[Terkini] 10 Cadangan Ubat Kolesterol Terbaik Malaysia

Istinganah Pai

Tahap kolesterol yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan banyak penyakit serius seperti penyakit jantung dan strok.

Walau bagaimanapun, tidak semua kolesterol mempunyai kesan buruk pada badan. Hanya kolesterol jahat atau apa yang dipanggil low-density lipoprotein  (LDL) tidak baik untuk kesihatan.

Badan kita juga mempunyai kolesterol high-density lipoprotein (HDL) yang boleh melarutkan kolesterol tidak baik.

Usaha untuk menurunkan kolesterol secara semulajadi melalui diet yang sihat dan senaman kadang-kadang tidak berfungsi untuk sesetengah orang.

Jika anda mempunyai sejarah hipertensi, diabetes, atau mempunyai sejarah keluarga penyakit jantung atau strok, anda perlu memberi perhatian lebih kepada kesihatan tahap kolesterol anda kerana risiko penyakit meningkat.

Sebagai usaha untuk mencegah atau merawat kolesterol tinggi, ramai doktor mengesyorkan ubat penurun kolesterol untuk pesakit yang menderita kolesterol tinggi supaya kolesterol tidak melompat dan kekal terkawal.

Untuk menurunkan tahap kolesterol tidak baik, berikut adalah cadangan untuk jenama ubat penurun kolesterol yang paling kuat dan terbukti (perlu diperhatikan bahawa beberapa ubat di bawah tidak boleh dibeli dan memerlukan preskripsi doktor).

1. NOW Niacin (Vitamin B3) 500 mg

Niacin adalah salah satu ubat kolesterol generik yang mempunyai kandungan yang berkesan untuk menurunkan kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol HDL. Ubat ini adalah nama lain untuk vitamin B.

Suplemen Now Niacin adalah bebas soya, dibuat tanpa gluten, bebas daripada susu, telur, dan kacang.

Oleh itu, ia sesuai untuk anda yang mempunyai alahan terhadap bahan-bahan ini.

2. Rosuvastatin Calcium Novell 20 mg

Rosuvastatin adalah ubat yang digunakan untuk menurunkan kolesterol jahat (LDL, Trigliserida) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL) dalam darah.

Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan jumlah kolesterol yang dibuat oleh hati. Supaya ia boleh mencegah strok dan serangan jantung.

3. Bio Squalene Original

Satu produk ini termasuk ubat penurun kolesterol yang selamat untuk perut. Jadi, jika anda mempunyai ulser dan ingin menurunkan kolesterol, anda boleh minum Bio Squalene Original.

Bio Squalene Softgel adalah makanan tambahan kesihatan yang dibuat 100% daripada minyak hati jerung yang salah satu manfaatnya adalah untuk menurunkan kolesterol dan tahap trigliserida dalam darah.

Dengan dos yang berbeza-beza, Bio Squalene boleh digunakan untuk mencegah penyakit dan rawatan.

4. Pravastatin Novell 20 mg

Pravastatin adalah salah satu ubat penurun kolesterol dan lemak buruk (seperti LDL, trigliserida) yang pada masa yang sama mempunyai keupayaan untuk meningkatkan kolesterol baik dalam darah.

Untuk mengoptimumkan prestasi ubat ini, sangat disyorkan untuk menjalani diet kolesterol rendah dan rendah lemak semasa mengambil Pravastatin.

Di samping itu, berhenti merokok dan mengekalkan pergerakan aktif boleh menjadi faktor yang menyokong penurunan kolesterol

5. Atorvastatin Calcium Trihydrate 20 mg

Selain berkesan untuk menurunkan lemak buruk, seperti LDL dan trigliserida, atorvastatin juga boleh meningkatkan kolesterol baik (HDL) dalam darah.

Atorvastatin akan menjadikan tahap lemak lebih terkawal kerana ubat ini dapat menyekat jumlah kolesterol yang dibuat di hati.

6. Simvastatin 20 mg

Ubat ini berfungsi dengan menghalang enzim yang memainkan peranan dalam pembentukan jumlah kolesterol, kolesterol tidak baik, dan tahap trigliserida yang akan menjadikannya berkurangan, dan meningkatkan jumlah HDL.

7. Fenofibrate Hexpharm 100 mg

Fibrat boleh menurunkan trigliserida dan meningkatkan tahap HDL. Walau bagaimanapun, ia tidak berkesan dalam menurunkan tahap kolesterol LDL.

Oleh itu, biasanya doktor akan menggabungkan fibrat dengan statin jika pesakit mempunyai tahap trigliserida yang tinggi atau HDL yang rendah.

8. Lipitor 20 mg

Lipitor Atorvastatin adalah ubat generik yang menurunkan tahap kolesterol dalam darah. Atorvastatin adalah sejenis ubat kelas statin.

Ubat ini berfungsi dengan menghalang enzim yang memainkan peranan dalam pembentukan kolesterol total, kolesterol LDL (kolesterol jahat), apolipoprotein-B, dan tahap trigliserida.

9. Crestor Rosuvastatin 20 mg

Crestor mengandungi bahan aktif Rosuvastatin, yang merupakan bahan anti-kolesterol kumpulan statin. Ubat ini digunakan untuk mengurangkan kandungan lemak trigliserida dan kolesterol.

Ubat ini boleh mencegah penyumbatan saluran darah dan mengurangkan risiko strok dan serangan jantung.

10. Gemfibrozil 300 mg

Ubat ini digunakan untuk membantu menurunkan tahap lemak trigliserida (lipid) dalam badan supaya ia dapat mencegah penyakit jantung dan masalah peredaran darah yang lain.

Gemifibrozil mampu menaikkan HDL sebanyak 8%-15%. Sementara itu, LDL akan diturunkan secara sederhana.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment