10 Punca Motor Semput, Jom Ambil Tahu!

Admin Radarpena

Penunggang motosikal sering mengalami keadaan motosikal yang terhempas apabila tersentak. Ini berlaku kerana enjin motosikal anda kehilangan kuasa.

Apa sebenarnya yang menyebabkan motor bocor apabila tersentak? Secara amnya, masalah utama motor yang terjejas ini disebabkan oleh pembakaran di dalam bilik enjin yang tidak sempurna.

Akibatnya, apabila menarik gas, bukannya peningkatan kuasa enjin, ia sebenarnya kehilangan kuasa dan kekurangan. Kesannya pasti dirasai oleh enjin tidak berkuasa.

Masalah motosikal pastinya tidak boleh dipandang rendah. Kerana jika anda membiarkannya boleh berbahaya, anda tahu! Terutama keselamatan semasa memandu di tengah jalan. Sebagai contoh, apabila anda memotong kenderaan, maka motosikal itu memukul apabila ia tersentak.

Sudah tentu, ia akan menjadi sangat berisiko untuk menyebabkan kemalangan di jalan raya. Atas sebab ini, sangat penting untuk mengetahui punca motor terhempas apabila tersentak.

Supaya halangan ini dapat diselesaikan, sama ada pada basikal sukan fairing penuh seperti Yamaha R15 atau sukan telanjang seperti Yamaha MT-15, bahkan automatik.

Berikut adalah secara terperinci mengenai punca-punca kemalangan motor apabila tersentak secara umum, bersama-sama dengan cara mengatasinya:

Senarai Punca Motor Semput

1. Overheating Enjin, menyebabkan motor bocor apabila tersentak

Punca motor terhempas apabila gas boleh disebabkan oleh sistem penyejukan yang tidak berfungsi dengan sempurna. Sistem penyejukan tidak berfungsi dengan baik, kuasa enjin kurang memberangsangkan.

Pemanasan melampau enjin menyebabkan komponen dalam mesin yang diperbuat daripada logam berkembang menjadi melampau. Ia biasanya berlaku dalam piston silinder yang merupakan halangan utama.

Apabila omboh telah berkembang, geseran omboh dengan dinding silinder akan lebih besar dan pergerakan lebih berat. Kesannya ialah kuasa enjin akan dikurangkan, dan motor tersentak.

Persoalannya tentu saja bagaimana menyelesaikannya. Langkah mudah ialah anda boleh menghentikan enjin kenderaan seketika. Apabila terpaksa terus berjalan, motor terhempas apabila enjin panas.

Lebih baik anda menunggu suhu menurun dan jangan paksa untuk terus berjalan. Kerana ia boleh memberi kesan menyebabkan kerosakan.

Baca Pula : 10 Punca Lampu Motor Malap & Cara Penyelesainnya!

2. Penapis Udara Kotor

Fungsi penapis udara adalah untuk menapis udara dari kotoran. Enjin memerlukan oksigen dari udara untuk proses pembakaran. Jika penapis udara mempunyai masalah, ia boleh menyebabkan motor bertembung apabila tersentak.

Apabila penapis sudah penuh dengan habuk dan kotoran, oksigen yang disedut oleh enjin akan kurang, kerana ia ditutup dengan habuk.

Oleh itu, anda harus sentiasa membersihkan penapis udara. Supaya mesin dapat terus berfungsi dengan optimum.

3. Karburetor dan suntikan

Punca motor terhempas apabila gas juga boleh disebabkan oleh komponen bekalan bahan api. Dalam kes ini ia adalah karburetor dan suntikan.

Kedua-dua komponen ini tidak boleh tersumbat atau kotor. Sekiranya kedua-dua komponen ini menjadi kotor, mungkin motor akan terperangkap.

Sebagai langkah untuk membetulkannya, anda boleh menggunakan pembersih karburator. Ini akan membantu menghilangkan kotoran yang melekat pada lubang penyuntik tersebut. Selepas itu semburan dengan angin dari pemampat.

Baca Pula : 7 Punca Bateri Motor Cepat Kong, Wajib Tahu!

4. Pencucuhan bermasalah

Motor terhempas apabila gas juga boleh disebabkan oleh sistem pencucuhan yang bermasalah. Pencucuhan sudah jelas menentukan kuasa enjin. Sekiranya sistem pencucuhan mempunyai masalah, maka kuasa enjin juga akan berkurangan.

Masalahnya mungkin disebabkan oleh palam pencucuh, wayar palam pencucuh, atau gegelung. Kerana motor terdedah apabila enjin panas, ia akan menjejaskan komponen sistem pencucuhan yang berada dalam keadaan buruk.

Sistem pencucuhan mungkin bocor dan percikan api ke palam pencucuh menjadi kecil. Ia tidak tertumpu jadi pembakaran begitu tidak lengkap. Kuasa enjin pasti berasa kurang memberangsangkan.

5. Injap bermasalah

Tambahan pula, apa yang boleh menyebabkan motor bertembung apabila tersentak, boleh disebabkan oleh tetapan injap yang tidak betul. Biasanya ini berlaku kerana terlalu ketat atau sebaliknya.

Mengukur ketumpatan injap ini juga tidak boleh sewenang-wenangnya. Serahkan perkara itu kepada bengkel yang dipercayai.

Baca Pula : [Terkini] 10 Cadangan Minyak Rantai Motor Terbaik

6. BBM salah

Setakat ini, masalah bahan api sering dianggap remeh. Walaupun bahan api mempunyai peranan yang sangat penting untuk mesin. Pilih bahan api yang sepadan dengan tahap mampatan motor.

Penggunaan oktana yang betul akan memudahkan pembakaran dalam enjin. Akibatnya, anda mempunyai masalah dengan motosikal apabila tersentak tidak akan berlaku kepada motosikal anda.

Sangat mudah untuk motosikal moden, gunakan sekurang-kurangnya RON 92, sama ada Shell Super atau Pertamina Pertamax, okey! Jika ia adalah motor lama dengan mampatan tidak terlalu tinggi, anda boleh menggunakan Pertalite atau RON 90. Elakkan menggunakan Premium atau RON 88, kerana keadaannya tidak terlalu bersih dan kurang optimum apabila dibakar di dalam enjin.

7. Umur Kenderaan, Mempengaruhi Prestasi Enjin

Satu lagi sebab yang sering menjadi sebab motosikal dilanggar apabila tersentak adalah usia kenderaan yang sudah tua atau mungkin motosikal yang jarang atau tidak pernah diservis.

Motosikal yang berumur lebih dari 5 tahun terdedah kepada masalah ini. Di samping itu, motosikal yang tidak pernah diservis jelas mengalami pelbagai masalah.

Jangan malas untuk memeriksa keadaan motosikal kegemaran anda jika anda tidak mahu menyesal nanti. Mencegah ia sebenarnya jauh lebih baik daripada mengubati.

Motosikal yang tidak berkuasa ini juga boleh menyebabkan pelbagai perkara yang membahayakan penunggang. Sebuah motosikal yang terhempas apabila gas boleh mengakibatkan penggunaan bahan api yang lebih membazir, enjin menjadi mudah terdetik dan gas ekzos berbau tajam dan menyakitkan mata.

Selepas ini, ia akan menjadi lebih spesifik mengenai punca motor terhempas apabila tersentak, seperti ketika berada di rpm tinggi, pada putaran rendah, dan khusus untuk motosikal automatik.

8. Ngempos Motor di High RPM

Motosikal tersentak ketika berada di rpm tinggi, anda tidak perlu risau, Sob! Moladin akan memberikan beberapa petua untuk menyelesaikan masalah ini.

Penyakit motor tersentak, terutamanya untuk motor lama, ia boleh disebabkan oleh karburetor yang bermasalah. Apabila karburetor mempunyai masalah, anda tidak boleh memandang rendah masalah ini!

Kesannya, apabila motosikal dijemput untuk berlari, ia tiba-tiba melanda. Terutama apabila motor berjalan di RPM yang tinggi, enjin tidak mahu menjerit pada giliran enjin, seolah-olah ia seperti petrol yang ingin habis (ia hanya boleh bergerak). Bahasa mudah adalah, tarik ke atas motor nahan.

Masalah ini biasanya timbul secara spontan. Sekiranya motor berjalan di RPM yang tinggi dan kemudian ia terhempas dan enjin tidak mahu menjerit pada putaran tinggi seperti bunyi petrol yang akan habis (ia hanya boleh pegun).

Langkah pertama ialah membuka penapis getah atau mengeluarkannya dan mengubahnya ke sisi, sehingga mulut karburetor kelihatan.

Seterusnya, anda boleh menutup mulut karburetor dengan tangan anda tetapi jangan terlalu ketat. Kemudian langkah seterusnya adalah stater atau rangsangan sehingga tangan terasa basah dengan petrol.

Langkah seterusnya anda boleh memulakan enjin dan memutar gas secara langsung. Sekiranya masih terasa tersedak, tutup mulut karburetor ketika enjin masih berjalan.

Dengan menutup mulut karburetor motor dalam keadaan enjin perlahan (revolusi enjin berkurangan dari RPM tinggi ke rendah). Sekarang cuba putar gas lagi secara langsung. Sekiranya brek hilang, pastikan bahawa rumah tumpangan karburetor motor anda semakin kotor. Segera pergi ke bengkel untuk membersihkan karburetor, supaya prestasi enjin dapat kembali sempurna.

Pada zaman ini, sangat jarang motor baru masih bergantung pada karburetor. Tetapi itu tidak bermakna ia tidak wujud. Contoh motor dengan karburetor ialah Kawasaki W175, KLX 150, Benelli Patagonian Eagle, dan lain-lain.

Baca Pula : 10 Minyak Hitam Motor Murah Dan Berkualiti Terbaik!

9. Ngempos Motor di Low Revs

Motor berada dalam keadaan enjin yang baik, biasanya apabila gear gas dan masuk, motor akan segera memandu tanda halangan. Ini tidak akan berlaku apabila mesin menghadapi masalah.

Seperti yang dibincangkan sebelum ini, ia biasanya menyebabkan motor terhempas apabila tersentak kerana ia berada di bahagian bawah enjin. Apabila gas bolted, dalam masa beberapa saat tidak ada gejala pembakaran, yang dicirikan oleh kehilangan kuasa secara tiba-tiba.

Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan motor terhempas di bahagian bawah revs, seperti karburetor kotor, penapis udara yang juga kotor, kepada percikan api yang tidak mencapai standard.

Masalah motor runtuh di bahagian bawah revs boleh disebabkan oleh penapis udara kotor, atau tersumbat. Supaya udara tidak lancar memasuki kebuk pembakaran.

Mengenai pencucuhan, lebih khusus masalahnya terletak pada sepul yang sudah lemah. Sepul sendiri berfungsi sebagai pusat api, sekiranya berlaku masalah pencucuhan, motor tidak akan berjalan dengan sempurna.

Masalah motor yang tersentak pada revs boleh disebabkan oleh juruterbang jet, atau komponen yang berfungsi untuk mengalirkan bahan api pada rpm bawah hingga sederhana. Sekiranya juruterbang jet mempunyai banyak kotoran, maka bekalan bahan api terganggu.

10. Ngempos motosikal Matic ketika tersentak

Masalah motor automatik yang tersentak biasanya disebabkan oleh penapis udara yang berfungsi dengan tidak sempurna. Kedudukan penapis udara di bahagian bawah, ia sangat terdedah kepada kotor, walaupun air masuk. Terutamanya apabila anda melalui lopak atau banjir.

Kotoran pasti dapat menghalang aliran udara memasuki kebuk pembakaran. Kesannya ialah penarikan motor menjadi kembung dan bahkan goyah.

Anda harus sentiasa memeriksa penapis udara. Untuk makluman anda, penapis udara untuk motor dibahagikan kepada dua jenis.

Mula-mula penapis udara kering, penapis udara jenis ini diperbuat daripada kertas yang digunakan secara meluas dalam motor automatik terkini hari ini.

Kedua-dua penapis udara basah, biasanya penapis udara jenis ini direka daripada bahan buih dan kami biasanya mendapati ia juga dalam motosikal automatik lama.

Mengendalikan motosikal automatik tersentak, jika motosikal anda menggunakan penapis udara basah. Anda perlu menggantikannya dengan yang baru apabila ia kotor. Bagi penapis udara kering, ia boleh dibersihkan dengan menyembur menggunakan angin tekanan tinggi. Cuma, jika ia benar-benar terlalu kotor, ia perlu diganti dengan yang baru.

Terdapat juga penapis kering yang boleh digunakan sepanjang tempoh motosikal. Biasanya penapis jenis ini diperbuat daripada keluli tahan karat. Kelebihan menggunakan penapis jenis ini tidak perlu diganti. Sekiranya terdapat kotoran, bersihkan sahaja dan basuh dengan air sabun.

Mulai sekarang, anda harus sering memeriksa keadaan penapis udara motosikal automatik kegemaran anda. Bukan sahaja ia membuat motor menarik tercekik, terdapat beberapa kelemahan yang disebabkan oleh penapis udara kotor. Salah satunya ialah penggunaan bahan api yang lebih membazir.

Jadi, sekarang adakah anda tahu apa yang menyebabkan motor terhempas apabila tersentak? Semoga maklumat ini dapat membantu anda ketika menghadapi halangan pada motosikal kegemaran anda.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment