[Terkini] 10 Cadangan Jenama Mesin Welding Terbaik

Istinganah Pai

Mesin welding adalah salah satu alat perindustrian yang biasa digunakan untuk menyambungkan bahan industri yang diperbuat daripada besi, tembaga, keluli dan lain-lain.

Mesin welding ini akan menghasilkan tenaga haba yang boleh mencairkan bahan supaya ia dapat disambungkan.

Mesin welding ini boleh menguatkan bahan, menjadikan hasil sambungan kekal dan tahan lama antara bahan yang berkaitan.

Terdapat banyak tawaran yang anda akan dapat di pasaran dan juga dalam e-commerce. Tetapi anda juga perlu lebih berhati-hati untuk mendapatkan produk yang berkualiti.

Oleh itu artikel ini akan membentangkan beberapa maklumat dari petua memilih mesin kimpalan elektrik terbaik, senarai cadangan untuk cara mengekalkan mesin welding dengan betul.

1. ESAB Buddy Arc 145

Salah satu jenama welding set terbaik datang dari Jepun yang telah disyorkan secara meluas oleh penggunanya ialah mesin kimpalan ESAB Buddy Arc 145.

Ia menggunakan 1300 watt kuasa supaya ia optimum untuk menyambungkan setiap bahan yang anda perlukan.

Terdapat beberapa jenis yang akan ditawarkan oleh jenama ini, jadi sangat disyorkan untuk memilih jenis mesin dengan output semasa yang cukup besar.

Dengan kualiti yang dimiliki oleh mesin kimpalan elektrik terbaik ini, harga yang ditawarkan agak tinggi. Ia adalah mesin kimpalan MMA yang mudah digunakan ringan dan boleh dipercayai.

Terdapat peminat yang boleh meningkatkan kebolehpercayaan dan sistem perlindungan haba untuk sistem monitor. Ia selamat digunakan dengan sumber kuasa penjana supaya tidak perlu risau tentang komponen sensitif di dalamnya.

Ia juga dilengkapi dengan kabel yang boleh dipanjangkan. Terdapat 3 sinki haba untuk memanjangkan hayat produk.

Arus DC dalam produk ini boleh digunakan dalam aloi logam, aloi bukan aloi, keluli tahan karat dan bahan besi tuang.

Jom Baca : [Best] 10 Mesin Polish Kereta Terbaik & Paling Jimat di Malaysia

2. Krisbow 160A

Jenama ini merupakan salah satu jenama mesin welding mig terbaik. Mempunyai kuasa yang cukup besar antara 1300 hingga 2200 Watts adalah salah satu kelebihan mesin welding terbaik Krisbow Inverter / DC Stick Welding Transformer 160A.

Ia mempunyai saiz yang agak kecil iaitu 41 x 38 x 37 cm dan tidak terlalu berat hanya 7 Kg I supaya ia boleh memudahkan anda membawanya dan tidak mengambil terlalu banyak ruang.

Bekerja dengan elektrik 1 fasa, dengan kuasa voltan yang dijana sebanyak 220V untuk menghasilkan 10-160A kuasa.

Ia telah dijual secara meluas dalam pelbagai e-commerce dengan tawaran harga yang berbeza.

Dalam satu pembelian, anda juga akan mendapat Pengapit Massa, Kabel Kimpalan dan Tang Kimpalan.

Mesin welding terbaik di malaysia ini juga mamu menyalakan arka api dengan stabil supaya proses kimpalan yang anda lakukan akan lebih optimum.

Dilengkapi dengan layar indikator digital sehingga terkesan lebih modern, dan pastinya akan lebih nyaman dan cepat penggunaannya.

Mesin ini juga tidak akan mengeluarkan suara yang terlalu bising saat dinyalakan. Sangat sesuai jika digunakan untuk pekerjaan industri dan komersial.

3. Mailtank SH196 MIG 160A

Mesin welding mig terbaik di malaysia seterusnya yang mempunyai ulasan yang baik dari penggunanya ialah Mailtank SH196 mig 160A.

Produk ini adalah suis dari enjin MMA ke Mig (CO2) yang mempunyai reka bentuk yang sangat mudah yang memudahkan anda yang masih agak pemula dalam operasi.

Bagi anda yang mempunyai perniagaan yang terlibat dalam bengkel automotif, pembinaan ringan, pembuatan kraf dan lain-lain, maka satu mesin kimpalan elektrik ini sangat disyorkan.

Dengan berat 7 Kg, mesin welding ini sangat mudah bergerak. Ia bertujuan untuk menjadi mesin kimpalan elektrik mudah alih yang boleh berfungsi tanpa gas CO2 dengan wayar mig fluxcore dengan diameter 0.8 mm – 1.0 mm dengan berat 1Kg / Roll.

Dibuat dengan teknologi penyongsang IGBT. Dalam satu pembelian, anda akan mendapat bahan tambahan seperti obor mig, kabel kimpalan, tang, wayar mig, berus, topeng kimpalan.

Menggunakan input AC 220V +-15% Voltan (V) dengan kekerapan 50 Hz hingga 60 Hz.

Sekiranya arka stabil maka percikan yang terhasil juga kecil. Teknologi Soft Switching menjadikan mesin welding terbaik ini lebih cekap dan prestasi yang lebih stabil.

Harga mesin welding terbaik di Malaysia ini bermula dari RM89.99 – RM299.99 sahaja.

Jom Baca : 10 Jenama Mesin Potong Rumput Terbaik Malaysia

4.  Orion Vortex-100

Dilengkapi dengan perlindungan termostatik yang berguna untuk mengawal suhu semasa proses operasi.

Badan futuristik menjadikan mesin welding terbaik ini kelihatan lebih moden, dan piawaian kualiti antarabangsanya membuktikan kewujudan terbaik sepanjang masa.

Tidak perlu risau tentang kuasa elektrik yang digunakan, kerana mesin ini tidak akan menggunakan terlalu banyak elektrik.

Terdapat juga pemegang elektrod dengan kabel sepanjang 1.5m, pengapit bumi 1m, berus / tukul, topeng pelindung, lampu suluh MIG 2m dan wayar kored fluks 1 roll 0.8mm x 1Kg. Ia berukuran 45 x 24 x 32.5 cm dan berat 5.60 Kg.

5. Rhino Inverter MMA-120A

Mesin welding terbaik yang mempunyai ulasan yang baik dari penggunanya ialah jenama Rhino. Mesin ini menggunakan kuasa 900 watt untuk prestasi yang lebih optimum pada tawaran harga yang agak berpatutan.

Penggunaan kuasa 900 watt juga akan mengelakkan perjalanan. Mesin ini akan mengeluarkan arus antara 20A hingga 120A.

Bagi anda yang mempunyai perniagaan dalam bidang pembinaan rumah untuk mengimpal tangga, bumbung atau pagar, maka jenama ini sangat disyorkan untuk anda.

Dengan kapasiti wayar kimpalan 1.6mm, 2.0mm dan 2.6mm ini sangat mencukupi untuk melengkapkan keperluan anda.

Mesin welding terbaik ini telah dijual secara meluas dalam pelbagai e-dagang seperti shopee, tokopedia dan lain-lain dengan tawaran harga yang berbeza.

Reka bentuk pada mesin ini juga mudah dengan pemegang yang unik supaya selesa digunakan dan mudah dibawa ke mana-mana sahaja.

Dalam satu pembelian, anda sudah akan mendapat bahan tambahan seperti set tang kimpalan dan set tang massa.

Jom Baca : 10 Cadangan Jenama Water Jet Terbaik Terbaik & di Syorkan

6. Extreme Japan Technology ARC200M

Mesin welding terbaik pada yang satu ini tidak mempunyai keraguan tentang kualitinya, iaitu Multipro dengan jenis terbarunya SOLID 125 A-ST.

Mesin ini menjimatkan penggunaan arus elektrik kerana bantuan teknologi IGBT Inverternya.

Tidak perlu risau jika anda berapa banyak di tempat yang mempunyai kuasa minimum kerana mesin kimpalan ini boleh digunakan dengan bantuan penjana.

Mempunyai kuasa input dalam 1 fasa operasi dengan voltan AC 220V ±15%. Terdapat juga wayar kimpalan dari saiz 2.0mm hingga 3.2mm.

Dalam satu pembelian, anda akan mendapat sekaligus 2 wayar kimpalan, 1 tang kimpalan, 1 tang massa, 1 topeng kimpalan dan 1 tukul kimpalan atau berus.

Mesin welding terbaik ini boleh menghasilkan kuasa 20A hingga 120A.

Anda boleh mengimpal dengan proses SMAW atau GTAW menggunakan mesin kimpalan ini. Ia mempunyai saiz dengan dimensi 230x110x150 mm dan berat 3.9 Kg jadi ia masih agak ringan.

Jenis perlindungan ialah IP23, frekuensi 60/60 Hz dan kelas penebat B.

7. Stanwell WS250 TIG and MMA 2 in 1 Welding Machine

3 dalam 1 mesin welding dari Stanwell WS250 TIG and MMA 2 in 1 Welding Machine. Mesin ini boleh berfungsi sebagai MIG, TIG atau MMA. Mempunyai spesifikasi CE. RoHS, CCC. ISO9001 dan ETL.

Mengamalkan teknologi penyongsang supaya ia dapat menghasilkan kualiti kimpalan yang baik dan mempunyai kecekapan yang tinggi. Teknik IGBTnya membolehkan anda mengimpal objek yang mempunyai saiz yang lebih besar.

Ia sesuai jika anda ingin melakukan kimpalan objek yang diperbuat daripada keluli karbon dan aluminium. Ia mempunyai kipas penyejukan dan perlindungan termostatik.

Anda boleh memiliki mesin welding terbaik ini dengan membeli dari pelbagai e-dagang seperti shoppes dan lain-lain. Anda akan mendapat produk tambahan seperti set tang kimpalan (termasuk kabel), set tang masa (termasuk kabel), topeng kimpalan, kaca, berus wayar.

Mesin welding ini mempunyai saiz 35 x 12.5 x 25 cm dengan berat 7Kg. Kawat kimpalan berukuran 1.6 mm hingga 4 mm dengan kapasiti 20A hingga 180A. Mesin ini akan menggunakan 1400 watt kuasa elektrik hingga 2100 watt.

Jom Baca : 10 Cadangan Jenama Spanar Terbaik di Malaysia

8. ACO MIG MO-270

Harga yang agak berpatutan boleh didapati di beberapa e-commerce dengan tawaran yang berbeza. Dalam pembelian, anda sudah akan mendapat topi keledar kimpalan dan alat sokongan lain.

Anda boleh mengimpal bahan yang sangat nipis sehingga ketebalan 1.0mm. Anda juga boleh mengimpal bahan yang disalut dengan karat, cat dan tergalvani tanpa perlu membersihkan permukaan kerana ia mengandungi komposisi yang boleh membersihkan bahan.

Mesin ini mempunyai saiz 275 x 135 x 238 mm, kapasiti wayar MIG 1 Kg dan diameter wayar kimpalan 0.8mm hingga 0.9mm.

9. FujiWeld Power Stick 315

Mesin welding terbaik seterusnya dibuat oleh syarikat FujiWeld yang telah mengeluarkan pelbagai produk kimpalan, salah satunya ialah FujiWeld Power Stick 315.

Mesin welding ini menggunakan penyongsang IGBT maju dengan kecekapan yang tinggi, peralihan yang konsisten dan lebih baik.

Ia menggunakan frekuensi DC boleh laras atau keseimbangan dengan penembusan arka semasa kimpalan. Dalam satu fasa kimpalan akan menggunakan voltan 380 volt dengan output arus antara 25A hingga 315A.

Terdapat ciri peminat yang boleh berfungsi apabila diperlukan supaya ia tidak berjalan sepanjang masa penggunaan dan dapat menjimatkan tenaga untuk pengendali. Ia mempunyai frekuensi 50/60Hz supaya ia lebih stabil dan menjimatkan.

Perlindungan haba pada mesin ini boleh menghalang haba berlebihan. Fungsi permulaan yang panas menjadikan kimpalan dan operasi lebih lancar dan lebih mudah. Mesin ini mempunyai saiz 535 x 260 x 375 mm dan berat 22 Kg.

Ia mempunyai elektrod dengan diameter 1.6mm – 4.0mm dan mengandungi bahan organik yang boleh bertukar menjadi gas dalam siri ARC.

Terdapat penjana mesra yang mesra kepada semua penjana yang mempunyai kapasiti yang sesuai tanpa perlu mengurangkan prestasi penjana.

Jom Baca : [Terkini] 10 Cadangan Jenama Drill Terbaik Malaysia

10. Lakoni Falcon 120E

Termasuk dalam senarai mesin welding terbaik, Lakoni adalah salah satu pengeluar mesin kimpalan untuk kelas menengah rendah.

Falcon 120e ini menggunakan kuasa yang cukup besar sebanyak 900 watt supaya ia boleh melakukan kimpalan yang cukup besar.

Jumlah arus keluaran yang boleh dihasilkan oleh mesin kimpalan ini boleh mencapai 20A hingga 140A. Ia amat disyorkan untuk menggunakan elektrod diameter 2 mm hingga 4 mm.

Mesin welding terbaik ini juga boleh menggunakan penjana, memudahkan anda mengendalikannya di pelbagai tempat yang tidak mempunyai sambungan elektrik.

Falcon 120e bertujuan untuk menjadi jenis bersaiz mini supaya ia mudah dibawa ke mana-mana sahaja.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment