TOP 10 Jenama Ekzos Motor Terbaik Malaysia

Admin Radarpena

Ekzos adalah bahagian motosikal yang sangat penting. Ekzos berfungsi untuk mengeluarkan gas ekzos di dalam kenderaan bermotor.

Adalah penting untuk memilih ekzos yang sesuai dengan basikal anda, kerana ekzos memberi kesan kepada prestasi, pecutan dan tork pelekap kegemaran anda.

Untuk berlumba dengan lebih pantas dan fast di jalanan, berikut adalah cadangan untuk jenama ekzos perlumbaan terbaik yang boleh menjadi pilihan yang tepat untuk anda penunggang sebenar!

Senarai Jenama Ekzos Motor Terbaik Malaysia

Jenama ekzos perlumbaan terbaik di bawah menjadikan basikal kelihatan lebih dashing. Prestasi enjin dan pecutan semakin baik. Mari kita lihat dahulu cadangan di bawah!

1. Apido exhaust

Mula-mula ada ekzos jenama Apido exhaust. Terdapat ekzos yang mempunyai bahan titanium dan melepasi piawaian Jepun. Sebagai contoh, Over Racing Slip On Full Titanium habis dijual dari RM129.99

Reka bentuk sejuk, ringan tetapi tahan lama untuk digunakan untuk masa yang lama.

Baca Pula : 6 Cadangan GPS Motor Terbaik Malaysia


2. Espada Std Racing Exhaust 

Ekzos Espada Std Racing adalah jenama yang best. Harga adalahRM98.58 – RM295.78 sahaja.

Dilengkapi dengan reka bentuk premium dan kualiti pembinaan terbaik. Espada Std Racing sentiasa mempersembahkan reka bentuk terkini supaya ia dinaik taraf kepada citarasa penunggang.


3. Universal Exhaust

Kelebihan Universal Exhaust adalah bahawa ia dapat mengalahkan bunyi lebih banyak. Harga Universal Exhaust bermula pada RM324.89 – RM438.73.

Pengawal ekzos menggunakan bahan tebal dan penghalau haba. Matlamatnya adalah untuk mengurangkan risiko terlalu panas pada enjin. Badan utama ekzos menggunakan bahan anti karat keluli tahan karat dan anti karat.

Baca Pula : 10 Punca Motor Tak Boleh Start, Jom Ambil Tahu!


4. Akrapovic

Akrapovic telah wujud sejak awal 90-an. Bahan pembinaan menggunakan titanium dengan rintangan cahaya. Pemasangan adalah mudah supaya tidak ada keperluan untuk mekanik.

Reka bentuk megaphone tersendiri dengan bunyi MotoGP. Pemandu Jorge Lorenzo dan Valentino Rossi juga menggunakannya. Masa pusingan dibantu oleh tork dan peningkatan kuasa sepanjang julat rpm.

Terdapat dua jenis pilihan ekzos yang ditawarkan iaitu sistem penuh dan tergelincir. Bunyi yang melambung tinggi dan dijual pada harga sekitar RM77.90 – RM103.50 seperti jenis Yamaha X-MAX 300 Slip On Line.


5. SC Exhaust 

SC Exhaust merupakan salah satu ekzos perlumbaan terbaik yang dijual bermula daripada RM76.00 – RM82.00 DBS sendiri adalah jenama dari Thailand.

Tidak ramai yang mengatakan bahawa SC Exhaust serupa dengan Akrapovic. sebabnya ialah bunyi bass yang dihasilkannya sangat mirip dengan jenama Akrapovic. Pengguna rangkaian ekzos ini terdiri daripada Yamaha, Kawasaki, Suzuki dan juga motosikal automatik.

Baca Pula : 10 Punca Motor Semput, Jom Ambil Tahu!


6. Daytona racing Exhaust

Jenama ekzos perlumbaan terbaik ini berharga dari RM39.50 – RM54.50.

Ekzos mampu menghasilkan bunyi berdenyut bass yang tidak kuat. Reka bentuk Daytona racing Exhaust telah tergelincir jadi tidak perlu lagi mengekalkan bau antara penyenyap ekzos dan sendi leher.


7. NLX Exhaust

Ekzos NLX boleh digunakan untuk semua jenis motor termasuk enjin 4-lejang atau 2 silinder. Inilah model tembak bulan yang paling disukai oleh pencinta bunyi meletup yang terpadu!

Ekzos yang dibuat di Thailand ini bukan ekzos biasa-biasa, tahu! Rupanya garang, bunyinya sangat bising. Kalau kena tahan roadblock, tak ada jaminan yang kalian akan lepas!

Produknya dibahagikan kepada dua jenis bunyi, iaitu desibel rendah dan desibel tinggi. Harga ekzos NLK berharga RM65.00 – RM150.00.

Baca Pula : 10 Punca Lampu Motor Malap & Cara Penyelesainnya!


8. AHM

Ekzos perlumbaan terbaik dari AHM menggunakan bahan keluli tahan karat. Cenderung untuk menyediakan ekzos jenis sistem penuh. Bentuknya unik dan sering bergantung kepada motosikal lumba.

Sesuai untuk motor Satria 2T atau 2 lejang. Salutan ekzos AHM mampu menahan haba sehingga 1000 darjah Celsius. Ia tidak mudah terlalu panas dan bunyinya kuat. Harga ekzos AHM yang ditawarkan bermula pada RM587.06.


9. CJ Ipoh

CJ Ipoh ialah jenama yang dicipta khas untuk menghasilkan ekzos motosikal terutamanya dalam scene kapcai modi.

Bunyi dan rupanya memang sempurna! Bagi sesiapa yang menginginkan bunyi meletup-letup, bolehlah mencuba jenama ini!

Kelebihannya ialah ia menggunakan bahan karbon kevlar yang kuat dan boleh menahan haba sehingga 370 darjah Celsius. Reka bentuk sporty dan menarik dengan keupayaan pembakaran yang lebih cepat.

Baca Pula : [Terkini] 10 Cadangan Minyak Rantai Motor Terbaik


10. Uma Racing

Uma Racing merupakan jenama yang popular apabila menyebut tentang part prestasi. Ia adalah syarikat tempatan Malaysia yang mempunyai pasukan penyelidikan dan pembangunan sendiri untuk menghasilkan produk berkualiti.

Uma Racing juga aktif dalam lumba motosikal cubprix di Malaysia. Bunyinya sungguh mengasyikkan, dan banyak yang mencontohi rekaan standardnya!

Harga ekzos Uma Racing ialah RM288.00 – RM295.00. Ciri ekzos Uma Racingadalah bahawa ia mempunyai sendi dikimpal yang kemas. Bunyinya lebih lembut dengan bahan berkualiti seperti anti karat tahan karat pada seterika leher ekzos.

Wabak beberapa pilihan ekzos perlumbaan terbaik dari tempatan dan bukan tempatan. Ada yang mempunyai desibel rendah atau desibel tinggi.

Baca Pula

Tags

Leave a Comment