6 Cadangan GPS Motor Terbaik Malaysia

Admin Radarpena

Pernahkah anda berasa bimbang apabila kereta atau motosikal anda dipinjam oleh orang lain? Sekiranya ya, anda memerlukan penjejak GPS untuk memantau kenderaan anda.

Alat sedemikian digunakan untuk mengesan kehadiran objek tertentu dengan tepat. Penjejak GPS menyimpan objek dalam julat pengawasan, walaupun dari jauh.

Jika anda sedang mempertimbangkan untuk membeli penjejak GPS, anda membaca artikel yang betul.

Kali ini kami akan memberikan petua untuk memilih penjejak GPS serta mengesyorkan sepuluh produk yang baik. Kami juga akan membincangkan penjejak GPS dari Apple dan Samsung. Ayuh, lihat artikel itu!

Senarai Jenama GPS Motor Terbaik Malaysia

1. Sinotrack Gps Tracker St-901

Adakah anda sedang mencari penjejak GPS yang menahan semua keadaan cuaca? Produk Sinotrack ada di sini untuk menjawab keperluan anda. Motor penjejak GPS ini dibuat dengan keupayaan kalis airnya.

Ini supaya anda tidak perlu risau apabila cuaca bertukar hujan atau melintasi lorong basah. Atas sebab ini, produk ini sangat sesuai dipasang pada motosikal anda, terutamanya semasa musim hujan.

Harga GPS Motor Terbaik Sinotrack Gps Tracker St-901 ini bermula dari RM100.00 – RM350.00 sahaja

Baca Pula : 10 Punca Motor Tak Boleh Start, Jom Ambil Tahu!


2. Samsung Galaxy SmartTag

Penjejak GPS peribadi oleh Samsung ini tidak dapat dipersoalkan kualitinya. Ini dibuktikan melalui ciri penjejak dua hala.

Ini bermakna, selain telefon bimbit boleh mencari lokasi penjejak, pengesan juga boleh digunakan untuk mencari telefon bimbit.

Dengan hanya satu butang, telefon anda akan berdering dengan kuat supaya anda dapat mencarinya dengan mudah.

Saiz mininya juga merupakan kelebihan penjejak ini. Produk ini boleh diletakkan pada beg pakaian, rantai haiwan kesayangan, kunci dan pelbagai barangan lain.

Bagi anda yang berminat untuk mengisi rumah anda dengan produk SmartThings daripada Samsung, anda harus memasukkan produk ini dalam senarai membeli-belah anda!

Harga GPS Motor Terbaik Samsung Galaxy SmartTag ini bermula dari RM3.93 – RM6.76

Baca Pula : 10 Punca Motor Semput, Jom Ambil Tahu!


3. GPS MINI A8

Jika anda bimbang kenderaan tidak dapat dikesan kerana masalah isyarat internet, kami mengesyorkan produk ini sebagai penyelesaian. Penjejak ini boleh dikendalikan oleh sms untuk pelbagai kegunaan.

Salah satu ciri yang ditawarkan ialah membolehkan mikrofon mengetuk. Mikrofon pada penjejak ini boleh dihidupkan dan dimatikan dengan hanya SMS. Kerana banyak ciri yang boleh digunakan dengan SMS, pastikan nombor SIM pada GPS anda masih dicaj!

Harga GPS Motor Terbaik GPS MINI A8 ini bermula dari RM4.50 – RM26.80 sahaja.

Baca Pula : 10 Punca Lampu Motor Malap & Cara Penyelesainnya!


4. Apple AirTag

Jika anda suka menggunakan produk daripada Apple, terdapat penjejak khas yang boleh digunakan. AirTag ialah penjejak yang boleh dipasangkan secara khusus dengan iOS anda. Saiznya, yang hanya saiz duit syiling, menjadikan penjejak ini sangat menjimatkan ruang.

AirTag mempunyai pelbagai ciri menarik yang sangat berguna. Anda juga boleh memesan reka bentuk tersuai, seperti emotikon, dan inisial nama. Wow, itu menarik, bukan?

Harga GPS Motor Terbaik Apple AirTag ini bermula dari RM139.00 – RM469.00 sahaja

Baca Pula : 7 Punca Bateri Motor Cepat Kong, Wajib Tahu!


5. BaseusT2 Key Finder Wireless GPS Tracker

Pencari Kunci output Baseus ini membolehkan anda memantau item bukan elektronik. Penjejak ini dilengkapi dengan tali penyangkut boleh digunakan sebagai rantai kunci.

Dengan cara ini, anda tidak perlu keliru lagi apabila anda kehilangan kunci anda. Bateri hanya memerlukan 75 mAh kuasa selama 180 hari penggunaan. Oleh itu, anda tidak perlu risau jika pada bila-bila masa objek kecil ini sukar dicari.

Harga GPS Motor Terbaik BaseusT2 Key Finder Wireless GPS Tracker ini bermula dari RM53.10 – RM73.24

Baca Pula : [Terkini] 10 Cadangan Minyak Rantai Motor Terbaik


6. Concox GT06N

Sekiranya anda mencari pelacak kenderaan yang mampu memberi amaran dalam pelbagai keadaan, GPS ini adalah jawapannya.

Penjejak GPS oleh Concox ini dapat memberitahu apabila kenderaan itu terlalu laju dan kejutan berlaku. Di samping itu, GPS ini juga dapat mengesan apabila bateri akan tercabut.

Satu lagi ciri yang sangat berguna ialah anda boleh mematikan enjin kenderaan anda dari jauh. Apabila anda menyedari bahawa ada sesuatu yang salah, anda boleh mematikan enjin dengan mudah. GPS ini juga dilengkapi dengan pemantauan suara yang membolehkan anda mendengar bunyi di sekitar GPS.

Harga GPS Motor Terbaik Concox GT06N ini bermula RM50.90 – RM83.50

Baca Pula : 10 Cadangan Motor 150cc Terbaik Malaysia, Paling BEST!


Perbezaan antara penjejak GPS dan navigasi GPS

Penjejak GPS dan navigasi GPS, seperti namanya, mempunyai fungsi yang berbeza. Walau bagaimanapun, kami akan menerangkan secara ringkas perbezaan antara keduanya supaya anda tidak dapat disangkal.

1. Navigasi GPS

Navigasi GPS berfungsi untuk mengarahkan anda ke destinasi supaya tidak tersesat. Alat ini juga boleh memberikan maklumat mengenai kelajuan, jalan pintas, keadaan jalan, nama jalan, serta kompas digital. Ia juga dilengkapi dengan pengarah suara.

2. Penjejak GPS

Penjejak GPS digunakan untuk mengesan objek tertentu. Alat ini dilampirkan pada objek, walaupun ada yang mudah alih.

Alat ini boleh menyediakan laporan mengenai laluan perjalanan, tempat letak kereta, dan kelajuan. Biasanya pengesan GPS juga dilengkapi dengan ciri mengetuk bunyi, SOS, dan boleh mematikan objek kenderaan dari jauh.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment