5 Doa untuk Hari Lahir Kanak-kanak

Admin Radarpena

Bagi anda yang mempunyai zuriat, sudah tentu mendoakan yang terbaik untuk mereka adalah satu perkara yang sangat suci memandangkan doa ibu bapa itu mustajab. Hari ketika hari lahir anak, ada ibu bapa yang mengadakan kenduri atau sekadar kesyukuran kecil. Lalu, apakah doa yang perlu dipanjatkan sendiri?

5 Jenis Doa untuk Anak Hari Lahir

Apa jua momen istimewa yang diadakan untuk menyambut kelahiran anak, mendoakan hari jadi anak adalah satu kewajipan buat ibu bapa. Di bawah, terdapat beberapa pilihan doa yang ibu bapa boleh ucapkan pada saat hari lahir anak mereka:

1. Panjang Umur dan Doa Keberkatan

Doa di bawah memohon kepada Allah agar diberikan kesihatan tubuh badan, hati yang ringan, diluaskan rezeki dan didekatkan kepada segala kebaikan. Berikut adalah doa untuk memohon umur yang panjang dan diberkati:

Ia bermaksud:

 َللَّهُمَّ طَوِّلْ عُمُورَنَا وَصَحِّحْ أَجْسَادَنَا وَنَوِّرْ قُلُوْبَنَا وَثَبِّتْ إِيْمَانَنَا وَأَحْسِنْ أَعْمَالَنَا وَوَسِّعْ أَرْزَقَنَا وَإِلَى الخَيْرِ قَرِّبْنَا وَعَنِ الشَّرِّ اَبْعِدْنَا وَاقْضِ حَوَائِجَنَا فِى الدِّيْنِ وَالدُّنْيَا وَالۤاخِرَةِ إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيْرٌ

Allahumma thawal’umurana washah ajsadana wanawir qulubana watsabit imanana wa ahsan u’malana wawasi’ arzaqana wa ilalkhoiri qarabna wa’anisy syahri ab’idna waqdhi khawaijana fid daini wad dunnya wal akhirat innaka ‘ala kuli syai’in qadir.

“Ya Allah, panjangkanlah umur kami, sihatkan badan kami, terangkan hati kami, kuatkan hati kami, baikkanlah amalan kami, luaskan rezeki kami, dekatkan kami kepada kebaikan dan jauhkan kami dari kemungkaran. Kabulkanlah segala keperluan kami dalam agama di dunia mahupun di akhirat. Sesungguhnya hanya Engkau yang berkuasa atas segala sesuatu.”

Baca Juga : Niat Wuduk & Doa Selepas Wuduk (Panduan Lengkap)

2. Berdoa untuk Keselamatan

Doa untuk anak yang berulang tahun dalam meminta keselamatan dan kesejahteraan itu sendiri adalah:

Berarti:


  اَللهُمَّ اِنَّا نَسْأَلُكَ سَلاَمَةً فِى الدِّيْنِ وَعَافِيَةً فِى الْجَسَدِ وَزِيَادَةً فِى الْعِلْمِ وَبَرَكَةً فِى الرِّزْقِ وَتَوْبَةً قَبْلَ الْمَوْتِ وَرَحْمَةً عِنْدَ الْمَوْتِ وَمَغْفِرَةً بَعْدَ الْمَوْتِ

Allahumma innaa nas-aluka salaamatan fiddiini wa’aafiyatan fil jasadi wa ziyaadatan fil ‘ilmi wa barakatan firrizqi wa taubatan qiblal mauti wa rahmatan ‘indal mauti wa maghfiratan ba’dal maut.

“Ya Allah, kami memohon kepada-Mu keselamatan dalam agama, kesehatan jasmani dan tambahan ilmu, dan berkah rezeki, serta taubat sebelum kematian dan rahmat selama kematian dan pengampunan setelah kematian.”

Baca Juga : Doa Sebelum Mula Kelas dan Belajar

3. Berdoa untuk Kemuliaan Tuhan

Bagi mereka yang ingin mendoakan kejayaan anak, berikut adalah doa untuk anak yang bakal menyambut hari lahir:

Bermaksud:

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ اَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ اَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِيْنَ اِمَامًا

Rabbanaa hablanaa min azwaajinaa wa dzurriyyaatinaa qurrota a’yuni waj ‘alnaa lilmuttaqiina imaama.

Artinya: “Ya Tuhan kami, jadikanlah kami, isteri-isteri kami dan anak-anak kami sebagai penyenang hati kami, dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.”

Baca Juga : Siri Doa : Doa Masuk Bilik Tidur

4. Doakan Rezeki Yang Halal

Apabila rezeki yang diperoleh ibu bapa halal, maka ia akan menjejaskan tumbesaran dan perkembangan anak untuk menjadi insan yang baik. Ya, doa untuk anak hari lahir bukan sahaja panjang umur anak, tetapi juga rezeki yang halal untuk ibu bapanya.

Berikut adalah doa memohon rezeki yang halal kepada Allah tanpa rasa jemu, susah, atau melalui banyak kesusahan:

اَللهُمَّ اِنِّىْ اَسْأَلُكَ اَنْ تَرْزُقَنِىْ رِزْقًا حَلاَلاً وَاسِعًا طَيِّبًا مِنْ غَيْرِ تَعَبٍ وَلاَمَشَقَّةٍ وَلاَضَيْرٍ وَلاَنَصَبٍ اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيْرٌ

Alloohumma innii as-aluka an tarzuqonii rizqon halaalan waasi’an thoyyiban min ghoiri ta’abin wa laa masyaqqotin wa laa dhoirin innaka ‘alaa kulli syai-in qodiir.

“Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu untuk melimpahkan rezeki kepadaku berupa rezeki yang halal, luas dan tidak bersusah payah, tidak membebankan, tidak memudaratkan dan tidak merasa jemu dalam memperolehnya. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.”

5. Doa untuk anak yang soleh dan solehah

Anak yang soleh atau solehah merupakan kebanggaan yang luar biasa kerana anak bukan sahaja berbakti kepada ibu bapa, tetapi juga kepada Tuhan dan alam sekeliling. Berikut adalah doa agar anak hari lahir menjadi soleh atau solehah:

رَبِّ هَبْ لِي مِنَ الصَّالِحِينَ

“Robbi hablii minash shoolihiin”

Artinnya: “Ya Rabbi, berikanlah kepadaku (anak-anak) yang termasuk orang-orang yang bertakwa.”

Salah satu cara terbaik untuk melindungi anak-anak adalah dengan sentiasa mendoakan mereka, membaca al-Quran kepada mereka dan mengingatkan mereka agar sentiasa bergantung harap kepada Allah dalam apa jua keadaan. Mendoakan hari lahir anak juga merupakan satu bentuk harapan baru bagi ibu bapa di saat-saat terbaik anak mereka, agar dengan usia yang semakin meningkat, anak-anak dapat menjadi insan yang lebih baik.

Originally posted 2022-02-22 11:39:17.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment