Senarai 5 Doa Untuk Anak Perempuan

Admin Radarpena

Gambar Doa untuk Anak Perempuan

Radarpena.com – Doa adalah senjata bagi orang mukmin dan sarana untuk mendekatkan diri kepada Yang Maha Esa. Mendoakan anak perempuan adalah satu kewajipan yang perlu dilakukan oleh ibu bapa.

Menjadi hak anak-anak Islam untuk didoakan oleh ibu bapa mereka. Malah mendoakan zuriat sebelum dilahirkan juga amat digalakkan. Berdoa boleh menjadi bekal untuk segala kebaikan dalam kehidupan gadis di masa hadapan.

Sebab Pentingnya Membaca Doa Untuk Perempuan

Anak adalah amanah yang Allah titipkan kepada hambaNya. Menjadi ibu bapa sememangnya satu tugas yang amat berat, namun apa pun ujian yang dihadapi ketika menjaga anak, ibu bapa tetap perlu bersabar menghadapinya.

Tidak kira betapa marah atau marah ibu bapa, menjaga anak adalah satu kewajipan yang tidak akan luntur. Ibu bapa juga harus terus mendoakan kesejahteraan anak-anak perempuan mereka. Sebab itulah pentingnya mendoakan anak perempuan, antaranya ialah:

1. Doa Ibu Bapa Akan Dimakbulkan

Mengapa ibu bapa perlu mendoakan kesejahteraan anak perempuan mereka? Seba, doa yang dilafazkan oleh ibu bapa pasti dimakbulkan Allah SWT.

Sebagaimana Nabi Muhammad pernah bersabda dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairoh bahawa terdapat 3 jenis doa yang wajib dimakbulkan Allah tanpa sebarang keraguan.

Tiga doa itu akan dikabulkan jika ia datang dari orang yang dizalimi, doa musafir, dan doa ibu bapa kepada anak-anak mereka.

2. Mengikut Sunnah Nabi

Mendoakan gadis Islam juga merupakan sebahagian daripada sunnah nabi. Sebagaimana hadis menyatakan bahawa suatu ketika Nabi Muhammad berada di rumah Ummu Sulaim dan dihidangkan kurma dan samin.

Nabi kemudian menyuruh Ummu Sulaim memulangkan samin dan kurma di tempatnya kerana mereka sedang berpuasa.

Nabi pergi ke sudut rumah Ummu Sulaim dan menunaikan solat sunat. Selepas solat sunat, Nabi kemudiannya mendoakan kebaikan kepada Ummu Sulaim dan keluarganya.

Baca Juga :  5 Doa untuk Hari Lahir Kanak-kanak

3. Mendapat Keberkatan

Apabila anak perempuan sentiasa mendapat doa daripada ibu bapanya, maka hidupnya akan penuh dengan keberkatan. Doa untuk anak perempuan memberikan kehidupan anak lebih keberkatan dan manfaat di masa hadapan.

Rasulullah SAW sendiri pernah berkata kepada puterinya, Fatimah agar menghadap Rasulullah bersama suami dan anak-anaknya. Fatimah kemudian datang bersama keluarga kecilnya. Nabi kemudian menutupi anak dan cucunya dengan kain fadak.

Selepas itu, Nabi memasukkan tangannya ke dalam kain fadak sambil berdoa kepada Allah agar dikurniakan rahmat kepada anak cucunya. Oleh itu, ibu bapa hendaklah sering mendoakan anak-anak mereka sebagaimana Rasulullah mendoakan keluarga puterinya, Fatimah.

4. Solat adalah Cerminan Hati

Pada dasarnya, doa adalah cerminan hati ibu bapanya yang menggambarkan kasih dan sayang terhadap anak perempuannya. Doa ibu bapa untuk anak perempuan adalah bukti ibu bapa sangat menyayangi anak-anak.

Setiap doa yang terbit dari lidah ibu bapa adalah manifestasi kasih sayang mereka. Semakin ibu bapa menyayangi anak perempuannya, semakin banyak doa yang baik akan dilafazkan oleh kedua-duanya.

5 Doa untuk Anak Perempuan Dalam Islam

1. Doakan Anak-Anak Menjadi Wanita Pintar

Menjadikan seorang gadis sebagai sosok yang bijak atau pintar bukanlah perkara yang mudah. Ibu bapa memerlukan kaedah pendidikan yang berdisiplin untuk anak-anak berkembang menjadi individu yang cerdas.

Memberi pendidikan formal sahaja dianggap tidak cukup untuk dapat memupuk kecerdasan dalam diri dubur. Ibu bapa juga perlu menambah pendidikan tidak formal bagi menyokong kecerdasan yang diperlukan oleh anak.

Selain memberikan pendidikan formal dan tidak formal, ibu bapa juga perlu mendoakannya. Ibu bapa perlu mendoakan anak perempuan mereka agar menjadi cerdik dan cerdik, berikut doa mereka:

 اَللَّهُمَّ امْلَأْ قُلُوْبَ أَوْلَادِنَا نُوْرًا وَحِكْمَةً وَأَهْلِهِمْ لِقَبُوْلِ نِعْمَةٍ وَاَصْلِحْهُمْ وَاَصْلِحْ بِهِمُ الْأُمَّةَ

“Allaahummam-la’ Quluuba Aulaadìnaa Nuuron Wa Hìk-matan Wa Ahlìhìm Lìqobuulì Nì’matìn Wa Ashlìh-hum Wa Ashlìh bìhìmul Ummah.”

Maksudnya: “Ya Allah, penuhilah hati anak-anak kami dengan cahaya dan hikmah, dan jadikanlah mereka hamba-hambaMu yang layak menerima nikmat-Mu, dan perbaikilah diri mereka dan perbaikilah juga umat ini melalui mereka”.

Baca Juga : Doa Masuk Pasar, Jawi, Rumi, dan Maknanya

2. Doa agar anak menjadi soleh

Siapa yang tidak mahu mempunyai anak perempuan yang solehah? Semua ibu bapa di mana-mana sentiasa inginkan anak yang soleh, taat kepada Allah dan juga ibu bapanya. Baiklah, ibu bapa boleh mendoakan kebaikan anak perempuan mereka sambil menyemai didikan akhlak setiap hari.

Mendidik dengan akhlak yang mulia juga hendaklah disertai dengan mendoakan anak-anak perempuan yang soleh.

Allah akan makbulkan doa ibu bapa yang ikhlas. Jika Anda ingin anak Anda menjadi sosok yang solehah dan baik, orang tua dapat membacakan doa yang terdapat dalam surat Ali Imran ayat 38:


رَبِّ هَبۡ لِي مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةٗ طَيِّبَةًۖ إِنَّكَ سَمِيعُ ٱلدُّعَآءِ

“Robbìy hablìy mìl ladunka dzurrìyyatan thoyyìbatan ìnnaka samì’ud du’a.”

Artinya: “Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi-Mu seorang anak yang soleh, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar doa.” – (QS. Ali Imran Ayat 38).

3. Berdoa Semoga Anak-Anak Sentiasa Beroleh Kebaikan

Ibu bapa mestilah mahukan anak-anak sentiasa mendapat kebaikan dan menjauhi segala keburukan akibat pengaruh persekitaran dan masyarakat. Ibu bapa boleh menjaga dan menjaga anak sambil terus mendoakan kebaikan anak mereka dengan membaca doa ini:


اَللّٰهُمَّ بَارِكْ لِيْ فِيْ أَوْلاَدِي وَاحْفَظْهُمْوَلَا تَضُرَّهُمْ وَارْزُقْنَا بِرَّهُمْ

“Allahumma Bariklii Fii ‘Aulaazdii Waahfathhum Wa Laa Tathurra Hum Waarzukna Birrohum.”

Maksudnya: “Ya Allah, limpahkanlah kebaikan kepada anak-anak hamba-Mu, peliharalah mereka dan janganlah Engkau memudaratkan mereka. Kurniakan kami ketaatan mereka. ”

Baca Juga : Niat Wuduk & Doa Selepas Wuduk (Panduan Lengkap)

4. Doakan Anak Perempuan Rajin Beribadah

Tiga amalan yang tidak akan terputus apabila seseorang meninggal dunia ialah sedekah jariah, ilmu yang boleh mendatangkan manfaat dan doa daripada anak yang soleh.

Nah, jika anda ingin seorang gadis menjadi figura yang soleh dan rajin beribadah, maka ibu bapa haruslah dapat mendidiknya sebaik mungkin. Anak-anak yang rajin beribadah pasti akan taat kepada Allah dan ajaran agamanya.

Selain memberikan didikan agama yang terbaik, ibu bapa juga perlu terus mendoakan kesejahteraan anak-anak agar rajin beribadah. Doa yang boleh ibu bapa doakan agar anak perempuan mereka rajin beribadah ialah:


رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ

“Rabbij’alni Muqimaṣ-salāti Wa Min Zurriyyati Rabbanā Wa Taqabbal du’a.”

Artinya: “Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mengerjakan shalat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.”

5. Doa agar anak bertaqwa kepada Allah

Ibu bapa memainkan peranan penting dalam perkembangan anak-anak mereka. Seorang gadis yang baik dalam agamanya bergantung pada bagaimana ibu bapanya mendidiknya.

Jika anda ingin anak perempuan anda membesar dengan soleh dan beriman, maka ibu bapa bukan sahaja perlu memberikan didikan yang terbaik, tetapi juga rajin mendoakannya. Iman dan taqwa adalah asas terpenting yang perlu disemai oleh anak seawal mungkin.

Oleh itu, sentiasalah mendoakan yang terbaik untuknya. Contoh doa anak perempuan untuk meningkatkan keimanan dan ketakwaannya terdapat dalam surat Al Furqan ayat 74:


وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

“Wallazina yaqulụna rabbanā hab lanā min azwājinā wa zurriyyātinā qurrata a’yuniw waj’alnā lil-muttaqina imāmā.”

Artinya: “Dan orang-orang yang berkata: “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan anak-anak kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa. “

Anda sudah tahu sebab mengapa mendoakan anak perempuan sangat penting untuk masa depan anak, bukan?

Oleh itu, sejak lahir hingga dewasa, ibu bapa amat digalakkan untuk sentiasa mendoakan kebaikan untuk anak-anak kerana doa ibu bapa khususnya ibu sangat dimakbulkan oleh Allah SWT. Jadi, jangan cuba berhenti berdoa untuk anak perempuan anda.

Originally posted 2022-02-27 06:05:07.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment