10 Cadangan Apps Edit Video Terbaik, Percuma!

Admin Radarpena

Terdapat banyak aplikasi penyuntingan video yang boleh digunakan oleh YouTuber, untuk mencipta kandungan berkualiti yang mendapat permintaan oleh pelanggan dan bukan pelanggan.

Aplikasi penyuntingan video boleh diakses pada telefon bimbit atau PC walaupun, dari Inshot, KineMaster, hingga Adobe Premiere.

Setiap aplikasi penyuntingan video ini mempunyai ciri tersendiri, seperti menambah teks, audio, ke video latar belakang.

Untuk lebih memahami dan memahami aplikasi penyuntingan video yang digunakan, bermula dari ciri-ciri hingga kelebihan masing-masing, mari kita lihat artikel yang Radarpena telah diringkaskan di bawah.

1. Pro Perdana Adobe

Aplikasi aplikasi edit video terbaik android yang sesuai untuk YouTuber digunakan ialah Adobe Premiere Pro.

Aplikasi yang dibuat oleh Adobe ini adalah salah satu perisian penyuntingan video yang agak popular untuk digunakan oleh YouTuber.

Adobe Premiere Pro bertujuan untuk profesional dengan ciri terbaik untuk penyuntingan video. Tidak menghairankan, aplikasi yang satu ini patut dimasukkan dalam senarai perisian editor video terbaik untuk YouTube.

Terdapat pelbagai jenis ciri penyuntingan yang ditawarkan oleh Adobe Premiere Pro, daripada mengedit video daripada resolusi rendah, 8K kepada VR.

Jom Baca : [Kemaskini] 10 Senarai Apps Azan Terbaik Malaysia

2. Elemen Perdana Adobe

Selain Adobe Premiere Pro, anda juga boleh memanfaatkan app edit video terbaik daripada Adobe, iaitu Adobe Premiere Elements.

Aplikasi ini lebih mudah dan mudah digunakan jika dibandingkan dengan Premiere Pro. Walaupun begitu, suntingan video anda masih cantik.

Tidak perlu risau, ciri-ciri Adobe Premiere Elements tidak kurang maju daripada Adobe Premiere Pro, yang terdiri daripada gerakan perlahan, tindanan, timelapse, melantun semula, dan pendedahan berganda.

Ditambah pula dengan ciri rakaman kamera aksi pembetulan untuk membetulkan kejutan pada video.

3. Filmora & FilmoraGo

Edit video terbaik dengan aplikasi penyuntingan video seterusnya ialah Filmora. Bukan sahaja untuk PC, aplikasi penyuntingan video ini juga boleh didapati di telefon bimbit.

Filmora adalah untuk mengedit video di PC, manakala FilmoraGo adalah untuk mengedit video dari HP.

Kelebihannya ialah aplikasi ini mudah untuk pemula dan boleh digunakan secara percuma. Walaupun penampilannya agak mudah, ciri-ciri yang ditawarkannya dianggap lengkap.

Anda boleh mengedit video resolusi 4K dengan lebih daripada 100 templat kesan peralihan untuk dipilih.

Filmora mempunyai ciri Mod Mudah yang boleh menjadikan alat penyuntingan lebih mudah difahami.

Kelebihannya ialah aplikasi ini cukup ringan untuk dimuat naik supaya tidak mudah terhempas apabila digunakan.

Jom Baca : 7 BEST Apps Terbaik Untuk Android TV Malaysia

4. InShot

InShot ialah apl edit video terbaik pada telefon bimbit anda yang boleh membantu YouTuber anda membuat video seberapa menarik yang mungkin.

Editor video InShot boleh digunakan secara percuma dengan pelbagai ciri profesional. Selain video, anda juga boleh mengedit foto dalam aplikasi ini.

InShot mempunyai ciri penyuntingan video yang lengkap, termasuk memangkas dan memangkas video, menggabungkan, menyesuaikan kelajuan, memampatkan video dalam format HD, untuk menukar foto menjadi klip video.

Dengan menggunakan aplikasi ini, anda tidak perlu kehabisan idea untuk membuat video yang menarik kerana terdapat banyak pilihan kesan peralihan, penapis, emoji dan muzik latar belakang yang ada.

5. PowerDirector

Aplikasi edit video terbaik seterusnya ialah PowerDirector. Aplikasi ini memudahkan anda mengedit video dalam kualiti 4K menggunakan pelbagai ciri, seperti alat penyuntingan video, kesan video, kolaj, serta menambah muzik latar belakang, dan animasi.

Hebatnya, perisian penyuntingan video ini dilengkapi dengan ciri kunci kroma yang boleh mengedit video pada skrin hijau.

Di samping itu, terdapat ciri penstabil video untuk mengurangkan kejutan pada video, penukar suara dan tindanan.

6. KineMaster

KineMaster adalah software edit video terbaik. Aplikasi ini boleh didapati secara percuma, tetapi anda juga boleh menggunakan versi berbayar untuk mendapatkan ciri yang lebih pelbagai.

Sebagai tambahan kepada pelbagai ciri penyuntingan video yang biasanya anda dapati, perisian ini juga menawarkan ciri utama chroma yang biasa digunakan oleh Youtuber permainan untuk mengedit video menggunakan skrin hijau.

Malangnya, jika anda menggunakan versi percuma, terdapat tera air pada suntingan video menggunakan KineMaster.

7. Quik

Aplikasi penyuntingan video terbaik seterusnya ialah Quik. Aplikasi ini diperbuat daripada kamera aksi terkenal dari GoPro.

Pada mulanya aplikasi ini hanya bertujuan untuk mengedit video dari kamera GoPro, tetapi aplikasi ini sudah boleh digunakan secara bebas dan boleh didapati di Google Playstore dan App Store.

Tambahan pula, Quik mempunyai ciri unik, QuikStories, yang secara automatik menukar rakaman video yang anda miliki menjadi video yang menawan dengan hanya satu klik.

Sama seperti perisian penyuntingan video lain, Quik mempunyai ciri editor video yang tidak kurang menariknya. Anda boleh menambah kesan peralihan video dengan pelbagai pilihan tema.

8. Viva Video

Viva Video ialah salah satu aplikasi penyuntingan video pada telefon bimbit yang boleh digunakan oleh YouTuber untuk mengedit video mereka.

Sama seperti aplikasi penyuntingan video lain, aplikasi ini mempunyai ciri-ciri yang membolehkan penggunanya menggabungkan video, memangkas, untuk menyesuaikan kelajuan video.

Bukan itu sahaja, malah Viva Video juga menyediakan pelbagai pilihan penapis dan kesan video.

Anda boleh menambah teks, animasi, penapis dan kesan pergerakan perlahan pada video anda. Sesuai untuk anda yang tidak mahu bersusah payah mengedit video mudah.

9. Adobe Premiere Rush

Selain Adobe Premiere Pro and Elements, Adobe juga mengeluarkan satu lagi aplikasi penyuntingan video yang dipanggil Adobe Premiere Rush.

Aplikasi ini membolehkan anda merakam, mengedit dan berkongsi video dalam talian.

Lebih-lebih lagi, aplikasi ini dilengkapi dengan ciri seret & lepas yang memudahkan anda mengedit video, menambah audio, grafik, foto, ke tindanan.

Anda juga boleh menyesuaikan tajuk animasi untuk menjadikannya kelihatan berbeza daripada yang lain.

Aplikasi ini mempunyai pilihan runut bunyi, kesan audio, hingga gelung yang boleh digunakan secara percuma.

Di samping itu, anda boleh berkongsi hasil video secara langsung ke pelbagai platform seperti Instagram, TikTok, Youtube dan lain-lain dengan nisbah aspek yang diselaraskan secara automatik.

10. VideoShow

Aplikasi lain yang boleh digunakan untuk mengedit video ialah VideoShow.

Aplikasi ini menyediakan kemudian untuk anda mengedit video dengan pelbagai ciri alat penyuntingan di dalamnya.

Dengan aplikasi ini, anda boleh menambah teks, kesan, GIF, peralihan, untuk hidup dubbing ke video anda. Anda boleh mengeksport video dalam kualiti 4K tanpa merosakkan kualiti.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment