[Kemaskini] 10 Senarai Apps Azan Terbaik Malaysia

Admin Radarpena December 14, 2022

Solat merupakan aktiviti ibadah wajib bagi umat Islam yang dilaksanakan 5 kali sehari.

Ibadah wajib bagi umat Islam ini diutamakan untuk dilaksanakan tepat pada masanya.

Aktiviti harian kita kadang-kadang dapat membuat kita sangat fokus pada kerja dan tidak memberi perhatian kepada seruan untuk solat.

Di samping itu, pada bulan puasa, jadual berbuka puasa dan imsyak adalah masa penting yang juga mesti diketahui setiap hari oleh rakan-rakan Muslim.

Jadual solat dan panggilan untuk solat itu sendiri akan sentiasa berubah mengikut pergerakan matahari.

Jadi bagaimana pula dengan rakan-rakan Muslim yang mahu menunaikan solat tepat pada masanya?

Rakan-rakan Muslim dengan mudah boleh mengekalkan waktu solat dengan bantuan aplikasi azan automatik terbaik untuk Android yang mungkin boleh dicuba oleh rakan-rakan. Lihat apa aplikasinya!

Berikut ialah apps azan terbaik malaysia yang boleh anda akses di luar talian pada telefon Android anda untuk memastikan waktu solat tepat pada masanya.

1. Shalatku

Seperti namanya, Shalatku adalah app azan terbaik yang memberi tumpuan kepada membantu rakan-rakan Muslim untuk mengekalkan ketepatan masa solat.

Shalatku mempunyai ciri-ciri, iaitu jadual waktu solat dilengkapi dengan pemberitahuan penggera dan bunyi panggilan untuk solat, kiraan masa kepada jadual solat seterusnya, jadual puasa, dan arah Kiblat.

Aplikasi Shalatku ini telah dimuat turun oleh 5 juta pengguna.

Jom Baca : Manfaat dan Keberkesanan Doa Nurbuat untuk Akhirat


2. Umma

Aplikasi Umma merupakan salah satu apps azan terbaik dan doa yang terbaik dan paling lengkap yang boleh dimiliki oleh rakan-rakan Muslim.

Aplikasi Umma ini setakat ini telah dimuat turun oleh 10 juta pengguna di seluruh dunia.

Bukan sahaja menyampaikan peringatan doa, Umma juga membentangkan ciri-ciri yang menyokong aktiviti ibadah untuk rakan-rakan Muslim.

Ciri-ciri yang terdapat dalam aplikasi ini termasuk Al-Quran – dilengkapi dengan terjemahan, tajwid, audio bacaan, latin – yang boleh diakses secara digital, penunjuk Qibla berdasarkan GPS, dan ciri-ciri lain.


3. Salaam

Satu lagi aplikasi adhan automatik terbaik ialah Salaam. Salaam adalah aplikasi android adhan yang agak lengkap dari segi ciri-ciri yang disediakan.

Aplikasi itu, yang telah dimuat turun oleh lebih daripada 5 juta pengguna, bukan sahaja menyediakan panggilan doa kepada ciri pemberitahuan doa.

Walau bagaimanapun, Salaam juga menyediakan al-Quran digital, kompas kiblat, doa harian, Asmaul Husna, dan ciri-ciri lain.

Salaam juga menyediakan ciri-ciri kandungan harian yang disesuaikan dengan kalendar Hijrah seperti hadis, ayat Al-Quran dan doa yang boleh meningkatkan literasi agama anda.

Jom Baca : 3 Lafaz Doa Untuk Kedua Ibu Bapa Beserta Maknanya


4. Athanotify

Aplikasi Athanotify adalah aplikasi peringatan jadual solat dengan saiz yang agak kecil, iaitu hanya 7 Mb.

Athanotify mempunyai jadual solat, tanda arah kiblat, penggera azan untuk jadual solat, dan kalendar Hijrah.

Aplikasi itu, yang telah dimuat turun oleh lebih daripada 1 juta pengguna, mempunyai ciri unik yang membezakan Athanotify daripada aplikasi azan lain.


5. Solat Malaysia & Alarm

Aplikasi Solat Malaysia & Alarm merupakan permohonan khas bagi membantu umat Islam menunaikan solat serta aplikasi Shalatku dan Athutiley.

Solat Malaysia & Alarm adalah aplikasi mudah dengan fail kecil yang sempurna jika pengguna mahukan aplikasi peringatan jadual minimalis dan doa yang mudah.

Aplikasi Solat Malaysia & Alarm membentangkan ciri-ciri termasuk jadual solat dengan peringatan seruan kepada solat dan arah Kiblat.

Jom Baca : Doa-doa Ketika Berbuka Puasa Ramadan Jawi & Rumi


6. Vmuslim

Aplikasi azan terbaik seterusnya yang boleh dicuba oleh umat Islam ialah Vmuslim.

Vmuslim adalah aplikasi yang bukan sahaja menyediakan peringatan waktu solat dengan panggilan automatik untuk solat.

Selain itu, Vmuslim turut menawarkan pelbagai ciri yang diadakan bagi membantu pelaksanaan ibadah mesra Muslim.

Antara ciri-ciri yang terdapat pada Vmuslim termasuklah al-Quran digital, koleksi solat, zikir, artikel dengan tema agama, serta beberapa pilihan bunyi muadzin untuk seruan solat.


7. Muslim Pocket

Aplikasi Poket Muslim juga boleh menjadi pilihan untuk aplikasi peringatan doa yang boleh dipilih oleh pengguna.

Aplikasi azan ini bukan sahaja mengandungi notifikasi peringatan jadual solat dengan azan.

Muslim Pocket juga menawarkan al-Quran digital, jadual puasa, solat harian, kertas dinding Islam, kalendar Hijriah, dan sebagainya.

Al-Quran yang disediakan oleh Muslim Pocket dilengkapi dengan audio, terjemahan, dan kapsyen tajwid yang membantu pengalaman membaca Al-Quran rakan-rakan Muslim.

Aplikasi itu, yang telah dimuat turun oleh kira-kira 10 juta pengguna, juga boleh menunjukkan lokasi masjid dan restoran halal berhampiran.

Jom Baca : Bacaan Doa Mimpi Buruk Jawi & Rumi


8. iSolat

Aplikasi iSolat merupakan salah satu aplikasi azan automatik terbaik yang boleh menjadi pilihan rakan-rakan Muslim dalam mengekalkan waktu solat.

iSolat menawarkan rupa aplikasi yang ringkas, cantik dan bebas iklan.

Ciri-ciri yang terdapat dalam aplikasi iSolat ini ialah jadual solat, arah kiblat dan doa harian.

Selain itu, app solat terbaik ini boleh diakses secara offline supaya pengguna boleh terus mendapatkan notifikasi peringatan doa walaupun tiada akses internet.


9. Raudhah

Aplikasi Raudhah ini menyediakan ciri untuk mendengar panggilan doa daripada aplikasi Waktu Solat apabila jadual solat telah tiba.

Di samping itu, aplikasi ini dilengkapi dengan doa terpilih kepada ciri arah kiblat.

Sudah tentu, ciri ini akan memudahkan pengguna apabila mereka ingin menunaikan solat.

Jom Baca : Berdoa ketika hujan, hujan lebat, dan setelah hujan!


10. Muslim Pro

Aplikasi Muslim Pro merupakan salah satu apps solat terbaik yang boleh anda muat turun melalui Play Store.

Muslim Pro mempersembahkan pelbagai ciri untuk menyokong ibadah untuk anda rakan-rakan Muslim.

Aplikasi Muslim Pro bukan sahaja menyediakan jadual solat dan azan.

Aplikasi itu, yang telah dimuat turun oleh lebih daripada 100 juta pengguna, membentangkan maklumat mengenai jadual puasa, Al-Quran (lengkap dengan bacaan Latin, tajwid, terjemahan, dan audio), kompas kiblat, manik doa digital, maklumat masjid dan restoran halal, dan kalendar Hijrah.

Bukan itu sahaja, Muslim Pro juga menyokong penuh aktiviti ibadah anda dengan menyediakan pelbagai koleksi doa serta senarai 99 Asmaul Husna.

Aplikasi ini, yang telah dimuat turun oleh ramai rakan Muslim di seluruh pelosok dunia, mempunyai kandungan lengkap, bukan?

Leave a Comment

Artikel Terkait