✓ 10 Tempat Hiking Di Kota Kinabalu BEST

Puteri

Kota Kinabalu adalah kota yang terletak di Sabah, Malaysia merupakan destinasi unggul bagi para peminat hiking dengan Gunung Kinabalu yang ikonik.

Dengan ketinggian mencapai 4,095 meter, Gunung Kinabalu adalah puncak tertinggi di Asia Tenggara dan menawarkan pengalaman hiking yang tidak akan terlupakan.

Trek ini membawa pendaki melalui hutan hujan tropika yang menakjubkan, jalur batu yang mencabar dan pemandangan alam yang spektakular, apabila mencapai puncak anda akan disajikan dengan matahari terbit yang memukau.

Selain daripada Gunung Kinabalu terdapat trek menarik lain di sekitar Kota Kinabalu seperti Taman Negara Kinabalu yang menawarkan hutan hujan atau Pulau Tunku Abdul Rahman yang mempunyai pantai berpasir putih dan aktiviti snorkeling yang menarik.

Senarai Tempat Hiking Di Kota Kinabalu

1. Bukit Merah Karambunai Peak 2

Bukit Merah Karambunai merupakan destinasi hiking yang popular di Kinabalu yang menawarkan pengalaman mendaki yang mudah di Sepanggar, hanya 35 minit dari pusat bandar.

Terdapat dua puncak, Puncak 1 lebih rendah dan Puncak 2 sedikit lebih tinggi. Trail ini panjangnya 1.6KM dengan perbedaan ketinggian sekitar 129 meter.

Alamat : Jln Karambunai, 89200 Tuaran, Sabah, Malaysia

Baca Pula : ✓ 12 Tempat Hiking Di Perak yang BEST


2. Bukit Kopungit Hiking Trail

Bukit Kopungit merupakan destinasi hiking yang popular di Kota Kinabalu yang terletak berdekatan dengan pusat bandar dan menawarkan pemandangan indah pegunungan semasa matahari terbit atau terbenam.

Jalur pendakian bermula dari puncak bukit jadi pastikan memakai kasut yang sesuai untuk menikmati pemandangan yang menakjubkan.

Jarak pendakian tidak terlalu jauh terutamanya semasa pendakian pada waktu petang. Panjang laluan pendakian adalah 2.3KM dengan perbezaan ketinggian mencapai 176 meter.

Alamat : 88100 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia


3. Bukit Janggut, Sepanggar

Bukit Janggut merupakan bukit yang terletak di Sepanggar, Kota Kinabalu, Sabah adalah destinasi hiking yang popular yang sentiasa terjaga dengan baik.

Pemandangan Gunung Kinabalu yang memukau dari puncak bukit menjadikan impian para pencinta petualangan menjadi kenyataan. Laluan hiking ini mempunyai jarak 1.4KM dengan perbezaan ketinggian kira-kira 140 meter.

Alamat : Malawa, Sepanggar Bay Road, 88450 Kota Kinabalu, Malaysia

Baca Pula : [BEST] 10 Senarai Tempat Hiking Di Penang


4. Bukit Tirig

Bukit Tirig ialah kawasan hiking yang popular di Telipok, Kinabalu hanya memerlukan 35 minit perjalanan dari Kota Kinabalu.

Pendakian ini sesuai untuk pemula dan hanya mengambil masa kira-kira 20 hingga 30 minit untuk mencapai puncak, penduduk tempatan sering datang mendaki selepas menikmati minuman di salah satu rumah di sepanjang perjalanan.

Terletak di Kampung Lapasan, Malaysia, laluan hiking ini panjangnya 1.8KM dengan perbezaan ketinggian sekitar 129 meter.

Alamat : Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia


5. Bukit Botak

Bukit Botak adalah sebuah gunung yang terletak di kawasan Sepanggar, Sabah, Malaysia.

Anda boleh mencapainya melalui satu laluan pendakian dan mengambil kira-kira 25 minit untuk sampai ke puncak.

Pemandangan dari puncaknya sangat menakjubkan dan ia adalah tempat yang hebat untuk hiking dan pengamatan burung. Laluan pendakian ini sepanjang kira-kira 4.3KM.

Alamat : 89200 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

Baca Pula : [BEST] 10 Tempat Hiking Di Negeri Sembilan


6. Bukit bonduk Sepanggar

Bukit Bonduk adalah tempat yang hebat untuk hiking dengan pemandangan indah Teluk Sepanggar.

Walaupun meninggalkan kereta di sana boleh berisiko, ia sangat berbaloi bagi sesiapa yang mencari pengembaraan. Terletak di Sabah Port Bypass, 89200 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Alamat : 89200 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia


7. Bukit Padang Hiking Trail

Laluan pada Bukit Padang adalah laluan yang selamat dan jelas yang membawa pendaki naik turun bukit di taman ini.

Pemandangan dari puncak sangat berbaloi untuk pendakian dan terdapat banyak tempat untuk berhenti makanan ringan atau minuman semasa perjalanan ke bawah. Panjang laluan adalah 3.9KM dengan perbezaan ketinggian sekitar 243 meter.

Alamat : 88300 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

Baca Pula : 9 BEST Tempat Hiking Di Melaka


8. Signal Hill Trail

Bukit ini sesuai untuk pengunjung Sabah yang menginap di hotel berdekatan atau tinggal di pusat bandar tanpa perlu perjalanan jauh.

Terletak di pusat Bandaraya Kota Kinabalu, Sabah, berjalan kaki dari Padang Bandaran Kota Kinabalu ke Signal Hill adalah cara yang baik untuk senaman ringan.

Dari Signal Hill, anda dapat menikmati pemandangan lengkap Bandaraya Kota Kinabalu, Sabah yang menakjubkan.

Alamat : Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia


9. Bukit Tuah Kg Selembangun

Bukit Tuah Kg Selembangun ialah bukit yang terletak di Kg Selembangun, Jalan UMS 1Borneo merupakan salh satu destinasi hiking yang semakin popular di sekitar Kota Kinabalu.

Pemandangan yang memukau terutamanya pada waktu petang menanti pengunjung yang mencari keindahan alam semulajadi. Nikmati pengalaman hiking yang menarik di kawasan ini.

Alamat : Kg.Selimbangun, 88450 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

Baca Pula : [BAHARU] 10 Tempat Hiking Di Johor


10. Bukit Helang Kampung Kebagu

Bukit Helang di Kampung Kebagu merupakan destinasi mendaki yang baru dibuka pada tahun 2019.

Perjalanan ke puncak tidak terlalu curam, menjadikannya sempurna untuk mendaki bersama keluarga.

Dengan pemandangan laut yang menakjubkan bukit ini menawarkan pengalaman yang luar biasa. Terdapat dua puncak untuk diterokai,dan terdapat trek ke puncak seterusnya untuk pelancong yang ingin meneroka lebih jauh.

Alamat : 88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

Baca Pula

Tags

Leave a Comment