5 Qari Terbaik Dunia yang Korang Wajib Tahu!

Puteri

Al-Quran merupakan wahyu daripada Allah Yang Maha Esa yang diturunkan kepada umat Islam melalui Nabi Muhammad SAW dengan perantara malaikat Gabriel, sebagai panduan kehidupan manusia.

Hukum membaca Al-Quran amat digalakkan terutama dengan bacaan melodi (qira’at) yang mampu mengguris hati seperti melaungkan bacaan yang terkenal di dunia.

Terdapat pelbagai bacaan al-Quran oleh bacaan al-Quran yang biasa dirujuk sebagai qira’at yang secara harfiahnya bermaksud bacaan atau bacaan.

Terdapat beberapa qira’at yang diiktiraf secara berbeza dan mempunyai nama untuk masing-masing.

Qiraat ini datang daripada pembaca al-Quran yang juga dikenali sebagai panggilan qari.

Begitu banyak bacaan terkenal tersebar di seluruh dunia. Dari Arab Saudi ke Mesir, dilaporkan dari radarpena.com di sini adalah beberapa pembaca terkenal di dunia yang bacaannya dijamin untuk menenangkan jiwa anda.

1. Mishary Rashid Alafasy

Mishary Rashid Alafasy ialah qari terkenal dunia, Imam dan artis Nasheed. Beliau belajar di Universiti Islam Madinah di Kerajaan Arab Saudi. Beliau adalah seorang reciter terkenal yang berasal dari Kuwait.

Di samping itu, ia telah memenangi beberapa anugerah seperti Oscar Kreativiti Arab oleh Kesatuan Kreativiti Arab di Mesir.

Mishary Rashid Alafasy turut dipilih sebagai Penyampai Al-Quran Terbaik dalam Anugerah Pilihan Pembaca.

Bacaan al-Quran yang sangat melodi daripada bacaan terkenal ini boleh didengari di pelbagai platform penstriman dalam talian.

Jom Baca : Doa Pembuka Rezeki Paling Musta

2. Abdullah Awad Al-Juhany

Al-Juhany dilahirkan di Makkah dan mula menghafal Al-Quran pada usia muda di mana beliau kemudiannya menyertai pelbagai pertandingan.

Beliau merupakan seorang mahasiswa berpendidikan tinggi yang terkenal dengan ijazah Sarjana Muda dari Universiti Islam Madinah, dan doktor falsafah (PhD) dari UM Universiti Al-Quran di Makkah.

Sheikh Abdullah Awad Al-Juhany juga dikenali sebagai imam terkemuka Masjid Besar di Makkah.

Beliau telah memimpin solat Tarawih pada bulan Ramadan di Tanah Suci dan terkenal dengan gaya bacaan Al-Quran yang sangat emosional.

Anda boleh mendengar bacaannya di Quran Central dan Spotify.

3. Abdul Rahman Al-Sudais

Abdul Rahman Ibn Abdul Aziz as-Sudais ialah Imam Masjid Besar.

Beliau juga mendapat pendidikan di Universiti Umm al-Qura, Universiti Islam Imam Muhammad ibn Saud, dan Universiti King Saud.

Ramai umat Islam mendengar bacaan al-Quran daripada pusat bacaan al-Quran dan semasa taraweh di bulan Ramadan.

Jom Baca : [Kemaskini] 10 Senarai Apps Azan Terbaik Malaysia

4. Saud Al-Shuraim

Saud ibn Ibrahim ibn Muhammad al-Shuraim merupakan seorang Imam dan Khatib di Masjidil Haram.

Selain menjadi Qari yang sangat terkenal, beliau merupakan seorang penyelidik dalam bidang Fiqh, seorang hakim, seorang penulis yang telah menulis buku mengenai puisi Aqidah, Fiqh dan Arab.

Di samping itu beliau juga seorang ulama Islam yang terkenal. Saud Al-Shuraim menerima Ph.D. mendidik dan menjadi Profesor Syariah dan pengajian Islam dari Universiti Umm al-Qura di Makkah.

Umat Islam boleh mengiktiraf bacaan al-Quran daripada solat Tarawih pada bulan Ramadan sejak tahun 1991. Suaranya telah dirakam dan boleh didengari melalui Spotify dan Quran TV.

5. Fatih Seferagic

Fatih Seferagic adalah Qari kelahiran Bosnia Jerman. Dia adalah reciter terkenal terutamanya kerana usia mudanya.

Di bawah bimbingan Syeikh Qari Zahid dan Qari Abid, Fatih menyempurnakan Hifdh Al-Quran dalam Persatuan Islam Baltimore.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment