10 Cadangan Al Quran Digital Terbaik Malaysia

Admin Radarpena February 6, 2023

Ingin membaca menggunakan aplikasi Al-Quran Android? Anda perlu memilih mana yang lebih sesuai untuk digunakan dari segi ciri dan penampilan.

Aplikasi bacaan al-Quran kini digunakan secara meluas di telefon Android kerana ia memudahkan sesiapa sahaja yang ingin membaca pada bila-bila masa.

Ciri-ciri yang disediakan juga sangat banyak, mulai dari murotal, arahan tajwid hingga pelajaran membaca.

Memilih Aplikasi Al-Quran yang terbaik sangat penting bagi menyokong aktiviti pembacaan.

Setiap orang pasti mempunyai keperluan yang berbeza untuk aplikasi di telefon bimbit yang mereka gunakan untuk menyemak.

Ayuh, lihat beberapa cadangan aplikasi Android Quran yang paling lengkap di bawah!

1. Quran

Tambahan pula, aplikasi al quran terbaik dipanggil Quran untuk Android. Aplikasi yang dibangunkan oleh quran.com juga boleh digunakan secara percuma dengan pelbagai ciri yang sentiasa dikemas kini.

Jika anda suka membaca Al-Quran sambil mentafsirkan maksudnya, Al-Quran untuk Android dilengkapi dengan ciri terjemahan dan tafsiran dalam lebih daripada 20 bahasa.

Terdapat juga ciri audio bacaan yang boleh dimainkan dan diulang. Di samping itu, ciri penanda buku dan menandakan ayat akan memudahkan anda menyimpan ayat atau huruf terakhir yang anda baca.

Terdapat juga gambar-gambar yang sepadan dengan Al-Quran Madani dan kehadiran mod malam akan menjadikannya selesa apabila anda membaca Al-Quran dengan aplikasi ini.

Jom Baca : [Kemaskini] 10 Senarai Apps Azan Terbaik Malaysia

2. Tilawah Malaysia

Mencari apl al quran terbaik luar talian percuma untuk Android? Cadangan pertama ialah aplikasi yang dipanggil Al Quran Malaysia. Aplikasi ini agak baik dari segi penampilan serta ciri-ciri yang ditawarkan.

Bayangkan, aplikasi al-Quran ini didatangkan dengan terjemahan bahasa malaysia, ditambah audio mp3 murottal penuh 114 surah atau 30 juz.

Di samping itu, aplikasi ini juga memungkinkan untuk memilih mod potret atau landskap apabila membaca Al-Quran.

3. Smart Quran

Aplikasi Smart Quran didatangkan dalam dua versi iaitu versi percuma dan berbayar.

Walau bagaimanapun, versi percuma sahaja sudah cukup, terutamanya bagi anda yang hanya memerlukan teks membaca Al-Quran.

Di samping itu, app al quran terbaik versi percuma ini masih mempunyai pelbagai ciri menarik seperti warna tajwid untuk memudahkan membaca Al-Quran, meneruskan bacaan terakhir, dan peringatan doa harian.

Ciri-ciri lain, anda boleh menyalin ayat, mencari juz, ayat dan surah, berkongsi ayat kegemaran anda ke media sosial, dan mendengar audio murrotal dari mana-mana ayat.

Kemudian, terdapat juga peringatan waktu solat yang boleh diselaraskan mengikut lokasi anda.

Jom Baca : Senarai Keperluan Umrah Wanita & Lelaki Lengkap!

4. Muslim Pro

Muslim Pro merupakan salah satu aplikasi al-Quran digital. Membawa konsep yang luar biasa dengan sentuhan UI / UX yang menarik.

Terdapat pelbagai tema yang boleh diubah sesuka hati, mod gelap terang, skrin penuh, potret dan landskap.

Bagi teks bacaan al-Quran pula, aplikasi ini dilengkapi dengan 30 juz 114 surah yang boleh dibaca secara offline

5. Al-Qur’an Melayu

Jumlah pemasangan yang mencecah lebih 10 juta itu adalah bukti populariti aplikasi Al-Quran Percuma.

Semua ini dicapai berkat adanya pelbagai ciri yang akan memudahkan pengguna ketika membaca al-Quran.

Selain dapat menyesuaikan gaya membaca, Al-Quran Percuma juga dilengkapi dengan makna setiap ciri perkataan yang boleh diakses semasa membaca.

Manakala bagi mereka yang ingin menghafal, Al-Quran Percuma menyediakan ciri menghafal dua peringkat bagi setiap perkataan atau setiap ayat.

Untuk ciri-ciri lain, Al-Quran Percuma menyokong fon zoom, berkongsi ayat ke media sosial, menyegerakkan suara bacaan daripada beberapa imam seperti Maher Al Maaiqli, Fares Abbad, Mishari Rashid, Abdul Rahman AL, dan Saad Al Ghamidi.

Jom Baca : Manfaat dan Keberkesanan Doa Nurbuat untuk Akhirat

6. Al-Quran Al-Hadi

Permohonan ini juga dibuat oleh rakyat Indonesia, iaitu mereka yang merupakan ahli Pusat Pengajian Hadis.

Di Playstore, pada masa ini Al-Qur’an Al-Hadi telah menerima bilangan pemasangan yang baik, iaitu sekitar 500 ribu lagi.

Kelebihan aplikasi membaca Al-Quran percuma ini ialah terdapat ciri kajian ayat yang akan memberi pembaca pemahaman tentang ayat-ayat yang mereka baca.

Di samping itu, sudah tentu ciri-ciri standard aplikasi Al-Quran juga boleh didapati. Ciri-ciri seperti carian ayat, mod bacaan mushaf, ciri terjemahan dan lain-lain boleh didapati dalam aplikasi ini.

Dan, jika pengguna mahukan terjemahan versi yang berbeza, pemaju telah menubuhkan laman web khas di alamat alquranalhadi.com.

7. Ayat Al-Quran

Aplikasi Android Quran yang paling lengkap yang dibuat oleh ETC KSU juga agak popular dengan bilangan pemasangan lebih daripada 10 juta.

Dengan adanya teks bacaan Al-Quran Madani, aplikasi ini akan membawa sensasi membaca Al-Quran seperti membaca versi cetak Madinah.

Dari segi ciri-ciri, aplikasi ini boleh dikatakan lengkap bermula daripada membaca teks yang dilengkapi tajwid berwarna.

Di samping itu, anda boleh mengamalkan kelajuan membaca berdasarkan selang masa. Selain itu, terdapat ciri untuk mencari ayat, bab, surah, dan nombor halaman.

Aplikasi Al-Quran Android ini juga merangkumi tafsiran dengan 6 versi berbeza termasuk tafsiran Ibn Katsir dan Qurtubi.

Terdapat terjemahan dalam lebih daripada 20 bahasa, tetapan bahasa aplikasi Inggeris-Arab, dan audio murottal dari beberapa Qori terkenal.

8. iQuran

Aplikasi pada telefon bimbit untuk membaca Al-Quran di Android yang direka untuk membantu semua orang yang ingin belajar membaca Al-Quran.

Terdapat mod bacaan dalam bentuk mushaf dan juga mod bacaan perkataan-untuk-perkataan disertai dengan tajwid.

Juga dilengkapi dengan ciri pemain audio setiap ayat yang boleh diulang, ciri ini pastinya akan sangat membantu anda yang menghafal Al-Quran.

Di samping itu, aplikasi ini dilengkapi dengan pelbagai ciri standard seperti ciri carian, memaparkan beberapa terjemahan sekaligus seperti terjemahan Bahasa Indonesia, Malaysia, dan Bahasa Inggeris. Terdapat juga audio murottal dari beberapa Qori dunia.

9. Bayan Quran

Bayan Quran merupakan salah satu aplikasi Al quran Android. Sementara untuk teks bacaan Alquran, aplikasi ini sudah dilengkapi 30 juz 114 surah yang bisa dibaca offline.

Jika kamu butuh terjemahan, Bayan Quran juga dilengkapi terjemahan lengkap dengan terjemahan per kata.

Terdapat juga fitur MyDoa yang bisa dibagikan, fitur bookmark, hingga audio murrotal.

10. Quran Majeed

Ditujukan kepada umat Islam di seluruh dunia dengan sokongan terjemahan dalam pelbagai bahasa termasuk Malaysia.

Antara ciri menarik dalam aplikasi al-Quran ini ialah jalan pintas kepada surah kegemaran seperti Surah Al-Fatihah, Al-Baqarah, Al-Kahfi, An-Nur, Surah Yasin dan lain-lain.

Selain itu, terdapat juga pintasan audio murottal daripada beberapa Qori seperti Ahmed Al Ajmi kepada Shaikh Sudais.

Leave a Comment

Artikel Terkait