasi enjin kereta kembali menjadi perdana.

10 Punca Kereta Tak Boleh Start

Struktur kereta, terutamanya enjin kereta agak kompleks dan saling berkaitan supaya jika satu komponen rosak sehingga tidak dapat berfungsi secara optimum, ia berpotensi merosakkan komponen kereta lain.

Sama seperti punca kereta tak boleh start, terdapat banyak pencetus yang boleh menyebabkan kereta tak boleh start tetapi lampu menyala atau kereta tak boleh start keluar bunyi tek-tek, diantaranya:

1. Dinamo Starter Rosak

Dinamo starter tergolong dalam kelas komponen kereta yang jarang rosak.

Walau bagaimanapun, pudinamo starter boleh rosak jika kita memandu kereta dengan cuai atau hayat perkhidmatan dinamo starter telah habis.

Hal tersebut yang menjadi punca kereta wira tak boleh start.

Jom Baca : 10 Senarai Jenama Pewangi Kereta Paling BEST

2. Bateri kereta Rosak

Komponen kereta satu ini mempunyai peranan yang agak penting dalam kelancaran sistem elektrik kereta.

Oleh itu, apabila bateri kereta rosak, kereta tak boleh start.

3. Bahan Bakar Kereta

Apabila bahan api kereta tersumbat, sukar untuk mengedarkan bahan api dalam kebuk pembakaran. Kesannya ialah kereta siap tidak dapat dimulakan dan enjin tidak bermula.

4. Busi Berkarat

Busi kereta yang berkarat, kotor dan kakisan boleh menghalang percikan api yang diperlukan oleh kebuk pembakaran untuk memulakan enjin kereta.

Jom Baca : 10 Cadangan Jenama Tinted Kereta Terbaik & Paling Best

5. Koil Kereta Panas

Peranan koil kereta adalah untuk menukar voltan bateri menjadi kuasa elektrik. Apabila suhu koil kereta panas, kereta tidak boleh dimulakan.

6. Alternator Rosak

Punca kereta wira tak boleh start tetapi lampu menyala atau kereta tidak dapat dimulakan bunyi tek-tek terakhir adalah alternator kereta yang rosak.

Jom Baca : [Terkini] Kos Servis Aircond Kereta di Malaysia


Cara mengatasi kereta tak boleh start

Terdapat tujuh cara untuk menangani kereta yang tak boleh start, beberapa di antaranya kita boleh melakukan diri kita sendiri di rumah.

1. Semak kesihatan komponen pam bahan api

Secara amnya, punca dinamo starter kereta tidak dapat dimulakan adalah disebabkan oleh kerosakan pada komponen pam bahan api.

Pam bahan api bertindak sebagai pengatur aliran bahan api. Apabila pam bahan api tidak berfungsi, mungkin kereta tidak dapat dimulakan.

Cara untuk mengatasi kereta tidak dapat dimulakan kerana pam bahan api yang bermasalah adalah melihat paparan pelbagai maklumat atau MID pada papan pemuka kereta.

Pada skrin meter laju enjin cek, maklumat mengenai keadaan terkini pam bahan api akan dipaparkan.

Jika ternyata pam bahan api mempunyai masalah, kemudian bawa kereta ke kedai pembaikan kereta terdekat untuk pemeriksaan lanjut oleh juruteknik.

Jom Baca : [Terkini] Kos Buat Garaj Kereta Murah di Malaysia

2. Bersihkan atau gantikan palam pencucuh kereta

Sekiranya sumber masalah kereta tidak dapat dimulakan adalah palam pencucuh kereta, maka kita boleh memeriksa keadaan kereta sama ada ia kotor atau tidak.

Jika ternyata palam pencucuh kereta kotor, maka kita boleh membetulkannya di rumah dengan membersihkan palam pencucuh kereta menggunakan kain.

Walau bagaimanapun, jika ternyata keadaan palam pencucuh berkarat, rosak, atau palam pencucuh haus, maka kita perlu membawanya ke kedai pembaikan untuk diganti segera dengan palam pencucuh kereta baru.

3. Bersihkan karburetor kereta

Cara untuk menangani kereta tidak dapat dimulakan kerana banyak kotoran, habuk, dan noda yang melekat pada karburetor adalah untuk membersihkannya di kedai pembaikan kereta.

Sekiranya ia ditangguhkan, fungsi karburetor kereta sebagai pengedar bahan api yang diperlukan oleh kebuk pembakaran terganggu dan menyebabkan kereta tidak dimulakan tetapi lampu menyala.

Jom Baca : [Best] 9 Pengecas Bateri Kereta Terbaik Murah & Berkualiti

4. Semak keadaan bateri kereta

Bateri kereta boleh menjadi punca kereta tidak dapat memulakan.

Ini kerana bateri kereta mempunyai peranan penting dalam sistem elektrik kereta supaya jika bateri kereta rosak, bukan sahaja kereta yang tidak dapat dimulakan tetapi komponen kereta lain yang memerlukan elektrik juga akan menghadapi masalah.

Periksa bateri kereta bermula dari kabel sambungan bateri, sama ada terdapat kabel sambungan yang longgar.

Sekiranya terdapat sambungan kabel yang longgar, segera ketatkan kabel dengan mengeluarkan kabel, membersihkan kabel dan kemudian memasangnya semula dengan ketat.

Juga periksa dua tiang bateri kereta dengan mengeluarkan tiang positif bateri kereta dan membersihkan kotoran yang melekat pada bateri kereta.

Selepas itu, periksa penunjuk panel instrumen untuk mengetahui sama ada bateri kereta dihidupkan atau sebaliknya.

Jika bateri kereta tidak bermula, maka anda harus menggantikan bateri kereta dengan yang baru.

5. Periksa suhu gegelung dengan kerap

Cara seterusnya untuk mengatasi kereta yang tidak boleh dimulakan adalah dengan sentiasa memeriksa suhu gegelung.

Sebabnya, apabila suhu gegelung kereta terlalu tinggi, enjin kereta menjadi sukar untuk dimulakan.

Inilah sebab mengapa kereta tidak dapat dimulakan.

Walaupun ternyata kereta itu boleh dimulakan tetapi kereta tetap bergerak, mungkin gegelung kereta telah rosak dan mesti diganti dengan segera dengan yang baru.

Jom Baca : Cara Pasang RFID di Cermin Kereta | Terkini

6. Semak alternator dan dinamo starter

Sebenarnya, kedua-dua alternator dan starter kereta dynamo, kedua-dua komponen kereta ini jarang mengalami kerosakan.

Alternator dan dinamos starter kereta boleh rosak kerana hayat perkhidmatan komponen yang melebihi had penggunaan atau kerana kita sering memandu kereta dengan cuai.

Alternator mempunyai peranan yang agak penting sebagai penyalur dan pengawal voltan pada kuasa elektrik air bateri kereta supaya ia sentiasa stabil.

Sementara itu, dinamo starter kereta berfungsi sebagai pemacu kereta supaya ia boleh memandu.

Walaupun kedua-dua komponen ini jarang rosak, tidak ada salahnya memeriksa dinamo alternator dan starter apabila kereta tidak dapat dimulakan.

Bawa kereta ke kedai pembaikan kereta untuk memeriksa dan membaiki komponen kereta. Mekanik akan menasihati menggantikan kedua-dua komponen apabila ia rosak.

7. Periksa fius kereta

Cara terakhir untuk menyelesaikan kereta tidak boleh dimulakan ialah memeriksa fius kereta. Kaedah ini adalah cara terakhir untuk mengatasi kereta tidak boleh dimulakan apabila OtoFriends telah memeriksa bateri kereta dan karburetor.

Sekiranya bateri kereta dan karburetor berada dalam keadaan baik dan stabil, maka mungkin punca kereta tidak dimulakan terletak pada fius kereta.

Fius mempunyai dua tiang, iaitu tiang positif dan negatif yang disambungkan dengan menyambungkan wayar. Apabila kabel penyambung pecah, kesannya ialah kereta menjadi sukar untuk dimulakan.

Cara untuk menangani kereta tak boleh start kerana kabel penyambung fius yang rosak adalah dengan menyatukan semula kabel di kedai pembaikan kereta terdekat.

Terdapat beberapa cara untuk menangani kereta tak boelh start bahawa kita boleh melakukan diri kita sendiri di rumah.

Walau bagaimanapun, anda harus mempercayakan pembaikan kereta di kedai pembaikan kereta.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment