10 Punca Lampu Motor Malap & Cara Penyelesainnya!

Admin Radarpena

Begitu banyak bahagian penting pada motosikal. Sama ada ia berkaitan dengan enjin, atau juga berkaitan dengan keselesaan dan keselamatan apabila motosikal digunakan, termasuk lampu motor.

Di sinilah bahagian ini adalah bahagian yang sangat penting dalam kewujudannya.

Di samping itu, ia akan membantu pencahayaan semasa memandu pada waktu malam. Lampu motosikal juga digunakan sebagai salah satu keperluan untuk memandu di lebuh raya pada siang hari.

Di mana peraturan memerlukan kita untuk sentiasa menghidupkan lampu walaupun ia adalah siang hari. Sekiranya anda tidak melakukan ini, biasanya pemandu akan diberi tiket.

Apakah punca-punca lampu motor malap atau tidak menyala dengan terang. Dan bagaimana untuk menanganinya?

Untuk menjawab semua soalan ini, sila lihat info terkini kali ini akan membincangkan punca-punca dan juga cara menangani lampu motosikal yang terang.

Senarai Punca Lampu Motor Malap

1. Jenis Mentol Lampu

Salah satu punca nyalaan lampu motosikal tidak terang atau redup mungkin dipengaruhi oleh kualiti jenis mentol lampu yang digunakan.

Jika kenderaan anda sudah menggunakan jenis lampu LED, maka ini boleh dikatakan bukan puncanya.

Tetapi jika anda masih menggunakan jenis mentol lampu ini. Sila pastikan bahawa jenis mentol lampu yang anda gunakan adalah mengikut piawaian pengeluar yang biasa digunakan.

Bermula dari 24 watt 12 volt. 35 watt 12 volt, atau 55 watt 12 volt.

2. Lampu Mica atau Reflektor

Setiap produk, sama ada elektronik atau automotif, pasti akan mempunyai hayat perkhidmatan. Oleh itu, jika anda adalah punca lampu motor malap, mungkin salah satu jawapannya ialah reflektor atau mica lampu.

Komponen ini boleh menjadi punca utama, kerana semakin lama hayat motor, ia biasanya akan menjadikan warna mica reflektor menjadi kabur. Juga pastikan apabila membuat perubahan, gunakan alat ganti motor asal.

Baca Pula : 7 Punca Bateri Motor Cepat Kong, Wajib Tahu!

3. Soket lampu kendur

Ia boleh disamakan dengan air yang melalui paip bocor, jadi air yang keluar pada akhirnya tidak akan sempurna.

Ini juga sama dalam siri lampu motor, terutamanya di soket lampu. Di mana apabila keadaan lampu dan soket dipasang longgar.

Kemudian secara automatik voltan arus yang dihantar ke mentol lampu tidak akan sempurna. Dan mungkin ini juga punca lampu motor malap.

Oleh itu, apabila anda melakukan perkhidmatan ini, ada baiknya anda juga harus memberi perhatian kepada bahagian ini.

4. Fitting Lampu

Selain soket lampu longgar, punca lain lampu motor malap juga boleh dikelirukan dengan kelengkapan lampu yang tidak lagi sesuai digunakan.

Biasanya ini ditunjukkan oleh kehadiran pemegang lampu terbakar di sekitar bahagian tembaga. Untuk memulihkan nyalaan lampu, anda secara automatik perlu menggantikan pemasangan.

Baca Pula : [Terkini] 10 Cadangan Minyak Rantai Motor Terbaik

5. Suis Cahaya

Menjadi salah satu komponen yang mungkin tidak diberi perhatian. Ternyata soket lampu juga boleh menjadi salah satu punca lampu motor redup.

Ini sudah tentu selain daripada hayat perkhidmatan yang panjang, kotoran yang terkandung dalam suis lampu seperti habuk atau karat juga boleh menjadi pencetus.

Walau bagaimanapun, punca ini mungkin tidak sering dijumpai dalam jenis motosikal hari ini.

Kerana kebanyakan motosikal terkini kini menggunakan teknologi AHO (Automatic Headlight On) yang secara automatik membuat lampu motor dihidupkan sepanjang hari tanpa switch on/off.

6. Lampu Spul

Komponen seterusnya yang mungkin menjadi punca utama nyalaan lampu motor yang malap adalah kili lampu. Oleh itu, pastikan anda menyemak komponen ini dengan mengukur rintangannya.

Di mana rintangan normal berada pada 0.2 – 1.2 ohms pada keadaan enjin 40 darjah.

Walau bagaimanapun, apabila diukur, nilai banduan yang dihasilkan hampir 2 ohm atau lebih. Kemudian dapat dipastikan bahawa kili telah mula melemahkan.

Baca Pula : 10 Minyak Hitam Motor Murah Dan Berkualiti Terbaik!

7. Bateri rendah

Dalam sesetengah jenis motor yang menggunakan sistem pencahayaan DC, tentu saja bateri atau dalam kes ini bateri adalah perkara yang paling penting untuk diberi perhatian.

Kerana bateri akan menjadi sumber voltan utama bekalan semasa. Jika anda mendapati lampu motosikal malap, ia boleh disebabkan oleh bateri motor yang direndam atau bergelombang.

Sementara itu, pada motosikal dengan sistem pencahayaan AC, mungkin keadaan bateri tidak boleh selalu dipertimbangkan kerana ia mungkin bukan penyebab lampu motor redup.

Ini kerana sumber arus pencahayaan yang diberikan datang daripada kili lampu yang kami tulis di atas.

8. Penerus Penerus lemah

Fungsi pengawal selia penerus motor adalah untuk menukar arus AC dari splul magnetik ke arus DC. Oleh itu, keadaan pengawal selia penerus motosikal juga mesti berada dalam keadaan baik.

Kerana jika pengawal selia penerus motor ini sudah lemah, biasanya akan ada banyak masalah yang berlaku dalam sistem elektrik. Ini termasuk sistem pencahayaan motor ini.

Oleh itu, pastikan pengawal selia penerus sentiasa berada dalam keadaan baik.

Baca Pula : 15 Jenama Sport Rim Motor Terbaik Murah & Berkualiti

9. Soket lampu berkarat

Sekali lagi, soket lampu sering menjadi punca lampu motor redup. Selain longgar, perkara lain yang juga membuat soket lampu perlu diganti dengan segera ialah karat.

Ini jelas boleh berlaku memandangkan soket lampu itu sendiri diperbuat daripada bahan plat logam.

Dengan karat pada bahagian soket ini. Sudah tentu, arus atau voltan yang akan disalurkan ke mentol lampu terhalang dan menjadikan nyalaan cahaya tidak terlalu terang.

10. Kabel lampu cair

Punca nyalaan lampu motor terakhir juga boleh dipengaruhi oleh keadaan kabel lampu yang cair akibat haba yang berlebihan.

Dan jika kabel telah cair, maka rintangan arus elektrik tidak akan sempurna. Supaya walaupun lampu tidak akan dapat menyala dengan terang.

Baca Pula : Tip Pemilihan Saiz Rantai Motor Yang Betul


Cara Menyelesaikan Lampu Motor Dim

Daripada beberapa punca lampu motor malap yang telah kami sampaikan di atas. Sudah tentu, kami telah mengalami bahawa tidak semua jenis motosikal akan mengalami sebab yang sama.

Kemudian bagaimana untuk mengatasi supaya lampu motosikal redup dapat dihidupkan semula seperti sebelumnya? Sila lakukan beberapa perkara berikut.

1. Semak keadaan bateri

Letakkan enjin motor dalam keadaan mati kemudian hidupkan isyarat putar.

Apabila isyarat giliran berfungsi dengan normal dan berkelip dengan terang. Kemudian anda boleh yakin bahawa keadaan bateri motosikal berada dalam keadaan baik.

Walau bagaimanapun, jika apabila dihidupkan cahaya tidak menyala dengan terang dan tidak berkelip sama sekali. Anda boleh memastikan bateri motor direndam dan mesti diganti.

2. Semak keadaan kabel lampu

Bukan sahaja memeriksa bateri motosikal, anda juga perlu menyemak kabel lampu motor. Gunakan multitrester untuk memeriksa keadaan kabel.

Pastikan jika kabel berada dalam keadaan baik. Jika tidak, sila gantikan kabel dengan yang baru.

Baca Pula : Penting! Tekanan Angin Tayar Motor Yang Paling Sesuai

3. Periksa soket cahaya

Perkara yang paling penting dalam cahaya malap lampu motor juga sangat dipengaruhi oleh keadaan soket lampu.

Oleh itu, jika lampu motosikal anda redup sebagai tambahan kepada dua perkara yang kami sampaikan di atas. Juga pastikan anda menyemak soket lampu.

Sekiranya terdapat cair atau karat pada soket, adalah idea yang baik untuk menggantikannya.

4. Semak keadaan pengawal selia penerus

Perkara terakhir yang menentukan cahaya malap lampu motor adalah keadaan baik pengatur penerus motor.

Oleh itu, sila semak keadaan pengawal selia penerus motor anda dengan memulakan enjin motor, dan ukur voltan output pengatur penerus menggunakan voltmeter.

Pastikan voltan keluar harus 11-12 volt. Sekiranya voltan berada di bawah itu, sudah tiba masanya untuk anda menggantikan pengatur penerus motor anda dengan yang baru.

Itu adalah beberapa punca lampu motosikal malap dan juga petua bagaimana menangani lampu motosikal yang redup atau tidak terang yang boleh dikongsi oleh otoflik.com pada kesempatan ini.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment