Berdoa ketika hujan, hujan lebat, dan setelah hujan!

Admin Radarpena

Apa yang perlu kita lakukan ketika hujan?

Kita hendaknya bersyukur kepada Allah atau berkat – berkat hujan yang telah diberikan. Sesungguhnya hujan adalah kurniaan rahmat dan rahmat dari-Nya.

Apabila hujan, Nabi sangat gembira kerana hujan sehingga dia mendapat berkat dari hujan.

Dikatakan bahawa pada satu masa Nabi telah berada dalam hujan. Kemudian, ia menyingkapkan bahwa bajunya sedang hujan.

Dan para sahabat berkata: “Wahai Rasulullah, mengapa kamu melakukan ini?”

Kemudian Nabi berkata: “Kerana dia (hujan) baru sahaja diciptakan oleh Allah SWT.(HR. Umat Islam).

Imam Nawawi menjelaskan:

“Hadis ini bermaksud bahawa hujan adalah rahmat, iaitu rahmat yang baru sahaja diciptakan oleh Allah. Oleh itu, Nabi Muhammad SAW (ambil keberkatan) daripada hujan.”

Selain bersyukur dan tabarruk dengan hujan. Kita juga diberi untuk membaca doa apabila hujan.

Bacaan Doa Hujan

Bacaan Doa Hujan Dalam Bahasa Jawi

ุงูŽู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุตูŽูŠูู‘ุจู‹ุง ู†ูŽุงููุนู‹ุง

Bacaan Doa Hujan Rumi

โ€œAllahumma shoyyibian naafiโ€™anโ€

Makna hujan doa

“Ya Allah, hujan hujan yang baik.” (HR. Bukhari).

Selain membaca doa sewaktu hujan, kita juga dianjurkan untuk berdoa dengan doa kebaikan apa pun yang kita inginkan. Kerana, apabila hujan adalah masa yang mesti untuk solat kita berdoa.

Nabi Muhammad bersabda:

ุงูุทู’ู„ูุจููˆุง ุงุณู’ุชูุฌูŽุงุจูŽุฉูŽ ุงู„ุฏูู‘ุนูŽุงุกู ุนูู†ู’ุฏูŽ ุซูŽู„ูŽุงุซู : ุนูู†ู’ุฏูŽ ุงู„ู’ุชูู‚ูŽุงุกู ุงู„ู’ุฌููŠููˆุดู ุŒ ูˆูŽุฅูู‚ูŽุงู…ูŽุฉู ุงู„ุตูŽู‘ู„ูŽุงุฉู ุŒ ูˆูŽู†ูุฒููˆู„ู ุงู„ู’ุบูŽูŠู’ุซู

Bermakna:

“Carilah doa yang mesti diimang dalam tiga keadaan, iaitu: Apabila bertemu dua tentera (tantara yang berperang). Ini mengenai doa, dan ketika hujan. (HR. Baihaqi).

Doa ketika hujan lebat

Diceritakan pada zaman Rasululullah, terdapat hujan lebat, kemudian seorang lelaki datang kepadanya semasa khutbah Jumaat dan berkata:

“Wahai Rasulullah, harta benda telah rosak, jalan terputus atau tersekat, berdoalah kepada Allah agar Dia akan menghentikannya (hujan).”

Kemudian, Nabi mengangkat tangannya dan membaca doa semasa hujan lebat.

Bacaan Doa Semasa Hujan Lebat Jawi

ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ู‘ ุญูŽูˆูŽุงู„ูŽูŠู’ู†ูŽุง ูˆูŽู„ูŽุง ุนูŽู„ูŽูŠู’ู†ูŽุง,ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู’ุขูƒูŽุงู…ู ูˆูŽุงู„ู’ุฌูุจูŽุงู„ู ูˆูŽุงู„ุธูู‘ุฑูŽุงุจู ูˆูŽุจูุทููˆู†ู ุงู„ู’ุฃูŽูˆู’ุฏููŠูŽุฉู ูˆูŽู…ูŽู†ูŽุงุจูุชู ุงู„ุดูŽู‘ุฌูŽุฑู

Bacaan Doa Semasa Hujan Lebat Rumi

โ€œAllahumma haawalaina wa laa โ€™alaina. Allahumma โ€™alal aakami wal jibaali, wazh zhiroobi, wa buthunil awdiyati, wa manaabitisy syajari.โ€

Makna bacaan doa apabila hujan lebat

“Wahai Tuhanku! Hujan turun di sekeliling kita, dan jangan menghancurkan kita. Oh tuhan! Engkau telah menurunkannya di atas gunung-ganang dan bukit-bukit, di lembah-lembah, dan di mana pohon-pohon tumbuh”. (HR. Bukhari dan Muslim).

Imam Nawawi berkata:

“Dalam hadis ini, ada sunat yang meminta pemberhentian hujan di rumah dan jalan-jalan apabila berlaku hujan lebat dan bencana kerana itu. Walau bagaimanapun, ia tidak bertujuan untuk berdoa dan juga berkumpul di lapangan.

Ada sesuatu yang menarik dalam solat apabila hujan lebat diluahkan oleh Nabi di atas.

Doa selepas hujan

Diriwayatkan daripada Zaid bin Khalid al-Juhani bahawa Nabi Muhammad menunaikan solat subuh bersama kami di Hudaibiyah selepas hujan pada waktu petang.

Ketika ia hendak pergi, ia pergi ke sidang, dan berkata:

“Adakah kamu mengetahui apa yang dikatakan oleh Tuhanmu?”

Kemudian mereka berkata: “Allah dan Rasulnya lebih mengetahui”.

Bacaan Doa selepas hujan

ู…ูุทูุฑู’ู†ูŽุง ุจูููŽุถู’ู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽุฑูŽุญู’ู…ูŽุชูู‡ู

Bacaan Doa selepas Hujan Latin

โ€œMuthrna bi Fadhlillaahi wa Rahmatihi.โ€

Makna Bacaan Doa Selepas Hujan

“Kami diberi hujan kerana rahmat dan rahmat-Nya.”

Rasulullah bersabda:

“Pada waktu pagi, sebahagian dari hamba-hamba-Ku beriman kepada-Ku dan ada yang kafir. Sesiapa yang berkata, “Muthrna bi Fadhlillaahi wa rahmatih” (kami diberi hujan kerana rahmat dan rahmat Allah), maka dialah orang yang beriman kepada_ku dan kufr terhadap bintang-bintang. Adapun sesiapa yang berkata, “Muthirna binnai kadza wa kadza’ (kami diberi hujan kerana ini dan bintang ini), maka dialah orang yang aku kufur kepadaku dan beriman kepada bintang-bintang.” (HR. Bukhari dan Muslim).

Oleh itu, tinjauan doa apabila hujan, solat ketika hujan lebat dan solat selepas hujan. Hujan adalah berkat Allah yang harus kita syukuri, karena hujan memberikan manfaat yang luar biasa bagi semua makhluk hidup di dunia ini.

Originally posted 2022-03-25 09:37:00.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment