Doa Selepas Azan & Iqomah Lengkap Jawi dan Rumi

Admin Radarpena

Kumandang azan sentiasa didengar di mana-mana, di seluruh bumi. Setiap kali melaungkan azan sentiasa dipanggil tidak pernah terganggu, bergantian dan saling berkaitan.

Azan adalah seruan Allah dan menyeru agar kita sebagai umat Islam segera menghampiri-Nya. Ini supaya kita mendapat kebahagiaan dan nasib baik yang dijanjikan-Nya.

Bacaan Azan Jawi

(ูขx) ุงูŽู„ู„ู‡ู ุงูŽูƒู’ุจูŽุฑู ุงูŽู„ู„ู‡ู ุงูŽูƒู’ุจูŽุฑู

(ูขx) ุฃูŽุดู’ู‡ูŽุฏู ุงูŽู†ู’ ู„ุงูŽ ุฅูู„ูฐู‡ูŽ ุฅูู„ูŽู‘ุงุงู„ู„ู‡ู

(ูขx) ุงูŽุดู’ู‡ูŽุฏู ุงูŽู†ูŽู‘ ู…ูุญูŽู…ูŽู‘ุฏู‹ุง ุฑูŽุณููˆู’ู„ู ุงู„ู„ู‡ู

(ูขx) ุญูŽูŠูŽู‘ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ุตูŽู‘ู„ุงูŽุฉู

(ูขx) ุญูŽูŠูŽู‘ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู’ููŽู„ุงูŽุญู

(ูกx) ุงูŽู„ู„ู‡ู ุงูŽูƒู’ุจูŽุฑู ุงูŽู„ู„ู‡ู ุงูŽูƒู’ุจูŽุฑู

(ูกx) ู„ูŽุง ุฅูู„ูŽู‡ูŽ ุฅูู„ูŽู‘ุงุงู„ู„ู‡ู

Bacaan Azan Rumi

Allaahu Akbar, Allaahu Akbar (2x)

Asyhadu allaa illaaha illallaah. (2x)

Asyhadu anna Muhammadar rasuulullah. (2x)

Hayyaโ€˜alashshalaah. (2x)

Hayyaโ€˜alalfalaah. (2x)

Allaahu Akbar, Allaahu Akbar (1x)

Laa ilaaha illallaah. (1x)

Maksud Bacaan Azan

Tuhan itu besar, Tuhan itu besar (2x)

Saya melihat bahwa tidak ada Allah selain Allah. (2x)

Aku melihat bahwa Nabi Muhammad adalah utusan allah. (2x)

Mari kita berdoa. (2x)

Mari kita pergi ke kejayaan. (2x)

Tuhan itu besar, Tuhan maha besar (1x)

Tidak ada Tuhan selain Tuhan. (1x)

Kerana makna dan kemuliaan yang tinggi dari tangisan ini, setiap makhluk mendengarnya. Sama ada yang hidup atau yang mati, yang nyata atau yang ghaib, yang berada di langit atau yang berada di bumi semuanya tunduk apabila mereka mendengar seruan azan.

Semua menyaksikan kebenaran dengan cara dan tingkah laku mereka sendiri. Hanya syaitan yang tidak taat yang takut dan melarikan diri apabila dia mendengar azan. Kerana azan boleh menjadi bacaan penghalau.

Bacaan azan juga diisytiharkan untuk bayi baru lahir supaya tidak diganggu oleh syaitan.

“… Dan perhatikanlah dia tiap-tiap basah kering.”.

(HR. Ahmad, Abu Dawud).

“Sesungguhnya penduduk langit tidak mendengar apa-apa dari penduduk bumi melainkan azan” (HR. Abu Sheikh).

Baca Juga : Doa Masuk dan Keluar Masjid Bahasa Jawi & rumi

Fadhilat dan Cara Menjawab Lafaz Seruan Azan

Bagaimana pula dengan diri kita yang dipanggil khas dengan laungan azan?

Tentu saja, kita harus menjawab dan bergerak untuk memenuhi panggilannya. Jadi apa sahaja aktiviti yang kita lakukan (selain daripada yang wajib) harus dihentikan serta-merta jika kita mendengar azan.

Walaupun kita membaca Al-Quran, melakukan wirid, berzikir, semuanya segera dihentikan, dan menjawab azan. Dalam keadaan apa pun kita digalakkan untuk menjawab azan.

Untuk bacaan menjawab azan adalah sama dengan bacaan azan itu sendiri.

Sebagai contoh:

Apabila muazzin berkata ุงูŽู„ู„ู‡ู ุงูŽูƒู’ุจูŽุฑ ia dijawab dengan bacaan yang sama, ุงูŽู„ู„ู‡ู ุงูŽูƒู’ุจูŽุฑ.

Ini terpakai kepada semua bacaan azan.

Tetapi terdapat dua bacaan yang dijawab dengan bacaan yang berbeza, iaitu:

Apabila muadzzin membaca “Hayya’alashshalaah” (ุญูŽูŠูŽู‘ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ุตูŽู‘ู„ุงูŽุฉู) dan “Hayya’alalfalaah” (ุญูŽูŠูŽู‘ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู’ููŽู„ุงูŽุญู) menjawab dengan “La khaula wa Laa khuwata illaa billaah” (ู„ุงุญูˆู„ ูˆู„ุงู‚ูˆู‘ุฉ ุงู„ุงู‘ ุจุงู„ู„ู„).

Terutama hanya untuk azan shubuh, Terdapat tambahan apabila muadzzin berbunyi “As shalaatu khairum minan naumi” (ุงู„ุตู‘ู„ุงุฉ ุฎูŠุฑ ู…ู† ุงู„ู†ู‘ูˆู…), kemudian dijawab dengan “Shadaqta wabararta wa anaa “alaa dzaalika minasy syaahidiina” (ุตุฏู‚ุช ูˆุจุฑุฑุช ูˆุงู†ุง ุนู„ู‰ ุฐู„ูƒ ู…ู† ุงู„ุดู‘ุงู‡ุฏูŠู†).

Bacaan Doa selepas Azan

Selain arahan untuk melaungkan azan, kita juga digalakkan untuk membaca doa selepas azan.

Bacaan Solat Selepas Azan Jawi

ู„ู„ู‡ูู…ูŽู‘ ุฑูŽุจูŽู‘ ู‡ุฐูู‡ู ุงู„ุฏูŽู‘ุนู’ูˆูŽุฉู ุงู„ุชูŽู‘ุขู…ูŽู‘ุฉูุŒ ูˆูŽุงู„ุตูŽู‘ู„ุงูŽุฉู ุงู„ู’ู‚ูŽุขุฆูู…ูŽุฉูุŒ ุขุชู ู…ูุญูŽู…ูŽู‘ุฏูŽุงู†ู ุงู„ู’ูˆูŽุณููŠู’ู„ูŽุฉูŽ ูˆูŽุงู„ู’ููŽุถููŠู’ู„ูŽุฉูŽ ูˆูŽุงู„ุดูŽู‘ุฑูŽููŽ ูˆูŽุงู„ุฏูŽู‘ุฑูŽุฌูŽุฉูŽ ุงู„ู’ุนูŽุงู„ููŠูŽุฉูŽ ุงู„ุฑูŽู‘ูููŠู’ุนูŽุฉูŽ ูˆูŽุงุจู’ุนูŽุซู’ู‡ู ู…ูŽู‚ูŽุงู…ู‹ุงู…ูŽุญู’ู…ููˆู’ุฏูŽุงู†ู ุงู„ูŽู‘ุฐูู‰ู’ ูˆูŽุนูŽุฏู’ุชูŽู‡ู ุงูู†ูŽู‘ูƒูŽ ู„ุงูŽุชูุฎู’ู„ููู ุงู„ู’ู…ููŠู’ุนูŽุงุฏูŽ

Bacaan Doa Selepas Azan Berkumandang

โ€œAllaahumma robba haadzihid daโ€™watit taammah, washsholaatil qoo-imah, aati muhammadanil washiilata wal fadhiilah, wasysyarofa, wad darajatal, โ€˜aaliyatar rofiiโ€™ah, wabโ€™atshu maqoomam mahmuudanil ladzii waโ€™adtah, innaka laa tukhliful miiโ€™aadz.โ€

Makna Bacaan Doa Selepas Azan

“Ya Allah, Tuhan mempunyai seruan yang sempurna dan doa yang telah ditetapkan. Berikan al-isilah (darjah dalam Syurga), dan al-fadhilah (kebajikan) kepada Nabi Muhammad. Dan bangkitkanlah dia supaya dia dapat menduduki kedudukan yang patut dipuji yang Telah Engkau janjikan”. (HR. Bukhari, Abu Dawud, Tarmidhi, Nasa’i dan Ibn Majah).

Mengenai keistimewaan solat, terdapat sebuah hadis yang diriwayatkan daripada Jabir bin Abdullah Ra, bahawa Nabi bersabda:

“Barangsiapa apabila mendengar azan dan berkata (solat selepas azan), maka masukkanlah syafaatku kepadanya pada hari kiamat”.

(HR. Bukhari).

Syafaat Nabi Muhammad bermaksud pertolongannya untuk umatnya pada hari kiamat. Syafaat Nabi pada hari kiamat mempunyai banyak jenis.

Antaranya ialah syafaatnya untuk menanggung dosa umatnya untuk menerima pengampunan daripada Tuhan. Ia adalah bantuannya untuk memasuki syurga tanpa hisab. Dan memberi syafaat kepadanya untuk meningat semua orang, sesuai dengan apa yang sesuai untuknya.

Masa selepas azan adalah salah satu waktu mustajab untuk berdoa, untuk itu apabila anda mendengar azan kemudian diam, dan menjawab azan juga berdoa selepas azan.

Dalam sabda Nabi mengenai syafaat, terdapat tanda-tanda berita baik bagi mereka yang membaca doa selepas azan. Beliau akan dikurniakan husnul khatimah di akhir hayatnya.

Mengapa sesiapa yang membaca doa selepas azan mendapat husnul khatimah?

Kerana jika seorang hamba mempunyai hak untuk memberi syafaat kepada Nabi Muhammd, maka sesungguhnya dia adalah seorang lelaki yang diberkati dengan iman apabila dia mati pada masa akan datang.

Untuk mencapai keistimewaan syafaat ini, sudah tentu tidak cukup hanya untuk membacanya di dalam mulut tanpa mengetahui dan menjalani maknanya.

Baca Juga : Doa Sebelum Mula Kelas/Belajar Jawi & rumi

Makna Doa Selepas Azan

Makna Doa selepas azan adalah seperti berikut:

1. Membaca “Allaahumma robba haadzihid da’watit taammah”

Makna bacaan “Allaahumma robba haadzihid da’watit taammah” (ู„ู„ู‡ูู…ูŽู‘ ุฑูŽุจูŽู‘ ู‡ุฐูู„ู ุงู„ุฏูŽู‘ุนู’ูˆูŽุฉู ุงู„ุชูŽู‘ุขู…ูŽู‘ุฉู) yang bermaksud Ya Allah, seruan Allah).

Makna bacaan ini adalah bahawa kita meminta kebenaran Tuhan untuk doa yang sempurna ini.

Tangisan yang sempurna bermaksud panggilan tawhid yang tidak mempunyai apa-apa kekurangan di dalamnya. Tidak ada perubahan dan perubahan, dan ia akan kekal sehingga hari kebangkitan.

Ibn at-Tin berkata:

“Tangisan itu sempurna kerana ada yang disempurnakan dari kata-kata iaitu la ilaaha illallaah”.

2. Membaca “washsholaatil qoo-imah”

Maksud bacaan “washsholaatil qoo-imah” (ูˆูŽุงู„ุตูŽู‘ู„ุงูŽุฉู ุงู„ู’ู‚ูŽุขุฆูู…ูŽุฉู) bermaksud solat kekal, Ia tidak akan mengubah mana-mana agama dan tidak akan menghapuskan sebarang syariat.

Dengan kata lain, doa akan sentiasa ditegakkan dan dilakukan oleh umat Islam sehingga hari kiamat.

3. Bacaan โ€œaati muhammadanil washiilataโ€

Makna dari bacaan โ€œaati muhammadanil washiilataโ€ (ุขุชู ู…ูุญูŽู…ูŽู‘ุฏูŽุงู†ู ุงู„ู’ูˆูŽุณููŠู’ู„ูŽุฉูŽ) adalah sesuatu yang digunakan untk mendekatkan diri kepada yang sesuatu yang lebih besar, lebih tinggi dan lebih mulia.

maksud wasilah adalah perantara yang menjadikan nabi Muhammad berada di dekat sisinya Allah.

4. Membaca “Al-Fadhilah”

Maksud bacaan “Al-Fadhilah” (ูˆูŽุงู„ู’ููŽุถููŠู’ู„ูŽุฉูŽ) bermaksud ijazah atau kedudukan tambahan ke atas semua makhluk atau darjah lain yang sepadan dengan kedudukan Nabi.

5. Membaca “wab’atshu maqoomam mahmuudanil ladzii wa’adtah”

Makna bacaan “wab’atshu maqoomam mahmuudanil ladzii wa’adtah” (ูˆูŽุงุจู’ุนูŽุซู’ู…ู ู…ูŽู‚ูŽุงู…ู‹ุงู…ูŽุญู’ู…ู‚ูŽุงู…ู‹ุงู…ูŽุญู’ู…ู‚ูŽุงู…ูˆู’ุฏูŽุงู†ู ุงู„ูŽู‘ุฐูู‰ู’ ูˆูŽุนูŽุฏู’ุชูŽู„ู). Iaitu Rasul Allah dibangkitkan supaya dia dapat menduduki kedudukan terpuji yang Telah Engkau janjikan.

Ini bermakna kita memohon kepada Allah untuk meletakkan Rasulullah pada maqam al-mahmud (kedudukan yang patut dipuji) seperti yang dijanjikan oleh Allah.

Firman Allah dalam Al-Quran surah Al Israa ayat 79:

Bermakna:

“… Semoga Tuhanmu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji”.

(QS. Al Israa ayat 79).

Maqam al-mahmud adalah kedudukan yang menjadikan Nabi Muhammad sebagai makhluk yang patut dipuji dan dipuji. Dan dia mempunyai semua yang membawa pujian dan kemuliaan kepadanya.

Diriwayatkan bahawa pada hari kiamat Allah akan memberikan kuasa khas kepada Nabi Muhammad.

Pada hari itu Allah akan menghakimi tiap-tiap manusia, dan apabila ia selesai dengan keputusan -Nya. Allah akan memanggil Nabi Muhammad dan menempatkannya dalam kedudukan yang paling terpuji (Maqam al-Mahmud).

Tidak ada yang mampu mencapainya kecuali Nabi Muhammad. Kemudian Allah berfirman:

“Tanya, dan apa sahaja yang anda mahukan akan diberikan kepada anda, kerana orang-orang ini adalah tanggungan penghakiman anda.”

Keistimewaan Masa Antara Azan dan Iqomah

Masa antara azan dan iqomah mempunyai keistimewaan atau keistimewaan berikut:

1. Dari segi masa.

Waktu antara azan dan iqomah adalah waktu yang istimewa kerana ia dipanggil untuk solat. Dan doa adalah wuduk semua ibadah.

2. Dari segi orang yang berdoa.

Orang yang berdoa akan melihat di mana dia berada dan menjauhkan diri dari nyanyian atau jawapan azannya.

Iman adalah perkara yang paling penting dalam pemberian doa. Di samping itu, ia juga telah melaksanakan ibadah utama, iaitu jawapan kepada azan atau solat selepas azan.

Dalam kes ini azan menjadi doa untuk solatnya.

Bacaan Iqomah yang betul & sempurna

Dalam erti kata bahasa “Iqomah” bermaksud untuk menubuhkan. Ia bermakna untuk berdoa.

Iqomah adalah bacaan tertentu yang diberikan untuk diucapkan apabila solat akan dilakukan. Bacaan Iqomah adalah sama dengan bacaan azan.

Kerana itu para ulama menyebut bahawa iqomah adalah azan kedua, yang bermaksud iqomah serupa dengan azan.

Perbezaannya ialah azan boleh diisytiharkan pada bila-bila masa, ia tidak semestinya untuk solat fardhu sahaja, walaupun asas azan adalah solat shiar.

Malah azan boleh dipanggil untuk tujuan di luar solat, seperti melaungkan azan untuk kanak-kanak yang baru lahir atau azan untuk syaitan.

Iqomah hanya dipanggil pada masa itu dan ketika hendak memasuki solat.

Perbezaannya sekali lagi jika anda melaungkan azan disunat dengan mengeraskan suara manakala Iqomah sebenarnya disunat untuk membuat bunyi atau mempercepatkan bacaan.

Doa selepas Iqomah

Bagi mereka yang mendengar Iqomah, disunat untuk menjawab tangisannya dengan meniru bacaan Iqomahnya.

Selepas Iqomah selesai berkhatan, solat hajat selepas Iqomah.

Bacaan Doa Selepas Iqomah Jawi

ุงูŽู‚ูŽุงู…ูŽู‡ูŽุงุงู„ู„ู‡ู ูˆูŽุงูŽุฏูŽุงู…ูŽู‡ูŽุง ู…ูŽุงุฏูŽุงู…ูŽุชู ุงู„ุณูŽู‘ู…ูŽูˆูŽุงุชู ูˆูŽุงู’ู„ุงูŽุฑู’ุถู

Bacaan Doa Selepas Iqomah Rumi

โ€œAqoomahalloohu wa-ad aamahaa maadaa matis samaawaatu wal-ardl.โ€

Makna Bacaan Doa Selepas Iqomah

“Semoga Allah mendirikannya dan memeliharanya selagi langit dan bumi masih ada.”

Makna bacaan ini ialah kita memohon kepada-Nya agar Allah mendirikan solat dan mendirikan solat sehingga akhir kiamat.

Penguatkuasaan dan penubuhan solat bermaksud menuntut agar kita sebagai penguatkuasa solat sentiasa menjaga dan melaksanakan solat.

Selain bacaan di atas, para ulama menambah bacaan doa selepas Iqomah seperti berikut.

ูˆุฌุนู„ู†ู‰ ู…ู† ุตุงู„ุญูŠ ุงู‡ู„ู‡ุง

โ€œWa jaโ€™alani min salihi ahlihaโ€

Bermakna:

“Dan semoga dia membuat saya salah satu yang terbaik dari ahli doa.”

Oleh itu, semakan semula bacaan azan, solat selepas azan dan solat selepas iqomah. Sila amalkan dan semoga kamu mendapat syafaat dan fadhilah daripada Allah, Aamin.

Originally posted 2022-03-21 09:22:00.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment