Doa Pembuka Rezeki Paling Mustajab

Admin Radarpena

Dalam kehidupan ini, setiap Muslim pasti mengharapkan untuk memiliki rezeki yang besar. Bukan sahaja orang Islam, tetapi semua orang di dunia.

Apa itu Rezeki?

Jadi apa itu rezeki, dan adakah ia sinonim dengan kekayaan dan wang?

Jawapannya ialah rezeki bukan sahaja sinonim dengan harga dan wang. Rezeki boleh menjadi keluarga, isteri, suami, anak, pakaian, kesihatan, pendengaran, penglihatan dan sebagainya. Oleh itu, jangan disempitkan jika rezeki hanya sekitar harta dan wang.

Rezeki adalah:

هُوَ كُلُّ مَا تَنْتَفِعُ بِهِ مِمَّا اَبَاحَهُ اللهُ لَكَ سَوَاءٌ كَانَ مَلْبُوْسٌ اَوْ مَطْعُوْمٌ … حَتَّى الزَّوْجَة رِزْق، الاَوْلاَدُ وَ البَنَاتُ رِزْقٌ وَ الصِّحَةُ وَ السَّمْعُ وَ العَقْلُ …الخ

“Segala yang berguna yang Allah ada untuk kamu, sama ada pakaian, makanan, sampai kepada isteri. Itu sahaja termasuk rezeki. Begitu juga, kanak-kanak lelaki atau kanak-kanak persahabatan termasuk rezeki. Juga termasuk dalam hal ini adalah kesihatan, pendengaran dan penglihatan.

Dalam ajaran Islam, salah satu cara untuk melancarkan rezeki kita adalah dengan menawarkan doa pembukaan rezeki kepada Allah untuk meminta pembukaan pintu rezeki untuk kita.

Bacaan Doa Rezeki Lancar

Agar rezeki yang kita dapat halal dan melimpah, Nabi telah mengajar kita tentang doa rezeki yang baik yang boleh kita lakukan.

Bacaan Doa Rezeki jawi

اللهم افتخ لي أبواب الخير وأبواب السلامة وأبواب الصحة وأبواب النعمة وأبواب البركة وأبواب القوة وأبواب المودة وأبواب الرحمة وأبواب الرزق وأبواب العلم وأبواب المغفرة وأبواب الجنة يا أرحم الرحمين

Bacaan Doa Rezeki Rumi yang Lancar

“Allaahummaftah alaina abwaabal khoiri wa abwaa bal barokati wa abwaaban ni’mati wa abwaabar rizki wa abwaabal Quwwati wa abwaabash shih haati wa abwaabas salaamati wa abwaabal jannah, Allaahumma aafinaa mingkulli balaa’id dunyaa wa adzaabil aakhirah, Wash rif annaa bihaqqil Qur’anil adhiim wa nabiyyikal kariim syarraddunyaa wa syarral aakhiroh, Ghofarollaahu lanaa wa lahum birahmaatika yaa arhamar raahimiin,”

Makna doa rezeki dengan lancar

“Ya Allah, putera Tuhanku, jangan buka untuk hamba-hamba pintu kebahagiaan, pintu keberkatan, pintu kesenangan, pintu kekuatan, pintu rizki, pintu kesihatan, pintu keselamatan, dan pintu syurga, Ya Allah Tuhanku menyelamatkan aku dari bala’i dunia dan wabak akhirat, menjauhkan diri dariku, dengan bersungguh-sungguh seperti Al-Quran dan nabimu yang mulya dari kejahatan dunia dan kejahatan akhirat. Semoga Allah mengampuni saya semua dan mereka dengan rahmat anda.”

Untuk membuka rezeki kita, selain berdoa doa rezeki dengan lancar di atas. Kita juga dianjurkan untuk selalu bersyukur atas apa yang kita miliki dan terima dari Allah.

Baca Juga : 5 Doa untuk Hari Lahir Kanak-kanak

Bersyukur

Syukur juga merupakan salah satu cara yang boleh kita lakukan supaya rezeki kita terus berkembang dan berjalan lancar secara berterusan.

Karena Tuhan akan selalu meningkatkan rezeki kita. Dan Allah akan memberikan rezekinya kepada hamba-hamba-Nya yang bersyukur.

Oleh itu, jangan merasakan bahawa semua kekayaan, kekayaan, kedudukan, kesihatan dan apa sahaja yang kita ada untuk usaha kita sahaja. Mereka tidak lain hanyalah hadiah dari kuasa Allah.

Allah berfirman dalam Al-Quran surah Ibrahim ayat 7:

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِى لَشَدِيدٌ

Bermakna:

“Sesungguhnya jika kamu bersyukur, Kami akan menambah kamu, dan jika kamu mendustakannya, maka azab-Nya sangat pedih”. (QS. Ibrahim ayat 7)

Sudah tentu kita semua faham bahawa Tuhan telah mengatur rezeki untuk setiap makhluk. Tetapi perlu difahami bahawa rezeki tidak akan datang dengan sendirinya melainkan kita cuba mendapatkannya.

Selain berdoa doa pembukaan rezeki dan bersyukur atas apa yang telah Allah berikan, kita juga harus berupaya mendapatkannya.

Kita boleh mendapatkan rezeki dengan bekerja atau dengan mempunyai perniagaan.

Ia adalah secara semula jadi bahawa manusia memerlukan makanan, pakaian, tempat tinggal dan pelbagai sokongan dalam hidupnya.

Tetapi semua itu mesti disertai dengan kerja keras dan doa khas untuk memudahkan rezeki.


Amalan untuk Memudahkan Rezeki

Selain berdoa untuk mencari rezeki yang lancar dan kerja keras. Biarlah rezeki kita lancar kita mesti melakukan amalan dan amalan yang boleh membuka dan melancarkan rezeki kita. Inilah amalannya.

1. Solat Wajib Barjamaah

Solat wajib adalah tiang agama. Sesiapa yang beragama Islam yang solat fardunya tidak pernah ditinggalkan dan dilakukan dengan berjemaah, Maka Allah akan menyatakannya dalam pelbagai urusan.

Oleh itu, jangan menangguhkan solat wajib ini. Lebih-lebih lagi, solat wajib subuh dan solat isha, kerana dalam kedua-dua doa ini terdapat kebajikan yang sangat luar biasa.

Rasulullah bersabda:

إِنَّ أَثْقَلَ صَلَاةٍ عَلَى الْمُنَافِقِينَ صَلَاةُ الْعِشَاءِ وَصَلَاةُ الْفَجْرِ وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِيهِمَا لَأَتَوْهُمَا وَلَوْ حَبْوًا

Bermakna:

“Sesungguhnya solat yang paling teruk dilakukan oleh orang munafik ialah solat Isha dan solat Shubuh. Sekiranya mereka mengetahui kebaikan kedua-duanya, mereka akan datang kepadanya walaupun mereka harus merangkak.

(HR. Bukhari dan Muslim).

2. Membaca Istighfar

Istighfar adalah bacaan untuk meminta pengampunan Tuhan atas dosa dan kesalahan yang telah dilakukan.

Membaca istighfar adalah perkara yang sangat baik dan sangat disyorkan untuk dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja, untuk dapat membuka pintu rezeki.

Nabi mengesyorkan untuk membaca Doa Istighfar supaya rezekinya lancar.

Bacaan Doa Istighfar Jawi

أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إِلَيْه

Bacaan Doa Istighfar Rumi

“Astaghfirullôhal ‘azhîm alladzî lâ ilâha illâ huwal hayyul qoyyûm wa atûbu ilaih.”

Maksud solat Istighfar

“Saya memohon keampunan Allah, Yang Tidak mempunyai Tuhan selain Dia, Yang Maha Hidup Lagi Maha Hidup, dan aku bertaubat kepada-Nya tiga kali. Maka Allah mengampunkan dosa-dosanya walaupun ia seperti buih laut, walaupun ia bertimbun pasir, dan walaupun ia adalah (seperti) bilangan hari di dunia.”

(HR. Ahmad dan Tirmidhi).

3. Darabkan Sedekah

Lakukan sedekah, lagi dan lagi. Semakin saleh, semakin banyak itu akan menjadi lebih mudah. Maha Pengampun bukan sahaja dengan kekayaan atau wang, amal juga boleh dengan tenaga atau pengetahuan.

Kerana jika kita bukan dari orang kaya, kita boleh bersedekah mengikut kebolehan kita. Kita juga boleh bersedekah dengan tenaga atau pengetahuan melalui reka bentuk yang ada dalam fikiran kita.

Dalam kes ini, perkara yang paling penting ialah usaha kita dalam meringankan beban orang lain yang memerlukan bantuan kita.

Rasulullah bersabda:

لاَ تُوكِي فَيُوكى عَلَيْكِ

Bermakna:

“Jangan simpan harta itu (tanpa berkat). Jika tidak, Allah akan menahan kamu”

Daripada hadis di atas adalah jelas, jika kita tidak melepaskan sebahagian daripada harta yang kita ada maka Allah akan menahan rizki kita.

Dengan banyak amal, semakin terbuka rezeki kita dan akan meningkat.

4. Berdoa untuk Ibu Bapa

Orang tua kami adalah orang yang sangat berjasa bagi kami. Ia adalah kerana mereka bahawa kita boleh membesar menjadi orang yang bebas.

Berkat Allah berasal dari kesenangan orang tua. Sebagai seorang kanak-kanak yang bersoleh harus sentiasa mengingati jasa ibu bapa dan sentiasa mendoakannya.

Dengan berbakti dan selalu berdoa bagi kedua orang tua kita, kesenangan Allah selalu diberkati dan melancarkan segala upaya kita.

Allah berfirman dalam Surah Lukman ayat 14:

وَ وَصَّیۡنَا الۡاِنۡسَانَ بِوَالِدَیۡہِ ۚ حَمَلَتۡہُ اُمُّہٗ وَہۡنًا عَلٰی وَہۡنٍ وَّ فِصٰلُہٗ فِیۡ عَامَیۡنِ اَنِ اشۡکُرۡ لِیۡ وَ لِوَالِدَیۡکَ ؕ اِلَیَّ الۡمَصِیۡرُ

Bermakna:

“Dan Kami perintahkan manusia (untuk berbuat baik) kepada dua bapanya, ibunya telah mengandungnya dalam keadaan yang semakin lemah, dan kami menyapihnya dalam tempoh dua tahun. Bersyukurlah kepada saya dan kepada dua ibu bapa anda, hanya kepada saya anda akan kembali.

(QS. Luqman ayat 14)

Untuk itu sebagai seorang kanak-kanak yang sekeluarga perlu sentiasa mendoakan kedua ibu bapa kita juga termasuk saudara-saudara, keluarga, jiran-jiran walaupun untuk semua umat Islam.

Oleh itu, semakan semula doa rezeki dengan lancar, solat istighfar sebagai kesyukuran dan amalan pembukaan rezeki. Semoga Allah sentiasa mengurniakan rezeki yang melimpah, rezeki yang halal kepada anda, Aamin.

Originally posted 2022-03-19 05:39:00.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment